Osztrák csokis kuglóf recept

1 adag
904
kcal
Osztrák csokis kuglóf
Osztrák csokis kuglóf
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alapötletet egy osztrák folyóiratban olvastam. Az eredeti változat szerint apróra vágott kandírozott gyümölcsök vannak a tésztájában és friss élesztővel készül. Én ezt annyiban módosítottam, hogy szárított élesztőt használok hozzá (ettől mit sem veszít a tészta az ízértékéből és a puha állagából), illetve aszalt gyümölcsök helyett kakaós-mandulás cukorral töltöttem meg, úgy tekertem fel. Mint egy nagy, isteni finom kakaóscsiga!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha vendégek jönnek, kicsit édesebbre szoktam csinálni. Olyankor kevesebb kakaóport teszek a tésztájába. Eddig még nem fordult elő, hogy másnapra is maradt volna. Általában a vendégek mindig "összeverekednek" az utolsó falatokért, morzsákért. Aki eddig félt az élesztős tésztáktól, annak is bátran tudom ajánlani, hogy próbálkozzon vele. Szárított élesztővel én még nem jártam úgy, hogy ne kelt volna meg. Könnyen elkészíthető és igazán ütős finomság, főleg ha vendégek jönnek.

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

isteni csokis kuglóf, osztrák csodakuglóf, kuglóf csokival
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben 1tk liszt és a vaníliás cukor hozzáadásával megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Közben a maradék lisztet tálba szitáljuk és a közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk a felét az olvasztott vajnak és a cukornak, majd a tojást, és a sót is beletesszük.
  3. Végül hozzáadjuk a megkelt élesztőt és alaposan kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A töltelékhez elkeverjük a maradék cukrot a mandulával és a kakaóporral.
  5. Egy kuglófformát enyhén kivajazunk, a sütőt előmelegítjük.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós-mandulás cukorral. (A szélére is mehet nyugodtan a töltelékből, nem kell üresen hagyni. Így amikor majd megsül, az összeeresztésnél is lesz töltelék, és szépen meg fog repedni, mert ennek repednie kell!) Szorosan feltekerjük.
  7. A tekercset a kuglófformába igazítjuk, a két végénél összenyomkodjuk.
  8. Ha megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 150
elküldve: 10
receptkönyben: 403
elkészítve: 10/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Voracsek Ági

Mióta szakács: 2011.04.18.
29 recept

Hozzászólások (16)

b-zita
b-zitaszo, 2013-09-14 09:08

Kedves Ági!
Köszönöm a receptet! Tegnap elkészítettem, egyszerűen isteni! A tésztája nagyon finom, könnyű. Nálunk megérte a másnapot (kettőnkre kicsit nagy adag), de másnap is nagyon finom, friss maradt, reggelire kiváló. Ma sütöm a második adagot, ma a kakaóhoz apróra vágott diót fogok adni, mert a mandulám elfogyott.
Üdv
Zita

nyitnikek
nyitnikekszo, 2013-05-18 21:54

Már sokadszor sütöm, és ma is pont ezt teszem, mert a lányom egyik kedvence lett. Remélem most is sikerül!

Zsuka.Standby
Zsuka.Standbysze, 2012-03-07 20:35

Harmadszor sütöm meg. Jó, negyedszer, de a harmadik kísérlet nem számít, mert túlforrósítottam az élesztős tejet és nem kelt meg. Szóval egyszerűen imádjuk! Ma viszont annyit változtatok a tölteléken, hogy szilvalekvárral "csavarom be". Már alig várom hogy kisüljön!

Krimhilda74
Krimhilda74v, 2012-01-22 17:24

Nahát...megsütöttük:) Megrepedt, ahogy kell:) Viszont nem tudtuk kivárni, hogy meghűljön:) Úgy melegen, tejjel, majdnem az egész elfogyott:)

Delaney
Delaneycs, 2012-01-19 20:27

most sül, nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz! eddig még sosem mertem élesztős tésztákat csinálni, ez az első próbálkozásom! én is kenyérsütőben csináltam, nagyon szépen megkelt!

Delaney
Delaneyszo, 2012-01-28 15:24

tökéletes lett! mindenkinek nagyon ízlett! épp most sül egy újabb adag :) viszont most a mandulát kihagyom belőle, nem is nagyon éreztem az ízét, meg a zacsin megláttam, hogy 616 kcal 100 g, úgyhogy egy kicsit lekarcsúsítom :)

hecsedli
hecsedlip, 2012-01-13 21:50

Nemrég lett kész, még forró de már fogy :) Elképesztően gyönyörűséges és finom lett.
A tésztakészítést a kenyérsütőgépre bíztam, utána már a formában még egy órát hagytam kelni (így az össz munkaigényt 2x kb 5 percre sikerült csökkenteni).
Hagyományos kuglófformában 40 perc sülés kellett neki.
Egyszerűen tökéletes, köszönöm a receptet, komoly sikerélmény :)

gregoreva
gregorevah, 2011-12-05 09:08

Ez annyira kuglófos, hogy csak na!! :-))
Csodásan guszta, látszik, hogy könnyű és tutira finom.:-))

Már csak egy kérdésem van: normál nagy méretű hagyományos kuglóf formában készült, vagy valami speckós, mert olyan gyönyörű, magas, hatalmas az aranyos:-))
De hogy el lesz készítve, igaz mazsola nélkül, de karácsonyra megcsinálom. :-)
Ha tudsz válaszolj, nagyon várom.

Választ előre is köszönöm, és jó készülődést az ünnepekre! :-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

agnes.sztrelkone
agnes.sztrelkoneh, 2011-12-05 16:20

Kedves Éva-Anyóca,

Még régebben kaptam a férjemtől egy szilikon kuglófformát, abban szoktam sütni mostanában. De hagyományos, kapcsos kuglóf formában is meg lehet sütni, akkor egy picit jobban ki kell vajazni az alját a formának, és körben az oldalát. :)

Mivel élesztős tészta, attól lesz a szentem ilyen aranyos, magas. :)

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kellemes ünnepi készülődést!
Üdvözlettel, Ági

szunsza
szunszap, 2011-11-04 20:50

Ma megsütöttem,de szerintem lehetne még édesebb!Legközelebb a töltelékbe több cukrot teszek!

viza
vizaszo, 2011-09-03 16:27

És finom is ! Én ma sütöttem meg, igaz egy picit variáltam rajta nem odafigyelésből. Csak a fél adagot akartam meg csinálni ami a tésztánál sikerült is, de a töltelék az egész adag lett bele téve véletlenül, és még a töltelékbe mandula hiány miatt darált pirított mogyoró került. Az eredmény nagyon finom, nagyon kakaós kuglóf lett, gyorsan elfogyott.

Batida
Batidasze, 2011-07-06 11:55

Csodásan néz ki ez a kuglóf, beindította a Pavlov-reakciómat. Szerintem ma délutánra meg is van a programom!! :-)))

Legfrissebb cikkek

TOP 12 recept, ha zárva a közért
TOP 12 recept, ha zárva a közért
Te is elfelejtetted, hogy ma minden zárva lesz, és nem töltötted fel a hűtőt? Sebaj, összeszedtünk egy tucat receptet, amihez mindent megtalálsz otthon a kamrában!
Csiperkegombával az egészségért
Csiperkegombával az egészségért
Magyarországon a gombafogyasztás sajnos igen alacsony, mindösszesen 1-1,5 kg évente fejenként, pedig a gombák élettani hatása igen kedvező. (x)
904