r
Nosalty Logó

Őszköszöntő rácsos linzer

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csibedina
Őszköszöntő rácsos linzer
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1076 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 154 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    909.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.9 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    407.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    427 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 1076 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.7 g

Zsír

  • Összesen
    240 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5458 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    1344 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    288 mg
  • Foszfor
    2374 mg
  • Nátrium
    1205 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1025.1 g
  • Cukor
    500 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    2445.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2563 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2243 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3551 micro
  • β-crypt
    492 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1898 micro
Összesen 6445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 154 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a tojást, a reszelt citromhéjat. A linzertészta állagát a tejjel állítjuk be úgy, hogy jól nyújtható, masszív tésztát kapjunk.
  2. A jól összegyűrt tésztát legalább fél órára hűtőben pihentetjük.
  3. Az almát lereszeljük, a 3-4 szilvát apróra darabolunk, és az almához adjuk, összekeverjük.
  4. Ízesítjük a tölteléket fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, sárgabarack-lekvárral és frissen reszelt citromhéjjal az általunk ideálisnak tartott íz eléréséig, majd 2-3 evőkanál étkezési keményítővel alaposan elkeverjük.
  5. A maradék szilvákat felezzük, eltávolítjuk a magot, és hosszában vékony szeletekre vágjuk (ez kerül a süteményünk tetejére a rácsok közé).
  6. Miután a tészta eleget pihent a hűtőben, a 2/3 részét kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a már előre vékonyan vajazott és lisztezett nagy méretű tepsit.
  7. A tésztaréteg tetejére halmozzuk az almás-szilvás-ízes töltelékünket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  8. A maradék tésztából rácsokat gyártunk (ez történhet sodrással vagy nyújtással és csíkozással - én ez utóbbi módszert választottam).
  9. Elhelyezzük a süteményünk tetején a rácsokat átlósan, közéjük pedig gusztusosan elhelyezzük a szilvaszeleteket.
  10. A rácsokat 1 tojássárgájával megkenjük, hogy szép színű és fényes legyen.
  11. A szilvás részekre tetszés szerint csurgathatunk egy kis mézet vagy további fahéjjal is ízesíthetjük.
  12. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 45x45x4
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5843
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 15.

Ajánló

Senki se torpanjon meg a szilvaszezon végeztével, hiszen kiválóan pótolható például dióval, fügével, datolyával, aszalt gyümölcsökkel :-).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Csibedina 70 recept

A héten - ha még nem is végérvényesen - , de beköszöntött az ősz... A gyümölcsfelhozatal ennek megfelelően átalakult, vagyis viszlát eper, málna és a többi friss bogyós gyümölcs, és szia alma, dió, szilva, szőlő és társaik :-). A fotón látható őszköszöntő rácsos linzer elkészítéséhez a hűtőben található szilvahalomtól kaptam ihletet.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek