Óriás májgaluska leves recept

1 adag
504
kcal
Óriás májgaluska leves
Óriás májgaluska leves
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a vasárnap húsleves nélkül elképzelhetetlen. Azonban néha már kicsit unalmas a finom cérnametélt.
A májgaluska viszont mindenki kedvence. Ilyenkor nagy fazékban fő a leves, nem baj ha sok a gombóc, úgy is mindenki két tányérral eszik.
 
Ha van rá idő, szoktam többet készíteni és berakni a fagyasztóba. Mire a leveskocka felforr, kiolvad a májgaluskám és már kész is a finom leves.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A májgaluskához

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

húsleves májgaluskával, májgombócos húsleves, májgaluskaleves
Szólj hozzá!

elkészítés

Leves elkészítése:


  1. 5 literes fazékba tesszük a megmosott csontot.
  2. Felöntjük hideg vízzel, és takarék lángon lassan forraljuk. Ha elkezd forni, megsózzuk, és utána leszedjük róla az összes habot.
  3. Megtisztítjuk a zöldségeket, és a fűszerekkel együtt belerakjuk a levesbe.
  4. Nagyon lassan főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön.
  5. Amíg fő a leves, elkészítjük a májgaluskát.

 
Májgaluska elkészítése:

  1. Ledaráljuk a májat finomra.
  2. Hozzádaráljuk a beáztatott  kicsavart zsemléket.
  3. A megtisztított vöröshagymát szintén ledaráljuk.
  4. Beletesszük a tojásokat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, az őrölt borsot, majoránnát ízlés szerint, és jól összekeverjük. Mivel így nagyon lágy folyós masszát kapunk, zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy majd  formázni tudjuk.
  5. Legalább félórát állni hagyjuk.
  6. Megkóstoljuk a levest, ha kell, ízesítjük még. Két vízbe mártott evőkanál segítségével kiformáljuk a gombócokat a levesbe.
  7. Lassan főzzük még kb. fél órát. Vigyázzunk, hogy ne forrjon nagyon, mert akkor szétfőnek a gombócok. 

statisztika

beküldve:
nézettség: 37 309
elküldve: 3
receptkönyben: 229
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

Hozzászólások (7)

Tmea
Tmeak, 2010-12-14 15:21

Szóval, ha arra járok, mert nem vagyok Győrbe járó...:-)) Puszi!

maria_0725
maria_0725k, 2010-12-14 20:26

Ha nincsen húsdarálód a májat késsel is el lehet kaparni.
Kicsit maszatos a dolog de megéri kipróbálni.
Ráfekteted a deszkára lefogod a kezeddel és késsel elkezded ügyesen kapargatni.
Az sem baj ha lesznek benne apróbb darabok.
Ajánlom próbáld ki csirkemájjal próbálkozz.2-3 szem májból 1-2 jól beáztatott kicsavart zsemlével nagyon jó májgombócot tudsz csinálni. A végeredmény megéri a fáradtságot!
Puszi Marika

Tmea
Tmeak, 2010-12-14 15:20

Oké, köszi szépen a választ, csak az a baj, hogy nincs húsdarálóm, és nem tudom sajnos a májat ledarálni, ezért használom a kenőmájast, de meg fogom próbálni, ahogy írtad. Egyébként tegnap pont azon gondolkodtam, hogy kéne bele egy kis lisztet rakni, hátha...:-) Ha Győrben járók, feltétlen kipróbálom! Köszönöm szépen!
Puszi :-)
Tímea

Tmea
Tmeah, 2010-12-13 18:39

Jó ötlet! :-) Májkrémből vagy kenőmájasból szoktam csinálni, és mindig szét esik. Szerinted hogy lehet elérni, hogy ne történjen meg? Előre is köszönöm a segítséget! ( Volt az általánosban egy Kreszta Zoli nevű osztálytársam...most úgy 40 éves kb, lehet hogy ő a te volt kollegád?)
Szeretettel
Tímea

maria_0725
maria_0725k, 2010-12-14 12:54

Szia Tímea!
Lehet májkrémből is készíteni kicsit több tojás és liszt kell bele akkor nem esik szét.
Azt ajánlom próbáld meg igazi darált májjal egész más lesz az íze. Azért ajánlottam, hogy érdemes megcsinálni az adagot és lefagyasztani.Utána nem fogsz többet kenőmájasból vagy májkrémből készíteni májgombócot, mert csak hamisítvány az igazihoz képest.Érdemes egy gombóccal próba főzést végezni, és ha szét fő tenni bele még egy tojást és egy kevés lisztet.
Akitől én főzni tanultam Varga Zolinak hívták, a vendéglőt pedig Kreszta-háznak.Nagyon sokat köszönhetek neki.Ha Győrben jársz érdemes kipróbálni nagyon jó kis hely szuper a konyhája.
Puszi Marika

Tmea
Tmeah, 2010-12-13 10:17

De guszta, még gőzölög is...ma ilyet fogok főzni, csak kisebb adagot! :-)

maria_0725
maria_0725h, 2010-12-13 16:55

A májgaluskából nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot is. én mindíg leszoktam fagyasztani, és utána már csak beleforralom a levesbe.!

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
Miért ilyen drága a citrom?
Miért ilyen drága a citrom?
Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.
506