Öreglebbencs módszeresen recept

1 adag
1165
kcal
Öreglebbencs módszeresen
Öreglebbencs módszeresen
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálam az öreglebbencs - bár imádom - rendre rosszul sikerült: nem sült ki a szalonna, nem főtt meg a hagyma, nem pirult meg eléggé a tészta, vagy ha igen, odaégett a hagyma, odaégett a szalonna - és így tovább. Aztán kitaláltam, hogy én biz' szakítok a pásztorhagyományokkal és inkább ehetőt akarok főzni, mint autentikusat. Így keletkezett ez a macerásnak tűnő (bár nagyon könnyű) "megpirítom - kiszedem" változat. Bombabiztos! 

Viszont aki bográcsban, egy füst alatt el tudja készíteni, az lapozzon, mert hanyatt esik a módszeremtől.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A savanyúságot és a fröccsöt nagyon szereti.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

slambuc, öhöm
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát is kis kockákra felvágjuk, megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit. Ha kolbászt is teszünk bele, felkarikázzuk.
  2. A zsíron töpörtyűre pirítjuk a szalonnát, kiszedjük, félretesszük.
  3. A visszamaradt zsíron - óvatosan kevergetve, mert törik! - alaposan, egyenletesen megpirítjuk a lebbencset, ezt is kiszedjük, félretesszük. (Egyes renitens példányok gyorsabban pirulnak, mint a többiek, ezeket közbe-közbe kiszedegetjük, hogy azért ne égjen meg.)
  4. Elegendő zsírunk maradt, ebben párolni kezdjük a hagymát, kisvártatva hozzáadjuk a kisült szalonnát, a kolbászt és a csípős paprikát. 3-4 perc után felöntjük egy pohár vízzel, megsózzuk és lefedve addig pároljuk, míg a hagyma puha - pépes nem lesz (újabb 5-6 perc).
  5. Ekkor meghintjük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük benne a krumplit, újból vizet öntünk alá (sózzuk, ha kell), és ekkor óvatosan belekeverjük a tésztát is.
  6. Fedő alatt, kisláng mellett mindent puhára párolunk, ez 20-25 perc.
  7. Ízlés szerint hagyhatunk alatta levet, a tészta kihűlve úgyis felszívja mindet.
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 067
elküldve: 3
receptkönyben: 144
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
63 recept

Hozzászólások (2)

balintmonika
balintmonikacs, 2012-07-26 21:28

Első olvasatra egy kicsit macerásnak tűnt az elkészítése.Mégis belefogtam.Most,hogy már elpusztítottuk a lebbencset, megváltozott a véleményem.Ajánlom mindenkinek aki kifogyott az ebédötletekből.

Koszider
Koszidercs, 2012-07-26 22:10

Kedves Mónika!
Köszönöm, hogy megírtad biztató soraidat! Igen, én is úgy gondolom, hogy első ránézésre talán ijesztő, pedig valójában gyors és egyszerű - 25-30 perc mindössze.
Üdvözöl: Koszider

Legfrissebb cikkek

Akkor is egyél, ha nem vagy éhes!
Akkor is egyél, ha nem vagy éhes!
Nem reggelizem, mert még nem vagyok éhes...napközben nem vagyok éhes, ezért általában csak bekapok valamit...ismerős? Márpedig enni nem csak akkor kell, ha éhes vagy.
Miért ilyen drága a citrom?
Miért ilyen drága a citrom?
Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.
1165