Öreglebbencs módszeresen recept

1 adag
1165
kcal
Öreglebbencs módszeresen
Öreglebbencs módszeresen
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálam az öreglebbencs - bár imádom - rendre rosszul sikerült: nem sült ki a szalonna, nem főtt meg a hagyma, nem pirult meg eléggé a tészta, vagy ha igen, odaégett a hagyma, odaégett a szalonna - és így tovább. Aztán kitaláltam, hogy én biz' szakítok a pásztorhagyományokkal és inkább ehetőt akarok főzni, mint autentikusat. Így keletkezett ez a macerásnak tűnő (bár nagyon könnyű) "megpirítom - kiszedem" változat. Bombabiztos! 

Viszont aki bográcsban, egy füst alatt el tudja készíteni, az lapozzon, mert hanyatt esik a módszeremtől.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A savanyúságot és a fröccsöt nagyon szereti.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

slambuc, öhöm
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát is kis kockákra felvágjuk, megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit. Ha kolbászt is teszünk bele, felkarikázzuk.
  2. A zsíron töpörtyűre pirítjuk a szalonnát, kiszedjük, félretesszük.
  3. A visszamaradt zsíron - óvatosan kevergetve, mert törik! - alaposan, egyenletesen megpirítjuk a lebbencset, ezt is kiszedjük, félretesszük. (Egyes renitens példányok gyorsabban pirulnak, mint a többiek, ezeket közbe-közbe kiszedegetjük, hogy azért ne égjen meg.)
  4. Elegendő zsírunk maradt, ebben párolni kezdjük a hagymát, kisvártatva hozzáadjuk a kisült szalonnát, a kolbászt és a csípős paprikát. 3-4 perc után felöntjük egy pohár vízzel, megsózzuk és lefedve addig pároljuk, míg a hagyma puha - pépes nem lesz (újabb 5-6 perc).
  5. Ekkor meghintjük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük benne a krumplit, újból vizet öntünk alá (sózzuk, ha kell), és ekkor óvatosan belekeverjük a tésztát is.
  6. Fedő alatt, kisláng mellett mindent puhára párolunk, ez 20-25 perc.
  7. Ízlés szerint hagyhatunk alatta levet, a tészta kihűlve úgyis felszívja mindet.
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 714
elküldve: 3
receptkönyben: 146
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
63 recept

Hozzászólások (2)

balintmonika
balintmonikacs, 2012-07-26 21:28

Első olvasatra egy kicsit macerásnak tűnt az elkészítése.Mégis belefogtam.Most,hogy már elpusztítottuk a lebbencset, megváltozott a véleményem.Ajánlom mindenkinek aki kifogyott az ebédötletekből.

Koszider
Koszidercs, 2012-07-26 22:10

Kedves Mónika!
Köszönöm, hogy megírtad biztató soraidat! Igen, én is úgy gondolom, hogy első ránézésre talán ijesztő, pedig valójában gyors és egyszerű - 25-30 perc mindössze.
Üdvözöl: Koszider

Legfrissebb cikkek

Ez aztán a tökös zöldség!
Ez aztán a tökös zöldség!
Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Avokádót csak sósan! Vagy édesen?
Ha azt mondjuk, avokádó, mi jut eszedbe először? Persze, hogy a guacamole! A fűszeres, sós mártogatós. Itt az ideje, hogy felfedezd az avokádó édes oldalát is! (x)
1165