Omlós almás kocka házi vaníliamártásban recept

Omlós almás kocka házi vaníliamártásban
Omlós almás kocka házi vaníliamártásban
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vaníliamártásba tehetünk kevés fahéjat is, én sajnos itt kihagytam. :) 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A vaníliamártáshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás pite vaníliaszósszal, almás lepény vaníliasodóval, almás szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, és összemorzsoljuk a (hideg!) vajjal. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy a kéz melegtől a vaj ne olvadjon meg. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, csipet sót és a citrom reszelt héját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha a tésztánk összeállt, folpackba csomagoljuk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük.  
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és lereszeljük. Kevés cukrot karamellizálunk, és rátéve a reszelt almát puhára pároljuk. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével. 
  3. A fel nem használt tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a már kihűlt töltelékhez keverjük.
  4. A tészta 2/3-ad részét lisztezett deszkán kinyújtjuk a kellő nagyságra, és kivajazott tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük.
  5. A sütőből kivéve ráhalmozzuk az almatölteléket, majd a tetejére nyújtjuk a maradék tésztánkat. Tojással lekenjük, és villával megdíszítjük a tetejét, majd kb. 170 fokon készre sütjük. 
  6. Simára keverjük a következő anyagokat: 1 dl tej, tejszín, cukor, vaníliás cukor, tojások sárgája. A maradék tejet a vaníliarúddal és kikapart belsejével felforraljuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Vékony sugárban állandóan keverve az összekevert anyagokhoz adjuk, majd a tűzre visszatéve alacsony hőmérsékleten pár alatt besűrítjük. Ha kicsit csomós maradna, szitán átszűrhetjük.
  7. A vaníliamártást még melegen egy tálba merjük, és ráfektetjük a már kihűlt (ekkor szebben szeletelhető) kockára vágott almás lepényt.
  • sütési hőfok: 170°C
  • költség: 1230 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 979
elküldve: 0
receptkönyvben: 61
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tolnai69
tolnai69 sze, 2013-03-06 09:33

Nagyon finom lehet ez a süti! Egy kérdésem lenne, hogy milyen nagyságú tepsiben kell sütni?
Üdv. Erika

pilkri
pilkri k, 2013-03-05 21:50

Imádom az almás pitét, ennél finomabb süti nincs is!!!! Én egy icipici zsírt szoktam tenni a vaj mellé, amitől eszméletlen omlós lesz a tészta. Ezt a tojáshabos töltelékvariációt viszont ki kell próbálnom! gratulálok a többi receptedhez is, párat elmentettem, mint pl.ezt is. További sok sikert a konyhában! Üdv Kriszti

936