Nyírségi gombócleves Kittitől recept

Nyírségi gombócleves Kittitől
Nyírségi gombócleves Kittitől
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen egységes elkészítési módot keresni fölösleges is. Mi így szeretjük!

hozzávalók / 5 adag

A leveshez

A krumpligombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

leves burgonyagombócokkal, krumpligombóc leves
Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez

  1. 1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.
  2. Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.
  3. Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
  4. Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

A krumpligombóchoz

  1. Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.
  2. Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 41
össznézettség: 96 803
elküldve: 59
receptkönyvben: 2 254
elkészítve: 165/165
Facebookon megjelent: 1

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

n_Jucuska
n_Jucuska h, 2016-10-31 18:45

Tegnap megcsináltam ebédre és nagyon fincsi lett. A gombócok valóban több lisztet "vettek fel", ill. én végül elhagytam a búzadarát, de nagyon jó állagúak lettek így is, valamint külön főztem ki őket nem a levesben. A gomba is elmaradt, mert nem mindenki szereti a családban viszont ment bele helyette kelbimbó és karalábé. Szerintem máskor is készíteni fogom. köszi a receptet.

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2016-10-23 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.10.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

erika653
erika653 k, 2015-04-21 11:34

Köszönöm, elkészült, finom:)

Évek óta gondolkoztam a próbán és meggyőzött a klassz fotód is.

rockerlivi17
rockerlivi17 szo, 2015-01-17 12:10

Kedves Kitti! Koszonom ezt a kivalo receptet, elkeszitettem ma a levesedet, hat mennyei finom, zsuzsa.sulyoknak is koszonom a gombocos tippeket, tanacsod szerint megvartam mig kihul es lecsopog egy szuroben a krumpli leve, es majdnem hidegen gyurtam meg es hat hibatlan lett a gomboc. Egy szonak is szaz a vege, en mindenkinek bizalommal ajanlom ezt a levest, nagyszeruuuuu, szep napot :D

boju
boju v, 2014-05-04 19:27

Ez a recept krumpligombócostul úgy tökéletes ahogy van!!! Ez volt ma az Anyák nap-i levesünk, és minden Anyukának ízlett! Köszönöm, hogy még egy finomsággal bővíthettem tartalmas leves kollekciómat:))))

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok k, 2014-04-29 11:24

Kedves Kitti!
-Bocs., a krumpligombóchoz írnék néhány "tapasztalati trükköt", remélem nem haragszol.
-nálam: 20 dkg krumpli, kb. 15 dkg liszt, 1 egész tojás, só, petr. zöld, -de, nem is ez a lényeg, hogy "sikeres", legyen a gombóc, hanem, szerintem, néhány "apró trükk"..
-pl.: -a főtt krumplit szűrőben! leszűrni (nem csak leönteni a levét), a szűrőt, utána, nem árt rátenni a főzőedényre, amit, nem árt visszatenni, a már lezárt "gázégőre", (ha azon főtt), - a lényeg, szerintem, hogy jól "leszáradjon" a krumpli, amit melegen, de nem forrón!, átnyomunk a krumplinyomón (ha van), ha nincs, próbáljuk jól összetörni, aztán megvárjuk, amíg kihűl! -aztán keverjük össze a többivel...
-ezek után, (ha van) lisztezett gyúródeszkán, vagy lisztezett bármilyen felületen, kis maroknyi darabkákból, kb. mutatóujj vastagságú "kígyókat" próbáljunk "söndörgetni", ezeket, ott helyben próbáljuk éles késsel, max.!, 2 cm-es darabokra vagdosni...
-(a nagyon "perverzek", egyenként, még "meggömbölgethetik" a tenyerükben?)...
-a felvagdosott gombócokat érdemes! -egy, enyhén lisztezett tálcára áttenni, azon kicsit "rázogatni", és onnan, ahogy Kitti írja, a kész levesbe beledobálni.
-(mindezt, lehetőleg, elég gyorsan kell csinálni, (jó ha van segítség), -mivel tapasztalataim szerint, a "tészta" egyre jobban lágyul, ---és így nő a "gürc" lehetősége...
-amúgy, szerintem, a "krumpligombóc", nagyon sok, - főleg, tejszínes, tejfölös, "savanyított" ragulevesekben nagyon finom...

-Még egyszer elnézést kérek Kittitől, és mindenkitől akinek ez "evidens", -én csak a magam "gürceiből" kiindulva próbálok segíteni....-bocs.

-

krumplihéj
krumplihéj / krumplihéj szo, 2015-08-22 17:44

Köszönöm, nekem segítség volt a leírás és még ahhoz is kedvet kaptam így első alkalommal, hogy "perverzkedve meggömbölgessem" a gombócokat :D
A leves pedig nagyon-nagyon finom lett, Apukám is nagyon megdicsérte :)

Novak Kata
Novak Kata k, 2014-03-18 10:31

Szia manikola, nekem annak idejen anyukam tanitotta meg a krumplis gombocot. Mindig azt mondta, hogy uj krumplibol nem lehet. Meg kell varni, amig kihul a tortkrumpli es akkor lehet nekifogni a tesztanak. A meleg krumpli nagyon sok lisztet vesz fel, es akkor is nyulos marad. Egyebkent, amikor lusta vagyok es ilyesmi levest fozok, akkor elofordul, hogy veszek keszen vasarolhato gnoccit es azt fozom bele. Ugyanis az tulajdonkeppen az olaszok krumpli gomboca. :) Ja es tok szabalyos ki gombocok, en imadom.

Csibella
Csibella p, 2014-02-21 12:35

Én most csak a gombóc részét akartam használni a receptből. (A leves része improvizáció alapján készült.) Szóval a gombóc: SZÉTFŐTT!! Anyukámmal konzultáltam telefonon, ő azt mondja, hogy a krumpli fajtája nem mindegy, lehet, hogy itt bukott nálam a dolog.
Kedves Kitti! Te milyen krumplit használtál? Én olyan szép gombóckákat szeretnék főzni, mint amilyen a képen van.

manikola
manikola p, 2014-02-14 14:42

A gombócot szerintem elrontottam, nagyon lágy lett, szinte kifolyt a kezemből ahogy dobáltam be a levesbe, pedig sokkal több lisztet tettem bele. Milyen állagú legyen a nyers gombóc? Amúgy a leves nagyon fincsi, bár marhából készült, mert nem eszünk disznóhúst.

Anyirka
Anyirka sze, 2014-02-12 15:59

Kedves Kitti, most készült el a levesed, és csoda finom lett! Annyit változtattam rajta,hogy zöldborsót nem tettem bele,mert nem volt itthon, de így is nagyszerű :)

Éva néni
Éva néni k, 2014-02-11 16:49

Üdv, kedves Kitti. Megtetszett a levesed (én azok közé tartozom, akik MÉG nem ismerik), de mondd csak, az elkészítési javaslat 3. pontjánál -tól nem lépett be véletlenül egy "félrefordító" program?

Országh Kitti
Országh Kitti / Országh Kitti sze, 2014-02-12 12:14

Szia Évi néni, félrefordító program az nincs, mivel saját, családi recept, viszont két lépést tényleg felcseréltem feltöltéskor, javítottam, köszönöm!

449