Nektarinlekvár recept

Nektarinlekvár
Nektarinlekvár
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta szerettem volna kipróbálni a nektarinlekvárt, most az "örömbefőzés" keretében sikerült.
Nem csalódtam, nagyon finom... Leginkább narancsos sárgabarack lekvárra emlékeztet :-).
Ebből az adagból 17-18 dl lekvár lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk, és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk.
Érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár, és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül.
A cukrot apránként adagoljuk (ha növelni szeretnénk a mennyiségét), ne legyen túl édes a lekvár.
Folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni.
A képen látható lekvárokhoz tudatosan a Dzsemfix 3:1-t választottam, mivel természetes összetevőket (fruktóz-gyümölcscukor, pektin-növényi zselésítő, dextróz-szőlőcukor, citromsav, szorbinsav) tartalmaz.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nektarindzsem, lekvár nektarinból
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket, és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
  2. Alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg a barackot, majd szeleteljük egy lábosba.
  3. Adjuk a barackhoz a cukrot, a citrom levét, és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd ha levet engedett, botmixerrel pürésítsük.
  4. Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
  5. A kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük, és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük, és mehet a kamra polcára.

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 917
elküldve: 2
receptkönyvben: 136
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Huncutka
Huncutka / Huncutka Sat, 2014-05-24 19:58

Nagyon jó a recept, én is kifogom próbálni. Köszi, hogy megosztottad velünk. Puszi érte :)

hangya68
hangya68 Sat, 2012-07-21 20:12

Nagyon finom nektarint sikerült vásárolnom tegnap és teljesen belelkesültem, hogy lekvárt főzök. És így is lett :-) Még pihen a dunsztban. Maradt egy kevés - amivel már nem volt érdemes az üveget összemaszatolni. Feláldoztam magam, azt reggeliztem fonott kaláccsal. Mennyei volt, köszönöm a receptet!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2012-07-21 22:36

Nagyon örülök, hogy ízlett :-) Most épp a lapos barack lekvárral kacérkodom, ha kicsit olcsóbb lesz, szerintem abból is érdemes kipróbálni...

jucus60
jucus60 Wed, 2012-06-27 11:02

Ez nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, ha beszerzem hozzá a nektarint. Lehet, hogy egy kis naranccsal is meg lehetne bolondítani. Köszi a receptet, már el is mentettem.
Üdv: Jucus

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2012-06-27 11:13

Jól hangzik a narancs is, csak attól nekem mindig egy kissé kesernyés lesz, a cukrot pedig nem szeretném emelni :-) Remélem ízleni fog :-)

314