Narancsos túrótorta recept

1 adag
326
kcal
Narancsos túrótorta
Narancsos túrótorta
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Fanni konyhában találtam. A recept szerint a narancsfiléket is karamellizálni kellett volna, de nekem ez nem sikerült:D. Így csak a héjakat karamellizáltam, és kapott a torta a tetejére egy tortazselét.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

narancsos csodatorta, túrótorta karamellizált naranccsal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csokis kekszet morzsára törjük, és összekeverjük a felolvasztott vajjal és a mézeskalács-fűszerkeverékkel.
  2. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a kekszes masszát a formába.
  3. Amíg a túrós krémet elkészítjük, a formát a hűtőbe tesszük.
  4. A zselatinlapokat beáztatjuk.
  5. Két narancsot jól megmosunk, lereszeljük a héjukat, majd kifacsarjuk őket.
  6. A narancslevet összedolgozzuk a túróval, a narancshéjjal, 2 ek cukorral és a vaníliás cukrokkal.
  7. A zselatinokat kinyomkodjuk, lábasban felolvasztjuk, 3 kanál túrókrémmel elkeverjük, majd összekeverjük az egész túrókrémmel.
  8. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrémbe, majd a tortaformába simítjuk, és mehet egy órára a hűtőbe.
  9. A maradék 3 narancsot jól megmossuk, szépen megpucoljuk úgy, hogy a héjából vékony csíkokat kapjunk. (Én zöldséghámozóval pucoltam, majd a hosszú kunkori héjakat késsel hosszú girlandokra vágtam).
  10. A narancsokat kifilézzük, eltávolítjuk a hártyákat róla, majd beterítjük vele a tortánkat.
  11. A maradék cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, a narancshéjakat beleforgatjuk a karamellbe, majd szétterítjük őket a torta tetején.
  12. A tortazselét 1,5 dl vízben feloldjuk,lassú tűzön kevergetve felforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beterítjük vele a tortánkat.
  13. Legalább 3 órát hagyjuk a hűtőben állni.

  • tepsi mérete: 26 cm-es átmérő cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 333
elküldve: 2
receptkönyben: 81
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Angie

Mióta szakács: 2010.09.26.
13 recept

Hozzászólások (13)

Misty
Mistyv, 2013-01-13 17:50

Vaksival teljes mértékben egyetértek, a legjobb dolog, ami egy naranccsal történhet, hogy belekerül egy ilyen csoda-tortába :) Variáltam picit a sütit, egy másik torta alapját vettem (http://www.nosalty.hu/recept/turotorta-fahejas-almaval-brownie-alappal + tettem hozzá, ahogy írtad is, egy kis mézeskalács fűszerkeveréket), a krémet pedig megdupláztam, isteni finom lett. Mondjuk a tegnapi egész délutánom elment vele, nagyrészt a "jajistenem,milesz,hanemleszjóóóó?"-val :), de azért csak elkészült, és megérte!
Ajánlom mindenkinek, és köszönöm a receptet! További jó főzőcskézést kívánok!

Angie
Angiek, 2013-01-15 19:14

Örülök, hogy jó alapként szolgált egy új desszerthez :) Biztos finom lett!
Kellemes sütést-főzést Neked is :)

Leeanne
Leeannep, 2013-01-04 20:44

Nagyon szimpatikus recept, de van egy problémám. A hőkezeletlen narancs- (és egyéb gyümölcs)héjtól azonban allergiás rohamot kapok, valószínűleg a vegyszerek miatt, amikkel az import gyümölcsöket tartósítják. Nekem ez a "beleforgatjuk a karamellbe, majd szétterítjük a torta tetején" nem tűnik elegendő hőkezelésnek. Szerinted használhatok bele kandírozottat, vagy az már túl édes lesz? Vagy megég, ha a karamellizálás elején teszem bele a héjat?

vaksi
vaksip, 2013-02-01 10:57

Szia Leeanne!
Narancshéj és citromhéj helyettesítésére a helyedben kipróbálnám a Leckers 100%-os bio narancsolajat és citromolajat. Nemrég fedeztem fel, azóta ilyet használok, pontosan ugyanaz az ízélmény, mintha narancshéjat vagy citromhéjat reszelnél a sütikbe. Persze, hiszen azok héjából nyerik ki az olajat, s amennyiben lehet hinni a gyártónak, bio gyümölcsöket használnak fel, és emiatt nincs benne az a rengeteg méreganyag.
Borsos az olaj ára, viszont nagyon kevés kell belőle egy sütéshez. Pár csepp elég.

Angie
Angiek, 2013-01-15 19:13

Ne haragudj hogy csak most válaszolok! Én kipróbálnám a kandírozottal, a karamell ígyis-úgyis édes lesz :) A torta többi része nem édes túlzottan, úgyhogy szerintem jó lehetne úgyis ahogy Te írtad! HA kipróbáltad, kérlek írd majd le a tapasztalataidat!

vaksi
vaksih, 2011-01-24 08:24

Elkészítettem!
Nagyon finom lett, isteni! A legfinomabb dolog, amit narancsból el tudok képzelni.
Viszont a fenti mennyiség inkább csak 5-6 emberre van méretezve. Vagy 12 fős, nagyon egészségtudatos, hatalmas önkontrollal rendelkező, diónyi gyomrú fitness társaságra. :-)

Dupla adagot készítettem, túróból majdnem triplát, mert fél liter tejszínem volt itthon. Emiatt nem tortaformába, hanem 23cm x 38cm-es tepsibe rétegeztem. Pontosan követtem az arányokat. A kekszmorzsa nem állt össze az alján, de senkit nem zavart, sőt, nagyon finom volt így. Tálalás előtt kb. 20 órát állt a cucc a hűtőben.

(Nálam a narancshéj nem játszott, mert én nem szeretem, túl keserűnek tartom. Csak a reszelt héjból tettem bele egy gondolatnyit a töltelékbe. Aztán az íze miatt kísérletképpen folyattam pár csepp héj nélküli karamellizált cukrot a narancsréteg tetejére. Meg is ijedtem, hogy ropogós marad a cukor, de kellemesen csalódtam, ugyanis a zselé réteg alatt feloldódott a karamell-legközelebb kipróbálom, hogy többet teszek.)
Ja és lustábbaknak üzenem, hogy már lehet kapni dr oetker instant zselatint is, azt nem kell olvasztgatni, csak simán hozzákeverni a krémhez.

Angie, köszi a receptet!

Angie
Angieh, 2011-01-24 08:43

Kedves Vaksi!

Örülök hogy ízlett:) Ami a méretet illeti.....A fene se tudja:D Őszintén szólva én megcsináltam egy szombati napon délután, vasárnap elküldtem az ajándékozottnak, ők csak 5en voltak rá, azt tudom:) Én nem is ettem belőle, csak azt mondták hogy finom lett...... Nem lett valami magas a sütit, ez igaz, elbírt volna dupla túróréteget is:) Igazad van, legközelebb lehet én is úgy csinálom:) A keksz lehet a dupla adag miatt sem puhult meg annyira, bár hozztenném, hogy nekem sem állt egybe első nap, amikor kóstolták, azt mondták, másnap már teljesen egyben volt:) Nah de ott sem zavart senkit:D Nem tudom, lehet több vaj kellene a kekszhez?! Majd tesztelem:) Mivel receptből írtam ide be a dolgokat, így ott azt írták hogy csak ennyit kell állnia..... De szerintem is többet:)
Majd ha legközelebb csinálom, próbálok javítani rajta, és akkor itt is javítom a dolgokat:)
Vagy ha Te rájössz a megfelelő arányokra és hűtési időre, kérlek írd meg ide:)
Szép napot Neked!

vaksi
vaksiszo, 2011-01-22 13:58

Kedves Angie!
Most ismerkedem ezzel az igen szimpatikus recepttel, ma este el is készítem, holnap este esszük. Majd beszámolok! Már csorog a nyálam. Milyen jellegű csokis keksz kell az aljába? Valami ropogósabb fajta, mint mondjuk a tesco-s kekszek?

Lenne még egy-két előzetes megjegyzésem a leírással kapcsolatban: szerintem a kezdők kedvéért nem ártana odaírni a tejszínhez, hogy habtejszín, mert aki nem gyakorlott, nem biztos, hogy figyeli, és nehogy főzőtejszínt vegyen. (Bocs, nem kukacoskodni akarok, lehet hogy hülyeség, és ez senkinek sem gond.)
A tortazselét viszont a recept végén nem elég feloldani a másfél deci vízben, hanem fel is kell forralni, kicsit hűteni, majd csak ezután elteríteni, nem? Ez számomra nem világos.

Angie
Angieszo, 2011-01-22 15:32

Kedves Vaksi!
Teljesen igazad van a tortazselét illetően:D Észre se vettem, milyen hanyagul írtam le...... Na de köszi, hogy szóltál, javítottam is! Illetve a kedvedért a habtejszínt is átírtam biztos ami biztos alapon:)
Keksznek én győri édes kakaós kekszet használtam...Talán duplajót vagy milyet:D
Remélem így már minden világos, és semmi nem akadályozhat meg az elkészítésében:)
Sok sikert és jó étvágyat kívánokhozzá!

vaksi
vaksiszo, 2011-01-22 19:16

Szia Angie!
Köszi a gyors választ!
Közben voltam a boltban, és képzeld, én is Győri édest vettem, de nem a Duplajót, mert úgy gondoltam csokibevonat nélküli keksz kell ehhez a recepthez. :-) Amúgy a biztonság kedvéért Spar-os kakaós omlós kekszet is vettem, megkóstoltam mindkettőt, és mindkettő finom. A Spar-os ropogósabb.
Na jó, lefektetem a gyerekeket, aztán hozzákezdek. :-)

gregoreva
gregorevap, 2010-12-24 19:31

Kedves Angie!Köszi szépen és viszont!!!Megfogadom a tanácsod ,a süti kekszalapjának pihentetése ügyében.:-))Boldog karácsonyi ünnepeket a családoddal!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2010-12-24 14:57

Finom minden alapanyaga és a fénykép szép, a színe mesés!!Köszi.Mentve!Éva-Anyóca:-)))

Angie
Angiep, 2010-12-24 16:15

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök hogy tetszik, jó kis üdítő desszert:) A kekszes alap miatt jót tesz neki, ha legalább egy napot áll, de akár kettőt is elbír:)
Kellemes ünnepeket kívánok:)
Angie

Legfrissebb cikkek

Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj fontos hozzávalója ételeink nagy részének. Ezerféle színű és állagú olajjal találkoztunk már, de mikor melyiket használjuk?
Top 5 karácsonyi ital ajándékba!
Top 5 karácsonyi ital ajándékba!
Egy korty áldomás nem hogy engedélyezett, hanem szinte kötelező ünnepekkor. Ha ezt egy általunk készített üveg házi italból tölthetik a családtagok, akkor lesz a legjobb!
326