Narancsos túrótorta recept

1 adag
325
kcal
Narancsos túrótorta
Narancsos túrótorta
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Fanni konyhában találtam. A recept szerint a narancsfiléket is karamellizálni kellett volna, de nekem ez nem sikerült:D. Így csak a héjakat karamellizáltam, és kapott a torta a tetejére egy tortazselét.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

narancsos csodatorta, túrótorta karamellizált naranccsal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csokis kekszet morzsára törjük, és összekeverjük a felolvasztott vajjal és a mézeskalács-fűszerkeverékkel.
  2. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a kekszes masszát a formába.
  3. Amíg a túrós krémet elkészítjük, a formát a hűtőbe tesszük.
  4. A zselatinlapokat beáztatjuk.
  5. Két narancsot jól megmosunk, lereszeljük a héjukat, majd kifacsarjuk őket.
  6. A narancslevet összedolgozzuk a túróval, a narancshéjjal, 2 ek cukorral és a vaníliás cukrokkal.
  7. A zselatinokat kinyomkodjuk, lábasban felolvasztjuk, 3 kanál túrókrémmel elkeverjük, majd összekeverjük az egész túrókrémmel.
  8. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrémbe, majd a tortaformába simítjuk, és mehet egy órára a hűtőbe.
  9. A maradék 3 narancsot jól megmossuk, szépen megpucoljuk úgy, hogy a héjából vékony csíkokat kapjunk. (Én zöldséghámozóval pucoltam, majd a hosszú kunkori héjakat késsel hosszú girlandokra vágtam).
  10. A narancsokat kifilézzük, eltávolítjuk a hártyákat róla, majd beterítjük vele a tortánkat.
  11. A maradék cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, a narancshéjakat beleforgatjuk a karamellbe, majd szétterítjük őket a torta tetején.
  12. A tortazselét 1,5 dl vízben feloldjuk,lassú tűzön kevergetve felforraljuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd beterítjük vele a tortánkat.
  13. Legalább 3 órát hagyjuk a hűtőben állni.

  • tepsi mérete: 26 cm-es átmérő cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 262
elküldve: 2
receptkönyben: 81
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Angie

Mióta szakács: 2010.09.26.
13 recept

Hozzászólások (13)

Misty
Mistyv, 2013-01-13 18:50

Vaksival teljes mértékben egyetértek, a legjobb dolog, ami egy naranccsal történhet, hogy belekerül egy ilyen csoda-tortába :) Variáltam picit a sütit, egy másik torta alapját vettem (http://www.nosalty.hu/recept/turotorta-fahejas-almaval-brownie-alappal + tettem hozzá, ahogy írtad is, egy kis mézeskalács fűszerkeveréket), a krémet pedig megdupláztam, isteni finom lett. Mondjuk a tegnapi egész délutánom elment vele, nagyrészt a "jajistenem,milesz,hanemleszjóóóó?"-val :), de azért csak elkészült, és megérte!
Ajánlom mindenkinek, és köszönöm a receptet! További jó főzőcskézést kívánok!

Angie
Angiek, 2013-01-15 20:14

Örülök, hogy jó alapként szolgált egy új desszerthez :) Biztos finom lett!
Kellemes sütést-főzést Neked is :)

Leeanne
Leeannep, 2013-01-04 21:44

Nagyon szimpatikus recept, de van egy problémám. A hőkezeletlen narancs- (és egyéb gyümölcs)héjtól azonban allergiás rohamot kapok, valószínűleg a vegyszerek miatt, amikkel az import gyümölcsöket tartósítják. Nekem ez a "beleforgatjuk a karamellbe, majd szétterítjük a torta tetején" nem tűnik elegendő hőkezelésnek. Szerinted használhatok bele kandírozottat, vagy az már túl édes lesz? Vagy megég, ha a karamellizálás elején teszem bele a héjat?

vaksi
vaksip, 2013-02-01 11:57

Szia Leeanne!
Narancshéj és citromhéj helyettesítésére a helyedben kipróbálnám a Leckers 100%-os bio narancsolajat és citromolajat. Nemrég fedeztem fel, azóta ilyet használok, pontosan ugyanaz az ízélmény, mintha narancshéjat vagy citromhéjat reszelnél a sütikbe. Persze, hiszen azok héjából nyerik ki az olajat, s amennyiben lehet hinni a gyártónak, bio gyümölcsöket használnak fel, és emiatt nincs benne az a rengeteg méreganyag.
Borsos az olaj ára, viszont nagyon kevés kell belőle egy sütéshez. Pár csepp elég.

Angie
Angiek, 2013-01-15 20:13

Ne haragudj hogy csak most válaszolok! Én kipróbálnám a kandírozottal, a karamell ígyis-úgyis édes lesz :) A torta többi része nem édes túlzottan, úgyhogy szerintem jó lehetne úgyis ahogy Te írtad! HA kipróbáltad, kérlek írd majd le a tapasztalataidat!

vaksi
vaksih, 2011-01-24 09:24

Elkészítettem!
Nagyon finom lett, isteni! A legfinomabb dolog, amit narancsból el tudok képzelni.
Viszont a fenti mennyiség inkább csak 5-6 emberre van méretezve. Vagy 12 fős, nagyon egészségtudatos, hatalmas önkontrollal rendelkező, diónyi gyomrú fitness társaságra. :-)

Dupla adagot készítettem, túróból majdnem triplát, mert fél liter tejszínem volt itthon. Emiatt nem tortaformába, hanem 23cm x 38cm-es tepsibe rétegeztem. Pontosan követtem az arányokat. A kekszmorzsa nem állt össze az alján, de senkit nem zavart, sőt, nagyon finom volt így. Tálalás előtt kb. 20 órát állt a cucc a hűtőben.

(Nálam a narancshéj nem játszott, mert én nem szeretem, túl keserűnek tartom. Csak a reszelt héjból tettem bele egy gondolatnyit a töltelékbe. Aztán az íze miatt kísérletképpen folyattam pár csepp héj nélküli karamellizált cukrot a narancsréteg tetejére. Meg is ijedtem, hogy ropogós marad a cukor, de kellemesen csalódtam, ugyanis a zselé réteg alatt feloldódott a karamell-legközelebb kipróbálom, hogy többet teszek.)
Ja és lustábbaknak üzenem, hogy már lehet kapni dr oetker instant zselatint is, azt nem kell olvasztgatni, csak simán hozzákeverni a krémhez.

Angie, köszi a receptet!

Angie
Angieh, 2011-01-24 09:43

Kedves Vaksi!

Örülök hogy ízlett:) Ami a méretet illeti.....A fene se tudja:D Őszintén szólva én megcsináltam egy szombati napon délután, vasárnap elküldtem az ajándékozottnak, ők csak 5en voltak rá, azt tudom:) Én nem is ettem belőle, csak azt mondták hogy finom lett...... Nem lett valami magas a sütit, ez igaz, elbírt volna dupla túróréteget is:) Igazad van, legközelebb lehet én is úgy csinálom:) A keksz lehet a dupla adag miatt sem puhult meg annyira, bár hozztenném, hogy nekem sem állt egybe első nap, amikor kóstolták, azt mondták, másnap már teljesen egyben volt:) Nah de ott sem zavart senkit:D Nem tudom, lehet több vaj kellene a kekszhez?! Majd tesztelem:) Mivel receptből írtam ide be a dolgokat, így ott azt írták hogy csak ennyit kell állnia..... De szerintem is többet:)
Majd ha legközelebb csinálom, próbálok javítani rajta, és akkor itt is javítom a dolgokat:)
Vagy ha Te rájössz a megfelelő arányokra és hűtési időre, kérlek írd meg ide:)
Szép napot Neked!

vaksi
vaksiszo, 2011-01-22 14:58

Kedves Angie!
Most ismerkedem ezzel az igen szimpatikus recepttel, ma este el is készítem, holnap este esszük. Majd beszámolok! Már csorog a nyálam. Milyen jellegű csokis keksz kell az aljába? Valami ropogósabb fajta, mint mondjuk a tesco-s kekszek?

Lenne még egy-két előzetes megjegyzésem a leírással kapcsolatban: szerintem a kezdők kedvéért nem ártana odaírni a tejszínhez, hogy habtejszín, mert aki nem gyakorlott, nem biztos, hogy figyeli, és nehogy főzőtejszínt vegyen. (Bocs, nem kukacoskodni akarok, lehet hogy hülyeség, és ez senkinek sem gond.)
A tortazselét viszont a recept végén nem elég feloldani a másfél deci vízben, hanem fel is kell forralni, kicsit hűteni, majd csak ezután elteríteni, nem? Ez számomra nem világos.

Angie
Angieszo, 2011-01-22 16:32

Kedves Vaksi!
Teljesen igazad van a tortazselét illetően:D Észre se vettem, milyen hanyagul írtam le...... Na de köszi, hogy szóltál, javítottam is! Illetve a kedvedért a habtejszínt is átírtam biztos ami biztos alapon:)
Keksznek én győri édes kakaós kekszet használtam...Talán duplajót vagy milyet:D
Remélem így már minden világos, és semmi nem akadályozhat meg az elkészítésében:)
Sok sikert és jó étvágyat kívánokhozzá!

vaksi
vaksiszo, 2011-01-22 20:16

Szia Angie!
Köszi a gyors választ!
Közben voltam a boltban, és képzeld, én is Győri édest vettem, de nem a Duplajót, mert úgy gondoltam csokibevonat nélküli keksz kell ehhez a recepthez. :-) Amúgy a biztonság kedvéért Spar-os kakaós omlós kekszet is vettem, megkóstoltam mindkettőt, és mindkettő finom. A Spar-os ropogósabb.
Na jó, lefektetem a gyerekeket, aztán hozzákezdek. :-)

gregoreva
gregorevap, 2010-12-24 20:31

Kedves Angie!Köszi szépen és viszont!!!Megfogadom a tanácsod ,a süti kekszalapjának pihentetése ügyében.:-))Boldog karácsonyi ünnepeket a családoddal!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevap, 2010-12-24 15:57

Finom minden alapanyaga és a fénykép szép, a színe mesés!!Köszi.Mentve!Éva-Anyóca:-)))

Angie
Angiep, 2010-12-24 17:15

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök hogy tetszik, jó kis üdítő desszert:) A kekszes alap miatt jót tesz neki, ha legalább egy napot áll, de akár kettőt is elbír:)
Kellemes ünnepeket kívánok:)
Angie

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
326