r
Nosalty Logó

Narancslekváros-kakaós-epres lepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Narancslekváros-kakaós-epres lepény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 620 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 2476 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 165 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 620 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    37.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1976.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    765 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    884 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    334.8 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    483 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    241 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    520 micro
Összesen 2476 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 165 Kcal

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A krémhez

  1. A krémhez a lisztet kevés tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük, majd jöhet hozzá a többi tej és a cukor, és sűrű krémmé főzzük, folyamatos kevergetés mellett, mint a pudingot. Ekkor hűlni hagyjuk, és áttérünk a tészta előkészítésére.
  2. Ha kihűlt, adjuk hozzá a kakaóport és a vajat, majd keverjük habosra. (Én ezzel mindig kicsit csalok, mert részben türelmetlen vagyok, részben pedig nincs robotgépem, így még langyosan dolgozom hozzá a vajat, és botmixerrel segítem a krémesedést.)

A tésztához

  1. Ha fagyasztott leveles tésztával van dolgunk, akkor első lépésben ki kell olvasztani, ez jó pár órába beletelik, így érdemes előző este ezt megtenni.
  2. A tésztát bő egy centis vastagságúra nyújtsuk ki, és egy éles késsel vágjunk neki keretet, szintén egy-egy centire a szélektől úgy, hogy ne vágjuk át egészen a tésztát, csak a feléig. A középső részt ekkor meg lehet kenni vékonyan narancslekvárral, ez sütés közben szépen karamellizálódni fog, és tulajdonképpen ha csak ennyit csinálunk, már van egy pazar desszertünk a teához. De ha szeretnénk folytatni, ilyenkor mehet a sütőbe a tészta.
  3. Amíg a tészta sül, vissza lehet térni a krémhez.
  4. Ha a tészta megsült, a lekváros résznél ez jobban megfigyelhető, mert szép aranyszínű, akkor kivehetjük a sütőből, és nem árt neki egy 5-10 percnyi pihenés, amíg kezelhető lesz. (Persze vannak az olyanok, mint jómagam, akik már sokadjára bizonyítják be, hogy mennyire sietnek, és hogy ugyan, nem számít az enyhe forróság, a művelet nagy részét úgyis a kés végzi. A lépés mindenesetre ugyanaz, csak percnyi különbségekkel.)
  5. A szép, ropogós tetejű részt -szigorúan a kereten belülit- kiemeljük úgy, hogy csak a fele jöjjön le, azaz maradjon alja. Itt vehető észre, hogy mennyire volt fontos az a rész, amikor félig belevágtunk a tésztába. Ezt el lehet késsel, spaklival, tortalapáttal vagy csak egyszerűen kézzel is végezni. És most hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a tészta.
  6. Ha megtörtént, jöhet rá a narancslekvár, majd a kakaós krém.

A tetejére

  1. A gyümölcsöket szűrjük le, de a lét tegyük félre, még szükség lesz rá. Az epret és a rebarbarát, ki hogy szereti, úgy pakolhatja a krémre. A befejezésig pedig kifejezetten hálás a desszert, ha pihenhet egyet a hűtőben.
  2. Az utolsó és egyáltalán nem elhanyagolható rész (de komolyan, a legjobb), az a visszamaradt bodzás-epres szirup, ami mindössze annyiból áll, hogy a cukrot a lével összeforraljuk és besűrítjük, figyelve arra, hogy ne legyen belőle se cukorka, se karamell, de kellően sűrű legyen. Ezzel még locsoljuk meg a gyümölcsöket és a tészta középső részét, amit kiemeltünk. Utóbbit kanálként is lehet alkalmazni, ha háromszögeket vágunk belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1531
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A központi tényező a felhasználásnál a narancslekvár volt, amiből legutóbb túlságosan bevásároltam, és úgy gondoltam, hogy lassan-lassan fel kéne használni. Az eper, a rebarbara pedig adott, nő mint a bolondgomba, legnagyobb örömömre, a kakaós krém pedig azért kellett, hogy összehozza a kettőt. Tulajdonképpen a csokipuding is tökéletes választás krémnek. Ha lett volna itthon, lehet én is azt választom inkább. És ha valaki tényleg csak valami nagyon-nagyon gyorsat szeretne, akkor elég, ha megkeni a tésztát lekvárral, és úgy süti meg. Zseniális. De tényleg. És 10 perc, ha leszámítjuk a 3 órás olvasztási időt (fontos megjegyeznem, hogy ez nem az egész desszertről szól, az messze nem 10 perc).

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek