Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napokig puha pogácsa

Napokig puha pogácsa
Napokig puha pogácsa
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A friss, ropogós pogácsát mindenki szereti. Ez a pogácsa azonban még napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy műanyag tálban.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe.
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat.
  3. Hozzáadjuk a sót, a két egész tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
  4. Kb 15 percig kézzel dagasztjuk a dagasztótálban. Lágy tésztát kell kapnunk. Ha jól összedolgozzuk, akkor nem fog nyújtáskor a gyúrótáblára ragadni a tészta. Csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa, ha nem teszünk hozzá több lisztet.
  5. Kinyújtás előtt pihentessük kb 15 percig.
  6. A gyúrótáblát alaposan szórjuk meg liszttel, és erre borítsuk a tésztát.
  7. A tetejére is szórjunk egy kevés lisztet, és óvatosan nyújtsuk ki egy jó nagy négyzet alakra. Szórjuk rá a sajt 2/3 részét. (A maradék sajt a pogácsa tetejére kerül.)
  8. Gondolatban osszuk vízszintesen 3 részre a tésztát, és hajtsuk fel az alsó harmadrészt, erre pedig hajtsuk le a felső harmadrészt. Ezután függőlegesen is osszuk gondolatban 3 részre, hajtsuk a baloldali harmadot a tésztára, erre pedig a jobboldali harmadot hajtsuk.
  9. 20 perc pihentetés a tállal letakarva a gyúrótáblán, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés (3-szor hajtogatunk és pihentetünk).
  10. A tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét és pogácsaszaggatóval közepes méretű pogácsákat szaggatunk.
  11. A tepsibe rakjuk őket 1-1 cm távolságra, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, lenmaggal, köménymaggal vagy szezámmaggal, és a 180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Kb. 70 db lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40X40 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 171
össznézettség: 233 072
elküldve: 85
receptkönyvben: 758
elkészítve: 69/76
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogácsa, pogácsa, sajttal szórt puha pogácsa

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Atti2k
Atti2k Fri, 2018-06-22 19:11

Nem gyors és nem kezdőknek való.
"50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc"

A recept ezzel szemben:
- Kb 15 percig kézzel dagasztjuk
- Kinyújtás előtt pihentessük kb 15 percig.
- 20 perc pihentetés a tállal letakarva a gyúrótáblán, újabb hajtogatás, 20 perc
- pihentetés, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés (3-szor hajtogatunk és pihentetünk).
- 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
plusz nyilván ennyi tészta nem fér be egyszerre szóval legalább 2x kell sütni ha nem 3x olyan 150perc az az 50

NoSalty
Nosalty / NoSalty Fri, 2018-06-22 21:31

Kedves Atti2k!

Receptjeinknél "nettó" elkészítési időt számolunk, tehát nem tartoznak bele a kelesztési, pihentetési idők, hiszen ez idő alatt lehet mással is foglalkozni.
Üdvözlettel:

Nosalty

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-06-20 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.06.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

almáspitekusz
almáspitekusz / almáspitekusz Wed, 2018-04-18 21:50

Kedves Kata!
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett a pogácsa, ezentúl csak így sütöm majd!
Nagy sikert arattam vele, egy barátnőm kívánsága a sajtos pogácsa volt születésnapjára, azt mondta, minden évben ilyet szeretne :D
Köszönöm szépen, még egyszer!
Olga

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-03-02 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.03.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Fodor Melinda
Fodor Melinda Fri, 2018-02-02 20:12

Kedves Kata!
Köszönöm szépen a receptet! Ez volt az első pogácsa amit megsütöttem és nagyon finom!!! Még a férjemnek is Aki nem szereti a pogácsát nagyon ízlet. A 16 hónapos kisifam is többször repetázott.

Üdv: Melinda

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2018-02-05 22:00

Kedves Melinda!
Örülök, hogy mindenkinek ízlett a pogácsa. :)
Az én 17 hónapos unokám is nagyon szereti.
Üdv.: Kata

baranyaivioletta
baranyaivioletta Sun, 2017-05-14 13:32

Kedves Bjkata!

Kipróbáltam a pogi receptet. Ez az első pogácsám, és sajnos nem jött össze, mert először a tészta nagyon folyós volt, nem tudtam volna kiszedni a tálból, ha nem rakok hozzá még lisztet. Gondolom ezért lett ilyen száraz. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit ronthattam el, hogy ennyire folyós volt a tészta, pedig mindent pontosan kimértem. Nem szeretném annyiba hagyni ezt a receptet, mert nagyon jó hozzászólások vannak róla...:)

Köszönöm a segítséget. Violetta

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2017-05-14 19:26

Kedves Violetta!
Lágy tésztának kell lennie, és ha megkelt, erősen lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, a tetejét is lisztezzük, majd kinyújtjuk a megfelelő vastagságúra az első hajtogatás előtt.
Először én sem akartam elhinni, hogy ilyen lágynak kell lennie, de most már nincs itthon elrontott, száraz pogácsa, mert nem teszek hozzá több lisztet, mint amennyit a receptben írtam. A megkelt tészta nagyon jól alakítható a lisztezett gyúrótáblán.
Remélem, segíthettem! :)
Üdv.:
Kata

krajnik
krajnik Wed, 2017-04-12 20:47

Ez valami isteni finom pogácsa. Sokat kísérleteztem. Végre egy olyan pogácsa ami a páromnak is ízlik. Azt mondta eddig ez a legfinomabb. Köszi a receptet.

Üdv
Marietta

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2017-05-14 19:30

Nagyon örültem a visszajelzésnek! További jó sütögetést kívánok! :)
Üdv.:
Kata

dememol
dememol Mon, 2017-01-16 00:17

Fenomenalis...ez nagyon finom lett..annyi valtozas, hogy fele fele aranyban tettem a vajat es a zsirt...

Kerekes Tünde
Kerekes Tünde Thu, 2016-02-04 13:07

Kedves Bjkata !
Pár éve már használom a NOSALTY-t . Nagyon szeretem mint "szakácskönyvet". Soha nem írtam még hozzászólást , nagyon sokat tanultam és tanulok folyamatosan, köszönet is érte Mindenkinek akik megosztják receptjeiket. DE ! Ilyen sajtos pogácsát még nem sütöttem . Minden alkalommal törekszem a legjobbra és azt hiszem a Te sajtos pogácsád lessz számomra az etalon. Köszönöm !! !!
Tünde

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2016-02-04 19:00

Kedves Tünde!
Nagyon örültem a hozzászólásodnak! Mindig jól esik ilyen pozitív visszajelzéseket olvasni. További jó sütést-főzést kívánok!
Üdv.:
Kata

Lillus923
Lillus923 Tue, 2015-11-24 13:53

Hát ez valami isteni lett! Én tepertőkrémmel kentem meg hajtogatás előtt. Az nem derült ki, hogy meddig marad puha, mert olyan hamar elfogyott... :)
Van itthon medvehagyma-pestóm, azzal is ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet, nagy kedvenc lett! :)

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2015-11-25 22:29

Kedves Lillus!
Örülök, hogy bevált a recept!
Köszönöm a visszajelzést!
Üdv.:
Kata :)

rozsa11
rozsa11 Sun, 2014-07-06 09:36

Kedves Kata!
Maradék tört krumpli felhasználásához kerestem receptet, amikor rátaláltam a fenti pogácsa receptedre. A hozzávalókat így kiegészítettem kb. 25 dkg burgonyával, 1 nagy ek. mangalica zsírral és ez lett a pogácsám tésztája. A tetejére szezámot és köménymagot szórtam sajt helyett. Egyébként ugyanúgy jártam el, ahogy a fentiekbe írva vagyon. És óriási sikert aratott a pogi! (másnapra már csak néhány darab maradt, és valóban finom puha volt) Köszönöm a receptet! rozsa11

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2014-11-26 18:28

Biztosan krumplival is nagyon finom volt! Én a múltkor egy kis tepertővel bolondítottam meg, úgy is szuper!
Üdv.:
Kata

BAGI AGI
BAGI AGI Thu, 2014-01-02 20:27

Kedves BJk!
Szilveszterkor megcsináltam és nagyon nagy sikere volt! Többen is kérték az ismétlést!
Köszönöm ezt a remek receptet!

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-06-02 14:02

Komoly! :) Tényleg egy és fél csomag élesztő kell bele. (Budafoki élesztő)

ugróbogyó
ugróbogyó Mon, 2013-05-20 23:34

Nagyon finom lett a pogi. Azt mondta a szomszéd néni, hogy a cukrászdában nincs ilyen. Nagyon köszönöm a receptet.

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2013-05-21 15:02

Kedves Ugróbogyó! :)
Nagy örömet szereztél nekem a hozzászólásoddal! Örülök, hogy sikert aratott ez a recept Nálatok is!
Kata

ugróbogyó
ugróbogyó Mon, 2013-05-20 17:14

Most próbálom ki. Most tartok a pihentetési fázisban. Beszámolok hogy milyen lett.

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2013-03-05 13:01

Kedves Piroska!
Amikor először készítettem el ezt a pogácsát, féltem, hogy túl lágy a tésztája, és tettem hozzá még lisztet. De a végeredmény nem lett olyan, mint amilyen az a pogácsa volt, amivel megkínáltak előzőleg. Utána már nem liszteztem annyira, és úgy lett az igazi. Azóta már sokszor elkészítettem, és mindig nagyon-nagyon finom volt.
Remélem, hogy Te sem fogsz csalódni a receptben!
Üdv:
Kata

623
élesztő 75 g
tej 2.25 dl
cukor 1.5 teáskanál
finomliszt 85 dkg
margarin 375 g
3.5 tk
tojás 2 db
tejföl 225 g
ementáli sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
tojás 1 db
margarin 1 ek