Nagymama cseresznyelekváros palacsintája recept

Nagymama cseresznyelekváros palacsintája
Nagymama cseresznyelekváros palacsintája
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretett nagyanyáink régen órákon (napokon) keresztül rotyogtatták, kevergették a hatalmas kondérokban fővő lekvárokat. Ez a recept is emléket állít a régi, hagyományos lekvárfőzésnek.
A mai modern nőknek viszont főzésre és főleg lekvárfőzésre már nincsen idejük. A tartósítószergyártók ezt jól meglátták, és kifejlesztették a speciális zselésítő szereket, amelyek hozzáadásával sokkal gyorsabban besűrűsödnek a lekvárok.
Egy zacskó zselésítő kb. 1-1,5 kg gyümölcsíz (lekvár) elkészítéséhez is elegendő. 

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

ajánlat

Tippek a palacsintasütéshez:

  • A palacsintasütéshez 4 dolog szükséges: jó minőségű serpenyő, jó palacsinta alaprecept, jó minőségű alapanyagok + egy kicsi palacsintasütési gyakorlat.
  • A tésztához annyi deka réteslisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni.
  • A csomómentesre kevert, se híg, se sűrű tésztát kb. 1 óráig hagyjuk állni. Ha időközben besűrösödik, egy kevés vízzel hígítsuk fel.
  • Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk.
  • Az előmelegített palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra közepes lángon.
  • Ha teflonserpenyőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is kevertünk, csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a serpenyő belsejét.
  • A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz minőségű lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás, illetve, ha nem forró a zsiradék alatta.
  • Ha nem sikerült a palacsintatészta, sütéskor állandóan leragad, búzadara hozzáadásával császármorzsát készíthetünk belőle.

 

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cseresznyés palacsinta, nagymama-féle palacsinta, cseresznye-meggy lekvár, cseresznyedzsem
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk
  2. A felütött tojásokat elkeverjük 2 tk porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába, amit aztán a szódavízzel együtt habverővel csomómentesre keverünk. Belekeverünk egy kis napraforgóolajat is.
  3. Ezután felmelegített palacsintasütőben kevés olajon a palacsintákat aranysárgára sütjük. A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
  4. A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük, tetejüket 20 dkg fahéjas porcukorral szórjuk meg.
  5. Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor,  kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.

Nagymama cseresznyelekvárja:

  1. A cseresznyét többször átmossuk, szártalanítjuk, kimagozzuk.
  2. 1 kg kimagozott cseresznyét és 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
  3. Következő nap forrásig melegítjük, és 5-10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba öntjük, és kihűtjük.
  4. A harmadik nap lábasba öntjük, ismét forrásig melegítjük, 5 percig kavargatva főzzük, majd szűrőn vagy szitán leszűrjük.
  5. A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül fertőtlenített üvegekbe töltjük.
  6. 1 késhegynyi szalicilt teszünk rá és azonnal lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (kb. 1 éjszaka alatt).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 25 009
elküldve: 1
receptkönyvben: 215
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept
hirdetés

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bébibabi
bébibabi cs, 2012-10-25 07:56

Kedves szakács/nő!
Elnézést,nem akarok bántani,de nem sületlen kissé,vagy csak a kinézése olyan!!!???
Az is igaz,hogy az ízlések nem egyeznek,de nem is kell tulajdonképpen,a lényeg,hogy megfeleljen azoknak akinek készítik!!!
Amúgy mi sem a papírvékonyat szeretjük...valahol a kettő között vagyunk,de azért gratulálok és minden bizonnyal kipróbálom,csak a vastagságot fogom a mi igényeinkhez igazítani.
Üdv.és további sok finomságot! :)

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki szo, 2011-11-26 18:51

ennél rosszabb palacsinta receptet még nem próbáltam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ennek inkább tojásrántotta ize volt, borzalmas ! rossz!

szeva65
Sz Éva / szeva65 h, 2011-06-20 10:47

Annyira jó, hogy ebben nincs 3:1-ben zselésítő. Holnap nekiállok cseresznye lekvárt főzni. Nagyon örülnék még ilyen lekvárrecepteknek. Valóban ez itthon is elkészíthető. Az anyukám mindig üstben rotyogtatva és egész végig kavarva csinálta a lekvárt. Számomra az kivitelezhetetlen, de így szerintem bármikor meg lehet csinálni:)

Huanita
Huanita szo, 2010-07-03 16:03

Ma elkészítettem, és mindenki odavolt tőle....Először érdekesnek találtam, hogy rétesliszttel készül, de mennyei lett! :o) Máskor is így készítem... :o)
Köszönöm a remek receptet!

Dórianyu
Dórianyu p, 2010-07-02 13:59

ja és ha tényleg összejönne a "találkozás" akkor a strudlit sem hagynánk ki...a vállaji strudlit, anyukám ugyanis Vállajon született....:) :)

Dórianyu
Dórianyu p, 2010-07-02 13:56

köszönöm...:) :) egyszer lehet tényleg sor kerül rá...érdekes dolog lenne...:) :) addig is...holnap palacsinta lesz nálunk! :) :)

taksi
Mártika és Feri / taksi p, 2010-07-02 11:23

Kedves crazygirl26!

Mint a címben is benne van
a nagymamám módjára készítettük.
Ebből a palacsintából 3-4 db
is elég volt, hogy jól lakjak.
A Balatonnál Csopakon egyszer 22db palacsintát ettem meg
a papírvékonyból és még jól sem laktam.

Üdvözlettel: Ferenc

blossom
Bloemcake / blossom p, 2010-07-02 08:45

Hát én nem szeretem, ha a tészta papírvékony, mert érezni akarom, hogy palacsintát eszek.

1883