Muszaka 3. - padlizsános recept

Muszaka 3. - padlizsános
Muszaka 3. - padlizsános
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy uborkás joghurtot, mivel elég fűszeres.

A padlizsánokat sütőben, kis olajjal is megsüthetjük, így egészségesebb. Kb. 25 perc alatt 180 fokon légkeveréses sütőben elég elősütni.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos-padlizsános egytál darált hússal, húsos-paradicsomos padlizsán
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánok két végét levágjuk, csíkosra meghámozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és fél órára sós, citromos vízbe tesszük.
  2. A vajban megpirítjuk a fokhagymát, a vöröshagymát és a felkarikázott paprikát, majd hozzáadjuk a darált húst, és kb. 15 percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a felkockázott paradicsomot, felöntjük 3 pohár vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, szegfűborssal, és további kb. 10 percig főzzük.
  4. A padlizsánokat amennyire tudjuk, kinyomkodjuk és napraforgóolajban barnára sütjük, majd leitatjuk róluk az olajat. Sütés közben sózzuk a padlizsánszeleteket!
  5. Egy tűzálló tálban egy sorban letesszük a padlizsánok felét, ráöntjük a húsos szót, majd a tetejükre a padlizsánok másik részét. A padlizsánok tetejére tesszük a karikára vágott paradicsomokat, és előmelegített sütőben készre sütjük.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 33 248
elküldve: 11
receptkönyvben: 264
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

klaukara

Mióta szakács: 2011.05.06.
27 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara szo, 2011-05-21 16:59

Próbáltam utánanézni, de nem igazán találtam semmit a pontos jelentésével kapcsolatban :( Mindenhol csak a recepteket magyarázzák.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2011-05-21 16:50

Csak érdekességképpen: Nem vennék mérget rá, de ha jól tudom a muszaka - rakottast, rakott ételt jelent, s ez készülhet sok mindenből. Hátha lesz majd valaki, aki pontosan tudja! Láttam én ezt sütőtökkel is készíteni a padlizsán helyett. (igaz az nekem nem jött be...:))) Ez annál inkább! A legjobbakat: Mrs Smith

Szöged
Szöged cs, 2011-05-19 11:50

Elnézést a sajtóhibákért, nem vettem észre. Egy régi, lassú gépről írtam!

Szöged
Szöged cs, 2011-05-19 11:42

Görögöktől kaptam az eredeti muszaka receptet. (Épp tegnap csináltam vacsoa vendégeimnek,.) Annyit tennék hozzá: krumplit főzök hajában, felszeletelem (lehet sütni, de akkor sokkal nehezebb lesz). A darált húshoz karamellizálok 2 db kockacukrot, felöntöm száraz vörösborral 1-2 dl). A görögök úgy készítenek besamellt, mint mi magyarok rántást. A besamellhez adok Parmezán sajtot. A darált húst szaját kútfőm alapján oreganoval és majorannával fűszerezem).
Tgnap annyit újítottam, hogy cukkinit sütöttem a padlizsán mellé, és meglepődve tapasztaltam, mennyivel kevesebb zsiradékot szív be az utóbbi a padlizsánnal szemben.)

Gargoyle
P. / Gargoyle cs, 2011-05-19 11:21

A muszaka eleve padlizsánnal készül. Miért a megkülönböztető név, hogy "padlizsános"? Nem értem. Ha nem lenne benne padlizsán, nem is muszaka lenne.

klaukara
klaukara / klaukara szo, 2011-05-21 11:02

Tudomásom szerint a muszakka eredetileg arab eredetű szó, nem görög, és vagy padlizsán, vagy burgonya / cukkini / sárgarépa található benne. A szerb és a bolgár recept inkább burgonyát használ a padlizsán helyett. Az arabok előételként fogyasztják. Az én receptem a török variáció, besamel és reszelt sajt nélkül, amit itt rizzsel és reszelt uborkás, mentás, olívaolajos, joghurttal, főételként fogyasztanak.

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2011-05-21 13:04

Sok dolgot megtudtam most, nagyon szépen köszönöm a választ! :-)
Eszter

767