Milánói sertésborda recept

Milánói sertésborda
Milánói sertésborda
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész családom imádja a tésztákat minden mennyiségben, főleg ha rántott hús is van hozzá.

Ennek az ételnek, vagy akár csak a sima "Milánói makaróninak vagy spagettinek" mennyi köze van Milánóhoz? Abszolút semmi. Ezek mind magyar találmányok, a magyar konyha jellegzetes, népszerű ételei. Melyek a magyar ízvilágnak megfelelőn születtek meg valamikor a 60-as évek elején.

 


hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: rántott ételek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rántott szelet makaróni tésztával, sertésszelet milánói makarónival

elkészítés

  1. Megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk az apró­ra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, lepirítjuk a szeletelt gombával, paradicsompürével, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát.
  2. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval fűszerezzük.
  3. Közben bő forrásban lévő sós vízben kifőzzük a makarónit.
  4. Leszűrjük, de nem mossuk le, hanem összekeverjük a ragunk­kal.
  5. A sertéskarajból szeleteket vágunk, klopfoljuk, sózzuk, bor­sozzuk, majd bepanírozzuk, de úgy, hogy a zsemlemorzsához hozzákeverjük a sajt felét.
  6. Bő olajban kisütjük, lecsöpögtetjük a fölösleges olajtól.
  7. A paradicsompürés makaróni társaságában tálaljuk, a maradék reszelt sajttal megszórva.

statisztika

beküldve:
nézettség: 36 010
elküldve: 10
receptkönyben: 381
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

mixi12

Mióta szakács: 2011.05.26.
5 recept

Hozzászólások (2)

andrili
andrilip, 2013-03-01 15:49

Ezt már régen szeretném tisztába tenni. A "rántott hús" mint olyan, csak magyar specialitás. A bécsi szelet, a milánói sertésborda stb. mind rántott hús ugyan, de nem mindegy, miből van. A bécsi szelet csak borjú lehet, a "cotoletta Milanese" viszont csakis csontos sertéskaraj, és persze mindkettő panírban. A magyar "újítás", hogy összehoztuk a milánói sertésbordát (illetve hát - legyünk őszinték - a szimpla rántott húst) a bolognai spagettivel, vagy valami távolról ahhoz hasonlító tésztaféleséggel). Egy olasz ettől biztosan hátast dobna:-). Olaszországban a tésztaféle kb. a levest helyettesíti, tehát első fogás. Ezt egy tetemes méretű, mennyiségű hús követi (sütve, rántva, grillezve, főzve vagy szaftosan), többnyire csupán salátával, köret helyett. De soha nem ennének spagettit hús köreteként. Persze a magyar ízlésnek ez így jobban megfelel, váljék egészségünkre:-). És ettől hiszi minden magyar, hogy létezik "milánói makaróni", pedig nem. Milánónak egyáltalán nincs "neves" tésztaétele. Az egyik leghíresebb, kvázi emblematikus olasz tésztaétel a spagetti bolognai mártással (sugo bolognese), és ugyanez a sugo szerepel a lasagne-ban is.

Legfrissebb cikkek

Régi étkezési szokások a nagyhétről
Régi étkezési szokások a nagyhétről
A húsvét reggeli menüt mindenki ismeri. Az viszont, hogy régen mit ettek ünnep előtt és hogyan készültek a húsvétra, már kevésbé egyértelmű. Tartsatok velünk és megmutatjuk!
Az akadálymentes kalácssütésért
Az akadálymentes kalácssütésért
A jó ünnepi kalács ismérve, hogy légiesen puha és könnyed. Ennek megvalósítása azonban nem egy magától értetődő folyamat, segítségünkkel azonban minden akadály leküzdhető!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Így készítsd a nem hímes tojást!
Ha nem akarsz kicsúszni az időből, lassan neki kellene állnod a tojások festésének. Na, jó, ha nem is a festésnek, legalább a technika kitálalásának, amivel megvalósítod őket.
25716