Mignon ahogy Bjkata készíti recept

Mignon ahogy Bjkata készíti
Mignon ahogy Bjkata készíti
110 perc / előkészület: 90 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki emlékszik még a régi kis mignonokra? Bambival kaptuk gyerekkoromban kisdobos avatáskor.:) Nem olyan volt a méretük sem és az ízük sem, mint a mostaniaknak. Nekem az a kicsi, finom süti a mignon, nem pedig a hatalmas méretű, élelmiszer színezékes mű sütik. Nem tartozik a könnyen és gyorsan elkészíthető sütik közé, ezért csak ritkán készítem, de ha mégis rászánom magam, akkor a fenti mennyiségek duplájából sütöm. Ezt a receptet egy régi női magazinban találtam.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 púpos ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi sütőpor

A krémhez:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • A citromos ízhez fél citrom reszelt héja, 1 ek citromlé
  • A kávés ízhez 1 ek instant kávé
  • A kakaóshoz 1 ek kakaó

A mázhoz:

  • 30 dkg porcukor
  • 2 kisebb méretű tojásfehérje
  • 1-1 mk citromlé, kakaópor és instant kávé

ajánlat

A tojásos krém miatt feltétlenül tartsuk hűtőben!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos mignon, kávés mignon, kakaós mignon
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  3. Apránként a gépi habverővel belekeverjük a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját.
  4. A sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet már csak fakanállal keverjük a habba, óvatosan, hogy minél levegősebb maradjon a tészta.
  5. Előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt magas falú tepsiben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta belsejét.
  6. A teljesen kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztát vízszintesen kétfelé vágjuk, és a habosra kevert krémmel megkenjük.
  7. A krém készítése: A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával.
  8. A krémet három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket ízesítjük citromhéjjal és citromlével, a másikat neszkávéval, a harmadikat kakaóval.
  9. A piskótát is három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket citromos krémmel töltjük, a másikat kávéssal, a harmadikat kakaóssal.
  10. A mázhoz a tojásfehérjéket habbá verjük, robotgéppel hozzákeverjük a porcukrot. A harmadrészét citromlével ízesítjük, a harmadát forró vízben oldott kávéval, a harmadát forró vízben oldott kakaóval. Mindhárom mázat kevés vízzel hígíthatjuk, ha túl sűrű lenne. Vigyázzunk, mert ha nagyon híg lesz, lefolyik a süteményről.
  11. A krémmel töltött piskótákat kis kockákra vágjuk. A tetejüket felmelegített lekvárral vékonyan kenjük át.
  12. A sütiket egyesével bevonjuk a mázzal. (Villával alulról átszúrtam, kiskanállal előbb az oldalára, majd a tetejére csurgattam a mázból. Nem könnyű feladat!)
  13. 30 db mignon lesz ebből az adagból. Ízenként 10-10 db.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25X30 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 359
elküldve: 7
receptkönyvben: 81
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bbi
bbi Thu, 2015-05-07 20:35

kedves ccccsilla!
az elkészítés 3. pontjában szerepel a tojássárgájának a felhasználása...

cccccsilla
cccccsilla / cccccsilla Wed, 2014-09-10 10:26

Kedves Kata!

Most készítettem el a recepted pontosan követve, pontosan annyi hozzávalóval mint ahogy írtad. Iszonyatosan hosszú macerás meló. Rengeteg mosatlan a 3 különböző krém miatt. Kidobtam 5db tojás sárgáját mert már nincs kedvem semmit se csinálni és ugye a piskóta a recepted alapján nem tartalmaz tojássárgáját, ami lehet hogy mégis benne van csak elfelejtetted beleírni mivel a piskóta olyan lapos hogy alig bírtam szétvágni pedig kicsit kisebb tepsit használtam. A krém az rengeteg a piskótához szerintem.. a felét kidobtam. Kóstolgattam a krémeket, mintha vajat ennék cukorral.... Mindenesetre megcsináltam a mignon-okat beraktam a hűtőbe és este megkóstoljuk és reménykedem hogy megérte. De most azt mondom hogy ne kezdjen bele senki inkább menjen el egy cukrászdába és vegyen egy pár darabot, hiszen vannak a szakképzett cukrászok akiket ez a süti miatt is érdemes megfizetni! Ha pedig tényleg nem kellett a tojássárgája a piskótába akkor a sütőporból én nem késhegynyit hanem egy fél kávéskanálnyit legalább raknék bele. Ha lesz annyira finom mint amennyi munka volt vele akkor írok mindenképpen, de szerintem nem éri meg ennyi meló...:(

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-09 08:42

Kedves Kata!

Nagyon aranyos kis gusztaságok, hmm...és a régi emlékek :)
Köszönöm a receptet, és az emlékezést is:)
Szép hétvégét, talán már itt a nyár :végre!
:D
Éva-Anyóca

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-06-09 19:43

Kedves Éva-Anyóca!

Köszönöm a "kis gusztaságok" nevében is!
Bár a hétvégének már vége, (csak most olvastam a hozzászólásodat), kívánok Neked nagyon szép nyarat!
Kata