A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.) recept

1 adag
261
kcal
A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.)
A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.)
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt az első fehér kenyér recept, amit kipróbáltam Limara oldaláról. Ott Jól bevált fehér kenyerem néven szerepel, és nálunk is tényleg jól bevált. Általában rozskenyeret sütök, ám, ha mégis fehérre kerül a sor, akkor ez vagy a sörös kenyér (recept hamarosan!) jöhetnek szóba. :-)

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: tejmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fehér kenyér tönkölyliszttel, ropogós héjú kenyér, fehér kenyér kétféle liszttel, fehér cipó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát alaposan összedagasztjuk. Lehet gépben is, de ha kell, nyitott tetővel, nehogy túlmelegedjen. Én kézzel szoktam dagasztani mindig, hamar összeáll (hamarabb, mint gépben). Akkor jó, ha rugalmas, kissé "visszaüt" a tészta gyúrás közben.
  2. Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk jó duplájára kelni (ez kb. 1 óra, de nagyon függ a hőmérséklettől!). Figyelem! Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatjuk!
  3. Mikor szépen megkelt, enyhén (!!) lisztezett felületre borítjuk, ellapogatjuk a kezünkkel, megformázzuk.
  4. Egy jénait (én 8 literes, kacsasütő jénai edényt használok kenyérsütéshez) sütőpapírral kibélelünk vagy vékonyan kizsírozzuk/olajozzuk, abba belepakoljuk a tésztát, s a jénai tetejét rátéve hagyjuk jó duplájára kelni ismét (szintén kb. 1 óra, de nehogy túlkeljen!).
  5. Ekkor pengével vagy recés, keskeny pengéjű késsel három helyen átlósan, szépen bevágjuk.
  6. További 15-20 percig kelesztjük, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
  7. A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vagy lekenjük vízzel, majd hideg sütőben kezdjük sütni.
  8. Kb. 50-55 percig sütjük tetővel. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, mert a kiáramló gőz borzalmasan éget!!!), ekkor vastagabb lesz picit a kenyér héja.
  9. Mikor kész, rácsra tesszük, hideg vízzel lekenjük vagy megspricceljük, s boldogan hallgatjuk, ahogy "beszélgetni kezd", cserepesedik. :-)

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x22x10 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 85 211
elküldve: 1
receptkönyben: 330
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (36)

boribakter
boribakterh, 2011-04-25 21:25

1 evőkanál 10%-os ecet - ha 20%-os van, akkor fél evőkanál (de olyat már lassan nem lehet kapni).
Azon gondolkodom, hogy aszkorbinnak pl. Cetebe jó-e? Az végül is glicerines folyadékban ázó C-vitamin...

Zit
Zitszo, 2011-01-08 16:46

Döme, az első nekem is kissé lapos lett, aztán valahogy belejöttem, s egyre jobb és jobb lett mindegyik. :-)

Kiri
Kirics, 2010-12-30 12:59

Jénai nélkül is ropogós lesz a héja ? Miért abba sütitek a kenyeret ?

Zit
Zitszo, 2011-01-08 16:44

Azért jénaiban sütöm, mert így olvastam Limára honlapján, s mert jobb módszert még nem találtam, ami működik is.

döme
dömeh, 2010-11-01 16:34

Kicsit laposra sikerült,de finom lett a kenyér. :)
De most készítem a másodikat. :)

döme
dömeh, 2010-11-01 10:27

Köszönöm a segítséget:)
Ma sütöm meg életem első kenyerét!
Kíváncsi leszek hogy sikerül. :)

Zit
Zith, 2010-11-01 08:05

szerintem teljesen mindegy, én nem szoktam nézni... elsőre próbáld a gyengébbet, szerintem

döme
dömev, 2010-10-31 19:25

Mással nem lehet helyettesíteni az aszkorbin savat?Gondolok itt eset,vagy szódabikarbóna?
Köszi a választ előre is!

Gerzsó
Gerzsóp, 2010-09-10 15:31

Mindenkinek, akit érdekel Limara és a kenyere!
8-án volt a Paprika tv-ben Limara, ott lehetett látni, hogy készíti a kenyeret. Ma 10-én megismétlik, 23.3o-kor!!!!
Én is újból megnézem! A gasztrobloggerek műsor már napok óta megy, érdemes nézni!
Üdv. Zsóka néni.

Zit
Zitp, 2010-09-10 19:44

Jaaaaj, de jó, hogy szóltál, Zsóka néni, köszönjük!!

rlalika
rlalikacs, 2010-09-09 14:07

Kedveseim!

Szivesen kipróbálnám (és ki is fogom) de azt szeretnémtudni elötte, hogy minek az aszkorbin sav és mi történik nélküle?

Tudom, hogy a sütöipar használja, de nekik a tartósitás miatt kell. Persze az is lehet hogy a magasságpor állitja be?

t
tszo, 2010-10-02 15:11

Kedves rlalika!

Az aszkorbinsav (lat.: acidum ascorbium) maga a 100% kristályos C vitamin.

Zit
Zitcs, 2010-09-09 16:30

Szia! Én csupán annyit tudok róla, hogy feljavítja a liszt minőségét, nem gondolom, hogy ezzel tartósítanának. Mint azt korábban írtam már a hozzászólások között, 1 ek enyhe ecettel helyettesíthető. Nélküle (tapasztalatom szerint) valamicskével kevéssé lesz könnyed, légies a tészta.

kápi
kápip, 2010-09-03 13:13

kőszőnőm a tanácsokat,kifogom mindenféleképpen probálni,!

kápi
kápip, 2010-09-03 08:34

mi az őregtészta?és hol lehet beszerezni az aszkorbinsavat?

Zit
Zitp, 2010-09-03 13:02

Látom, már megválaszolták a kérdéseid a lelkes fórumozók. :-)) Köszönöm! Igen, aszkorbinsavat én is a patikában veszek. Nagyon kevés is elég belőle, egyrészt mert arany árban van, másrészt mert tényleg nem kell nagy mennyiség. Amúgy, ha nem kapsz, ne keseredj el: helyettesítheted 1 ek hígabb ecettel.

M-Iza
M-Izap, 2010-09-03 09:05

Öregtésztát fent leírták, aszkorbinsavat gyógyszertárban lehet kapni. A c-vitaminban is van, én azt szoktam beletenni, de a cukormáz nélküli jó csak, a Béresnek van ilyen.

Sissi74
Sissi74p, 2010-09-03 07:20

A kérdésedre a választ megkapod,ha receptben(direkt kékkel van jelölve)rá kattintasz magára a szóra.
Kidob egy új ablakot,s ott leírja.

Batta Zsuzsanna
Batta Zsuzsannacs, 2010-09-02 13:14

Szia!
Mi az az öregtészta?
Hol lehet beszerezni?
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv:Zsuzsa

Zit
Zitp, 2010-09-03 07:24

Kedves Zsuzsanna! Ha a hozzávalók közt látható, aláhúzott öregtészta szóra kattintasz, már meg is jelenik a recept leírása. Általában az előzőleg sütött kenyérhez dagasztott tészta maradéka, de külön is el lehet készíteni. Ennek a leírását fogod látni, ha rányomsz. :-) Üdv: Zita

Zit
Zitv, 2010-07-25 20:33

Nincs mit. :-) De tudod, szerintem nézegessed közben, mert minden sütő más és más. Ha a Tied történetesen túl erősen süt, gyorsabban is elkészülhet!

Pihe
Piheszo, 2010-07-24 18:15

Szívem!
Mivel írtad az alul-felülsütést, gondoltam, a sima gázsütőben más a sütési idő!?
Köszi a választ!:)

Pihe
Pihep, 2010-07-23 20:15

Drágáim!

óTegyétek már légyszi hozzá mi van ha nem alul-felül sütés,

Zit
Zitszo, 2010-07-24 10:00

Drága Pihe, én mindig ezen sütöm, nem tudom, mire gondolhatsz. Ha sima normál gázsütőd van, abban úgyis csak egyféleképpen lehet sütni, nem igaz?

Legfrissebb cikkek

3 praktika tojáspucoláshoz
3 praktika tojáspucoláshoz
Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
Mindannyian igyekszünk minél egészségesebb ételeket fogyasztani. Kérdés, hogy valóban egészségesen fogyasztjuk-e őket! Itt van pár meglepő tipp arra, hogy tényleg így van-e.
261