r
Nosalty Logó

Mézeskalács Lukrecia konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mézeskalács Lukrecia konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 743 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 4460 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Tészta

Díszítés

Összesen 347 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    309 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 743 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.3 g

Zsír

  • Összesen
    69.9 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3147.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    312 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    612 mg
  • Foszfor
    1856 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    925.4 g
  • Cukor
    500 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1175 micro
Összesen 4460 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 347 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Díszítés

Elkészítés

Tészta

  1. A liszteket, szódabikarbónát, fűszereket, cukrot összekeverjük.
  2. A mézet a vajjal vízgőz felett elkeverjük, "folyóssá melegítjük" (nem kell megvárni, míg felforr!).
  3. A mézes masszát beleöntjük a lisztes keverékhez.
  4. Hozzáadjuk a tésztához a felvert tojást.
  5. A ragadós masszát befolpackozzuk, és berakjuk a hűtőbe pihenni 1-2 órára. (Lehet több is persze:) )
  6. A lehűlt tésztát nagyon jól belisztezett deszkán kb. 5 mm-esre kinyújtjuk (tényleg jól lisztezzünk be mindent, különben kezdhetjük elölről). Tetszőleges formákkal kiszúrjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kb. 2-3 cm távolságot tartva. Ha nagyon lisztes lenne, akkor egy kis langyos vízbe mártott ecsettel le tudjuk róla szedni. A francia drazsékat pedig ízlésünk szerint belenyomkodjuk a tésztába, és már mehet is a sütőbe. 160 fokon kb. 5-6 percig sütjük. (Ne nyitogassuk a sütőt, és ha tovább sütjük, sajna megkeményedik!)
  7. Elkészítjük a cukormázat. A porcukrot és a tojásfehérjét kb. 3 percig közepes fokozatú habverőn felverjük. Akkor jó, ha a habverő villáiról nehezen/egyáltalán nem csöpög le a máz. Ha folyós lenne, akkor még pici porcukrot adjunk hozzá. Nejlonzacskóba töltjük, pici lyukat vágunk rá, és kedvünkre kiélhetjük művészhajlamunkat a kalácsokon.:)
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9566
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Soha nem csináltam még mézeskalácsot, mert mindig azt hittem nehéz, ragacsos, időigényes. Karácsony közeledtével viszont nagyon elkapott a hangulat, és úgy döntöttem, ideje belevágnom.:) Sok-sok receptet végigböngésztem, de valamiért egyik sem nyerte el a bizalmam. Nem akartam kemény kalácskát, inkább a mézespuszihoz hasonló állagot, ízt szerettem volna elérni :) És persze kíváncsi is voltam, hogy rozslisztből is lehet-e alkotni finomat. Sikerült! :) Ami még külön plusz pont ebben a tésztában, hogy 2 óra hűtőben való pihenés után már lehetett is formázni. Persze mindent (a formát, a deszkát-MINDENT!) be kell lisztezni, nem kicsit :) Sajna a boltban hiába kutattam mézeskalács fűszerek után, már elfogyott, de talán így finomabb. És persze mindenki egyéni ízlése szerint tudja alakítani :)

Hozzávalók

Tészta

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek