Mézes puszedli csokoládéba mártva recept

Mézes puszedli csokoládéba mártva
Mézes puszedli csokoládéba mártva
17 perc / előkészület: 5 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az azonnal puha mézeskalácsfigurák újjászületése :-)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

- a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
- a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt
 

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, csokis mézes puszedli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást a xilittel keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára. Adjuk hozzá a fűszereket, és azzal is keverjük el. Szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!).
  2. Tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik).
  3. Ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra.
  4. Formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra, és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek).
  5. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és süssük meg a puszedliket.
  6. Ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom.
  7. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét.
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 621
elküldve: 6
receptkönyvben: 357
elkészítve: 8/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ccicc
ccicc sze, 2013-12-18 14:18

Nagyon-nagyon finom lett! A kisfiammal formákat is szaggattunk belőle. Köszönöm a receptet! :)

SütiManó
SütiManó sze, 2012-09-26 18:35

Jelentem: Ez a kedvenc receptem!:)
A legutóbb kis párnácskákat csináltam belőle(olyan derelye-szerűeket :), csokis krémmel a közepén, hát mondhatom isteni lett!:)
Nagyon szupi ez a recept, nagyon jó hogy csupa egészséges dolog kerül bele, kevés zsírmennyiség is elég hozzá és nagyon könnyű, finom lesz a tészta!:)
Ismét köszönöm!
Nagyon frappás kis recept!:) Gratulálok hozzá!

(u.i.:hogy kell a kedvenceim közé tenni? - vagy azt nem lehet? :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2012-09-26 23:11

Szia SütiManó,
nagyon örülök, hogy ízlik, a csokis verzió is remekül hangzik :-) Receptkönyvbe a kép alatti gombbal lehet tenni. üdv, Memi

Chocaholic
Chococat / Chocaholic p, 2012-03-30 18:41

Kedves Receptműves!
Nagyon fincsik ezek a kis sutik, legkozelebb dupla adagot fogok kesziteni az tuti.
Azt szeretnem kerdezni, hogy Te hany percig sutod oket? En tuprobaztam es 15 percnel vettem ki a tepsit. Azert erdekel, mert egy hangyanyit szaraznak itelem meg a sutiket, es nem tudom, hogy a teljes kiorlesu liszt miatt, vagy a suto miatt (tudom, mindegyik mas). Esetleg van valami otleted?
Koszi a valaszodat es a megosztott receptet is, bekerult a repertoarba :)
Chococat

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2012-03-30 18:56

Kedves Chococat, én is tk lisztekkel dolgozom, de ezeken belül is lehet eltérés, a rozzsal kötöttebb, a tönköllyel lazább, így csak annyi ötletem van, hogy tűpróbázz 10 perc után és így el tudod dönteni, kell-e még sütni (én 10-12 percig szoktam sütni). Nekem gázsütőm van, lehet, hogy ha más típusú sütővel dolgozol, az is befolyásolja. Ha bemártod csokiba, attól is puhul egy kicsit, de alapvetően ez egy rögtön puha típusú süti :-) Remélem valamennyit tudtam segíteni, szép estét, Memi

Chocaholic
Chococat / Chocaholic szo, 2012-03-31 15:50

Kedves Memi!
Amikor a parom megkostolta, meglepett arccal megjegyezte, hogy "Ez mezespuszedli!" :) - ez nekem eleg is volt :)
Arra jutottunk, hogy legkozelebb picit kisebbre fogom formazni oket es megtoltom valamivel. A mogyorokrem valoban istenien hangzik, de meg lekvaron vagy valamilyen csokikremen is gondolkodom. Esetleg probaltad mar? Lehet, hogy kifolyik, de tutira megprobalom, annyira izlett a tesztaja.
Nagyon finom recepted, es vitathatatlan elonye, hogy rogton fogyaszthato.
Tovabbi szep napot: Chococat

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2012-03-31 16:10

Nagyon kedves vagy, köszönöm. Eddig aszalt szilvával töltöttem, mesés volt... Az elsőnél kirepedt a teteje, a második adagnál a betöltés és formázás után a tetején szúrtam egy pici lukat (hústűvel), addig, amíg elértem a töltelékig, így nem repedt szét a teteje. Nyugodtan kísérletezz vele :-) Kellemes napot Nektek is!

szedi21
szedi21 p, 2011-12-16 00:24

Az lenne a kérdésem, hogy ugyanilyen arányban teljes kiőrlésű rozslisztből vagy más fajta lisztből is elkészíthető-e? Változtat e az ízén a rozsliszt? (Még nem sütöttem rozsliszttel, ezért nem tudom hogyan viselkedik pl sütés közben)

Receptműves
Receptműves / Receptműves p, 2011-12-16 10:37

Kedves Szedi, teljes kiőrlésű rozslisztet 1:1 arányban nem javaslom ehhez a típusú süteményhez, mivel kissé "szorosabb" lesz, ezért kekszekben szoktam önmagában használni. Puha sütikbe önmagában a tk tönkölyt, a graham lisztet, a tk rozslisztet esetleg 1/3 arányban, keverve más lisztekkel ajánlom. Üdv, Memi

Selejóné Sági Tünde
Selejóné Sági Tünde p, 2011-12-09 16:39

Köszönöm a részletes válaszodat. Keresni fogom a boltokban,mert mindenképp szeretném kipróbálni a remélhetőleg finom sütidet.
Békés Boldog Karácsonyt Neked és családodnak!
Üdv:Tünde

SütiManó
SütiManó sze, 2011-12-07 23:20

Készen vannak, Sikerültek, Isteni finomak!:) Én lehet, hogy legközelebb kipróbálom, hogy milyen mogyorókrémes csoki kockával a közepén!:)
Még annyi, hogy 1 tojást írsz, de az elkészítésnél 'tojások' van.. Én két adagnyit csináltam, úgyhogy így-is úgy is 2 ment volna bele, csak nem tudtam melyik lehet az elírás!:)
Köszi a finom perceket!:)

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2011-12-07 23:33

Szia SütiManó, örülök, hogy ízlett, egészen hedonista verzió lesz a mogyorókrémes csoki kockával :-))) Köszönöm az észrevételt, az 1 db tojás az igaz ennél a mennyiségnél (az eredeti receptem háromszoros alapmennyiségű volt, ezért maradt a többesszám). Javítottam, köszi, kellemes ínyenckedést és készülődést az ünnepekre :-) Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2011-12-07 22:20

Kedves Tünde,
a xilit egy természetes édesítő (a köznyelvben nyírfacukorként ismert, de jellemzően kukoricarostból készül), előnye, hogy jótékony hatású a szervezetre (többek között kalóriatartalma 40%-kal kisebb, mint a finomított cukoré, GI indexe alacsony: 7, lassan szívódik fel, vagyis nem dobja meg a vércukorszintet, nem károsítja a fogakat és még a légúti védelemben is hatékony, stb...). Az ára még sajnos magas, így helyettesítőként tudom ajánlani a nyers nádcukrot (ez is finomítatlan, természetes, de kissé kedvezőbb árú).
Üdv, Memi

535