Mézes-narancsos csirkecomb recept

Mézes-narancsos csirkecomb
Mézes-narancsos csirkecomb
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonykor szinte mindig elkészítem, hiszen különleges, ünnepi és nagyon finom.

Egyszerű és nagyszerű főétel, kínálhatunk mellé vajas burgonyát vagy esetleg mazsolás rizst.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült csirkecomb mézzel, narancsos karácsonyi csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és helyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet keverjük ki egy narancs kifacsart levével, és locsoljuk meg a combokat a felével. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdeket, takarjuk le alufóliával, majd rakjuk hűtőbe kb. 1 órára pácolódni.
  2. Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután vegyük le a fóliát, kenegessük át a combokat a mézes narancslével, tegyük hozzá a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát.
  3. Sütés közben párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 87
össznézettség: 151 265
elküldve: 81
receptkönyvben: 1 808
elkészítve: 172/172
Facebookon megjelent: 3

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
107 recept

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kispé82
Kispé82 p, 2017-01-13 18:20

Újév első napján készítettük el. Isteni finom volt! 3 napig ezt vacsoráztam. A narancsos ízt viszont nem nagyon éreztem ki belőle, pedig volt benne rendesen. Az aszalt szilva nagyon passzolt hozzá! Biztos vagyok benne hogy rendszeresen fogjuk most már ezt készíteni! Köszönöm a receptet!

randrea
Andrea / randrea szo, 2016-12-24 15:47

Ez volt ma az ünnepi menü. Eszméletlenül finom! Ez az iz kombináció! :-)

medua
ReformGalóca / medua p, 2016-12-23 20:06

Nagyon köszönjük a receptet! Pillanatok alatt elfogyott és rendkívül ízletes! Biztos újra el fogjuk készíteni

dadimami
dadimami v, 2016-12-18 23:25

Kedves Koszider!
Érdekelnek a kommentek és külön örülök, amikor az elismerő véleményeddel találkozom, mert az számomra mérvadó, a napokban egy beigli receptnél találkoztam a tetszésnyilvánításoddal és most itt. Az ünnepi receptkeresésnél jó iránytű egy-egy jó vélemény, köszönet érte. Egyúttal kívánok békés, boldog karácsonyt neked és Juditnak, köszönve a receptet egyúttal.
Üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider v, 2016-12-18 23:39

Kedves Margó!
Köszönöm a jókívánságokat és örülök, ha figyelembe veszed a véleményem, de ez a pazar recept egyedül Judit69 érdeme! Érdemes átnézni a többi receptjét is, mert kitűnőek. Én is békés ünnepet kívánok, üdvözöl:
Koszider

dadimami
dadimami h, 2016-12-19 00:51

Kedves Koszider!
Köszönöm válaszodat és az ajánlást is még eddig valahogy nem került a látóterembe receptje, ezután figyelemmel leszek a többi receptjére is.
üdvözlettel: Margó

azigazizsoozsy
Zsoozsy / azigazizsoozsy p, 2016-01-08 13:55

Most készítem másodszor, először kissé rohanósan összecsaptam, az aszalt szilvát egyszerűen kifejeltettem belőle, pedig akartam, de még úgy is jó lett, csak szerintem a sülési idő nem volt elég, bár biztos ez is ízlés kérdése, nekem akkor számít késznek a hús, ha a csont ledobja magáról a húst, ám ha már teljesen le is esik, akkor túl főtt/sült, de a múltkor úgy kellett lekaparni még a csontról sajnos, no meg a rohanás miatt pácolódni sem volt ideje, meg a pác sem volt elég, pont annyi, amennyit ír a recept, de szerintem ennél többet is kibírna. Most háromszorosára vettem a szósz adagot, a sülési idő már lejárt, de még mindig nem érzem elég puhának, úgyhogy még hagyom egy picit (bár tudom, hogy szurkálás alapján nem mindig ugyanaz, mint evésnél...), és bár félős, hogy egészen oda fog égni, de még mindig nem elég puha szerintem... Tudom, hogy sütője válogatja, hogy melyik milyen erős, arról nem is beszélve, hogy az enyémen még csak nincs is bejelölve a 180 fok, csak 150 meg 200, úgyhogy kb. közé tippelem, és értem én, hogy nem kell ennyire kicsinyesnek lenni, de mégis igyekszem tökéleteset alkotni ;) , pláne, hogy tképp a múltkori is nagy siker volt, remélem, most is az lett, de pl. az sem mindegy szerintem, hogy légkeveréssel kell sütni vagy anélkül? Én össze-visszaváltogattam, légkeverésessel gyorsabb, ugye, most már csak anélkül süldögél, ja, és egész éjjel a pácban volt, meg kenegettem is közben, de pl. az sem volt egyértelmű, hogy a fokhagymát a pácba belenyomni, vagy külön gerezdeket köré, de úgy tűnik, hogy nem a pácba, aztán ahogy közben még most itt a kommenteket is olvasgattam közben és feltűnt, hogy fokhagymát héjastúl mellé, na, ez meglepett, nem is gondoltam volna, hogy így is lehet, úgyhogy végül fele-fele arányban hámoztam meg nem hámoztam, kíváncsi is vagyok, hogy milyen lesz végül... :) De ugye, nem a pácba kéne? Meg ugye, légkeverés nélkül az alapértelmezett? Amúgy nagyon jó recept, köszönöm, izgalmasnak tűnik, mármint ahhoz képest könnyű, hogy milyen finom lehet, szóval tökéletes recept nekem, köszönöm! :)

nautilus13
Judit69 / nautilus13 p, 2016-01-08 16:40

Kedves Zsoozsy!
A hús sütése nemcsak a sütőtől függ, hanem a combok keménységétől, nagyságától, sőt a víztartalmától is. Vettem már olyan csirkecombot, ami legalább 2 óráig sült és volt olyan is, amikor már 40 perc elég volt neki. Ha kevésnek találtad a pácot, persze hogy lehet többet is kikeverni. ( a combok nagyságától függ ez is ) A fokhagymából is lehet több, attól függően hogy mennyire szereti a család és a combok közé csak úgy bele kell szórni a tepsibe. Alsó - felső sütés az alapértelmezett, légkeveréssel rövidülhet a sütés idő, de ahogy fentebb írtam, ez a comboktól is függ. Azért nem is írtam a sütési időtartamot. A lényeg , hogy omlós és puha húst kapjunk.
Üdv : Judit

azigazizsoozsy
Zsoozsy / azigazizsoozsy p, 2016-01-08 17:14

Ja, köszönöm szépen, kedves Judit, nagyon érdekes, hogy én alapértelmezettnek gondoltam, hogy összesen egy óra, hiszen félidőben=fél óránál vesszük le a takarást... :) De tényleg nincs odaírva, hogy egy óra, nem is tudom, miért gondoltam! :) Jogos, bocsi! :)
Azt meg nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindentől függ a csirke sütési ideje... Talán azt gondoltam, hogy általában egy óra sülési idő elég a csirkének, de persze oké, hogy függ a sütési módtól, meg a csirkétől, meg a sok mindentől, amit te is írtál.

Fokhagymailag kissé megoszlanak az ízlések itt még lakáson belül is, mert én személy szerint akármennyit, nagyon szeretem, nyersen is elrágcsálom, a kedves meg éppen most lepett meg egy újabb érdekes beszólásával, hogy ne a végén rakjam bele a fokhagymát (a marhapörköltbe), mert nem fog megsülni, és ő nyersen nem eszi meg... (és büszke vagyok magamra, hogy nem nevettem ki hangosan ezt a butaságot, mert miközben salátába vagy más dologba meg nyersen teszem bele a rengeteg fokhagymát, akkor meg el van ájulva, hogy milyen finom - de azért ő nem szereti... :D - férfiak...! ;) ). De volt már, hogy tényleg túl csípősre sikerült valami a túl sok fokhagymától, de mondjuk sütőben ezt nehéz elképzelnem, hogy lehetséges. Ugye? :) (és még így is mindig több fokhagymát meg hagymát rakok mindig mindenbe, mint amit a recept ír... ;)) Na, majd kiderül, és kifejezetten kíváncsi vagyok a héjasan és a héj nélkül sült fokhagymák különbségére... :) Most is tanultam valamit, éljen! :)
Köszönöm a receptet és a véleményed, üdv
Zsoozsy :)

fuszulyka
fuszulyka v, 2016-01-03 20:10

Nagyon finom lett! Köszi! Nem volt itthon aszalt szilva, ezért mazsolát tettem bele helyette, de nekem így is ízlett.

baksanejudit
baksanejudit szo, 2016-01-02 19:31

Szeretném megkérdezni, hogy a fokhagymagerezdeket megpucolva vagy héjastól teszed bele ?

nautilus13
Judit69 / nautilus13 cs, 2016-01-07 07:57

Mindkét variáció megfelel. Ha héjastul teszed finomabb lesz mert jobban megőrzi az ízét.

Koszider
koszider / Koszider cs, 2015-12-31 18:51

Eddig bírtam, megcsináltam! Mit mondjak, isteni lett - az édeskés ízek meg a fokhagyma párosa valami pazar. (Azért én zárójelben azt javasolnám annak, aki kipróbálja, hogy azt a narancsot, amelyik belekerül, alaposan filézze ki - minden hártyát, fehérséget vágjon le és ki róla -, mert hajlamos megkeseredni.) Sima rizzsel faltuk fel, nem lehetett abbahagyni. Köszönöm!
Koszider

dadimami
dadimami v, 2016-12-18 23:24

Kedves Koszider!
Érdekelnek a kommentek és külön örülök, amikor az elismerő véleményeddel találkozom, mert az számomra mérvadó, a napokban egy beigli receptnél találkoztam a tetszésnyilvánításoddal és most itt. Az ünnepi receptkeresésnél jó iránytű egy-egy jó vélemény, köszönet érte. Egyúttal kívánok békés, boldog karácsonyt neked és a receptet feltevő

Ucoosh
Ucoosh k, 2015-12-22 15:42

Úgy döntöttem a te receptedet csinálom meg karácsonykor. :-)
A combokat bőröstül sütötted vagy azt leszedted róla? Válaszodat köszönöm előre is!
Remélem legalább olyan isteni lesz, mint amilyennek kinéz. :-)

nautilus13
Judit69 / nautilus13 k, 2015-12-22 15:58

Köszönöm a bizalmat ! - van amikor lehúzom róla, attól függ mennyire zsíros a bőr. Ízlés dolga, mert van aki egyáltalán nem szereti a csirkét bőröstül, de van aki imádja, amikor ropog a foga alatt.

Katica13
Katica13 p, 2015-12-11 21:44

Isteninek tűnik! Egyszerű, de nagyszerű. :) Azt hiszem, ezt fogom elkészíteni Szentestére. De vajon milyen köretet érdemes készíteni hozzá? :)

nautilus13
Judit69 / nautilus13 szo, 2015-12-12 06:30

Kedves Katica!
Köszönöm :) Vajas burgonyát vagy mazsolás párolt rizst kínálnék mellé.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 cs, 2015-12-10 14:35

Ez igen, kedves NoSalty!
A "tulaj" köszöni szépen - gondolom :) - a kitüntető fegyelmeteket, hogy 7 hónap alatt ennyiszer kiemeltétek! :)))))

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2015-12-02 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2015-11-28 02:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.11.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

der.ili
der.ili v, 2015-11-08 12:54

Mazsolás rizzsel csináltam meg, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! :-)

429