Mézes krémes sütőtök-torta recept

Mézes krémes sütőtök-torta
Mézes krémes sütőtök-torta
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel.
Miért nem jutott eddig eszembe? Talán így még finomabb is :-).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

  • 5 dkg mandula (tisztított, szeletelt)

ajánlat

A krém ízesítése tetszés szerint változtatható (javasolt a citrusok bármelyike), de el is hagyható.
A tortát kókuszreszelékkel, marcipánnal, rumos és kókuszos golyóval is díszíthetjük.
A képen látható torta teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és nyers nádcukorral készült.

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kevert-teljes kiőrlésű sütőtök-sütemény, sütőtökös-mézes szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Pucoljuk meg a magházától a sütőtököt, és az egyik felének a héját is (a maradék héjas felét meg lehet sütni egyben, vagy előételnek, de akár szintén megpucolva készíthető belőle leves, vagy rizottó is)
  2. A megpucolt tökből 20 dkg mennyiséget reszeljünk le, majd gyújtsuk be a sütőt (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát.
  3. Keverjük össze a tészta száraz anyagait (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj), és morzsoljuk össze a reszelt tökkel.
  4. Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), és öntsük a száraz anyag keverékhez.
  5. A masszát öntsük a lisztezett tortaformába, és egyenletesen oszlassuk el.
  6. Süssük meg (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta).
  7. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet, a mézet melegítsük fel, amíg folyós lesz, keverjük bele a mascarpone-t, a fahéjat, és reszeljük bele a narancs héját, majd közepes lángon főzzük.
  8. A narancs levét nyomjuk ki, és keverjük össze csomómentesre a keményítővel, majd keverjük a forrásban lévő krémhez, és folyamatosan kevergetve, forraljuk össze még egyszer.
  9. Ha megsült a torta, várjuk meg, amíg kihűl, majd egyenletesen borítsuk be a krémmel.
  10. Száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát, és szórjuk meg a torta tetejét.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • költség: 850 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 36 636
elküldve: 26
receptkönyvben: 623
elkészítve: 33/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brnt
brnt v, 2016-11-06 15:10

Sajnos a hozzáfűzött reményeket egyáltalán nem váltotta be. Jól néz ki a képen és jól hangzik a recept, de az eredmény - betartva minden arányt, sorrendet, stb. - messze van a fentiektől... :(((

gynepv
KiWi / gynepv p, 2015-09-25 12:15

Szia!
Épp most készült el a süti. Nagyon fincsi lett!
Köszönet a receptért!

mogyisz
mogyisz p, 2014-11-07 13:22

Szia! Elkészítettem én is ezt a sütit, mert nagyon tetszett a recept. Mindent pontosan úgy csináltam, ahogy le van írva, csak másfélszer annyit, mert nagyobb tepsit használtam, de az arányokra nagyon figyeltem. Annyira rossz lett, hogy szinte ehetetlen volt. A tésztája egy borzasztó sűrű massza lett, a krém pedig olyan keserű, mintha grapefruitot használtam volna (először azt is hittem, hogy véletlenül azt vettem narancs helyett, de megkóstoltam, és határozottan narancs íze volt, bár kicsit savanykás, az tény). Már főzés közben, mikor kóstolgattam, próbáltam feljavítani mézzel/cukorral, de nem használt az sem... A tésztát teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből csináltam, kókuszzsírt és nyírfacukrot használtam. Szoktam bonyolultabb sütiket is csinálni, mindig kínosan ügyelek a mértékekre, grammra mindig mindent lemérek, ezért nem értem egyszerűen, mi lehetett a hiba. Még soha nem sikerült ennyire rosszul süteményem, mint ez :(

Peverin
Peverin sze, 2014-10-22 20:19

Szia! Tetszik a recepted, holnap készítem el először és rögtön vinném is vendégségbe, így a kísérletezésre nem igazán van időm... :) Ezért gondoltam jobb ha kérdezek: a "kk" ebben az esetben kis- vagy kávéskanál méretet jelent? Nekem a megadott mennyiségek alapján inkább utóbbi tűnne ésszerűnek, de azért biztos ami biztos... :) Köszi a gyors választ! Üdv: Bea

aannddii79
aannddii79 h, 2012-11-19 21:22

Nekem kicsit "száraz" lett a tészta, lehet, hogy tovább sütöttem, mint kellett volna... viszont félbevágva megkentem házi darabos baracklekvárral, a tetejére meg a krém..... állt 1 napot.... és eltűnt az egész egy baráti találkozón :))) Köszi a receptet!

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2012-11-19 21:31

Az ilyen jellegű sütiket én is hajlamos vagyok túlsütni, aztán persze fogadkozom, hogy legközelebb bátrabban kiveszem a sütőből hamarabb, de remek megoldás volt a lekvár :-)
Örülök, hogy ízlett végül :-)

steklermonika
steklermonika cs, 2012-10-11 19:16

szia kedves receptműves!

Én csak azt szeretném megkérdezni hogy olíva helyett lehet-e sima napraforgó olajat használni? Nagyon guszta a sütid és már alig várom hogy elkészíthessem!

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-10-29 16:49

Aha, pont az jutott eszembe, hogy ez répából is nagyon fincsi lehet! :-)

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-10-29 13:40

Jó nagy ökörség ez a költségmeghatározás, még egy olyan receptet sem láttam, ahol egyezne a feltüntetett költség a realitásokkal. Egy Mascarpone 500 ft meg egy zacskó mandula is 300 körül van, ami 8 dkg. Tehát már csak ez a két hozzávaló 800 ft. És ugye az extraszűz olívaolaj sem két fillér meg a bio tojás sem, a mézről nem is beszélve, és a narancsnak is most még 600 ft körül van kilója. Na mindegy, a süti nagyon jól néz ki és örülök annak, hogy végre látok egy olyan sütőtökös sütit, amihez nem kell előtte megsütni a tököt!

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2011-10-29 13:54

Szia Tmea, sajnos nem könnyű teljesen pontosan meghatározni a költséget, elképesztő árkülönbségek lehetnek üzletenként, ráadásul az sem mindegy milyen alapanyagból dolgozol (pl. sima liszt, vagy teljes kiőrlésű). A kalkulálásnál nem a teljes csomag, üveg, kiszerelés mennyiségével számoltam, hanem a szükséges alapanyag mennyiséggel és az általam fizetett beszerzési árral, így jött ki a tájékoztató jellegű összeg. De végül is az a lényeg, hogy a süti finom, könnyen variálható (akár tök helyett répa, akár más fűszerek, mascarpone helyett puding), nagyon hamar elkészül és tetszik :-)

299