Mennyei mignon recept

Mennyei mignon
Mennyei mignon
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Élénk gyerekkori emlékkép számomra, hogy nagypapámmal a sarki cukrászdából kismotoron szállítottuk haza a kedvenc édességemet, a hegycsúcs-formájú csokis minyonokat. Azóta több változatban próbáltam megalkotni a mára már bezárt cuki finomságát, és mind közül ez emlékeztet leginkább az eredetire. A recept valójában nagyanyám Mennyei eledel elnevezésű pohárkrémjének megreformált változata, amelynek ötletgazdája nővérem keresztmamija, szóval igazi családi ereklye.

hozzávalók / 12 adag

Öntet

Piskóta

Krém

Máz

ajánlat

A mazsola el is hagyható a sütiből, ha valaki nem szívleli (én mindig kétfélét készítek, hogy a mazsola-rajongók és ellentáboruk se tiltakozhasson).

Könnyen kezelhető a massza, így a formázásnál csak a fantázia szabhat határokat, lehet kísérletezni.

A máz készíthető citromosra vagy puncsosra is, úgy is nagyon finom.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rumos csokikúp, csokis hegycsúcs, rumcsokis mignon, csoki mignon, hegycsúcs mignon, csokoládés mignon, rumos mazsolás mignon, csokis kupola, csokipiramis, csokis rumos piramis, mennyei eledel bonbon
Szólj hozzá!

elkészítés

Öntet

  1. Teát főzünk, majd a mazsolát rumos teába áztatjuk.

Piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
  2. A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül az átszitált lisztet és a kakaóport is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kifordítjuk a piskótát, és hűlni hagyjuk.
  4. A kihűlt tésztát kis (kb. 2x2 cm-es) kockákra szeleteljük, majd a piskótadarabokat egy tálba tesszük.
  5. Leszűrjük a mazsolát. A rumos teával meglocsoljuk a piskótát.

Krém

  1. Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a tejjel. Majd gőz felett, folyamatos keverés közben sűrű krémmé főzzük.
  2. Amikor a keverőkanálról már nyúlósan cseppen a krém, akkor beleolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, és kihűtjük.
  3. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a kihabosított margarint.
  4. A krémet rákanalazzuk a teás, rumos piskótadarabokra, beletesszük a mazsolát, és az egész masszát jól összedolgozzuk (kézzel a legegyszerűbb). Fóliával letakarva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  5. Másnap kis kúpocskákat (ez tetszőleges, lehet akár golyókat is készíteni) formázunk a masszából.

Máz

  1. Az étcsokoládét felolvasztjuk a margarinnal, és a mignonok tetejére csorgatjuk. Hagyjuk, hogy a csokimáz megdermedjen.
  2. Mignonpapíron, tálcára sorakoztatva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 698
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

livicica
livicica h, 2016-05-09 19:34

Szia. Ne haragudj,de a piskótához ez a krém mennyiség való? Nekem ez borzasztó sok lett. Szerintem a fele bőven elég lenne a krémből.

Tubicám
Tubicám / Tubicám k, 2016-05-10 15:20

Szia! Igen, én 8 tojásos kakaós piskótát aprítok fel pici kockákra ehhez a krémhez. Így mindig összeáll a massza, és pihentetés után szépen formázható. Azonban lehet kísérletezni több piskótával/kevesebb krémmel, úgy lehet nem lesz olyan tömör gyönyör a mignon, mert valóban szinte krémbe harap az ember, ízlés kérdése. Majd írd meg, kérlek, hogy az arányok változtatása után is lehet-e formázni a sütit, mert én még nem próbáltam, de ha működik, akkor lehet, hogy én is kipróbálom több tésztával (legalább nagyobb adag lesz ;) )!

livicica
livicica k, 2016-05-10 19:21

Szia. Mivel elég későn gyúrtam be,és másnapra mar kellett a süti,nem volt időm sütni plusz piskótát.
Volt itthon darált kekszem kb. 30 dkg,azt tettem hozzá. Jó lett,de legközelebb inkábbpiskótat sütök még. Valóban valamennyire összeállt,az ize finom, de nálam elbirt volna meg egy kb. 4-5 tojásos piskótát ez a krém mennyiség. Illetve imádom a rumot, abból jó sokat tettem bele. ☺

livicica
livicica k, 2016-05-10 19:25

Ja. És igy ezzel a kb. 30 dkg kekszszel is formázható volt,sőt eléggé ragadt is. Szerintem plusz fel adag piskótával is gyúrható. Nekem közepes méretű tojasaim voltak.

ribizli555
ribizli555 sze, 2016-03-02 16:13

Nem olcsó süt.A külsejét fel lehetne dobi még valamivel és akkor egy nagyon finom édesség lehetne belőle.

Tubicám
Tubicám / Tubicám p, 2016-03-04 12:46

Tény, hogy nem egy spórolós recept, de ebből a mennyiségből két nagy tálcányi mignon formázható. Felezni is lehet a mértékeket a receptben (ha kisebb adaggal is beérjük) és akkor mindjárt barátságosabb az ára is. A küllemet tekintve, kezdő vagyok mignon fronton :) , gyakorolni kell még a formázást is, és én is gondoltam, hogy másféle mázzal (fehér csoki, vagy puncsos stb.) izgalmasabb lenne. Majd kérlek, írd meg, hogy mire gondolsz, mivel lehetne felturbózni ;), szívesen veszek minden új ötletet. Köszi :) Üdv

692