Meggylekvár és meggyszörp koszidertől recept

Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
260 perc / előkészület: 240 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Two in one! Arról nem is beszélve, hogy két napra szétszedjük az elkészítést, az első napon épp elegendő leszedni a fáról, és kimagozni a meggyet. A többi kínlódás (üvegmosás! fúj!) másnapra marad.

Ne édesítsük túl a lekvárt, mert jobb lesz, ha meghagyjuk savanykásnak.

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

meggylekvár, meggyszörp, meggylekvár és meggyszörp házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet kimagozzuk. Lábosba öntjük, és kézzel alaposan összenyomkodjuk, összecsócsáljuk, hogy jól megtörjük a szemeket. A citromsavat feloldjuk 0,5 l vízben, a meggyhez keverjük. Lefedjük, és éjszakára hűvös helyre tesszük.
  2. Másnap a meggy levét leszűrjük, a húsát pedig kézzel jól kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen - nem kell izgulni, akkor jó, ha sikerül minél több levet kinyerni.
  3. Most kezdjük a számolgatást. Lemérjük a lé súlyát, és ugyanannyi cukrot öntünk hozzá. (Kb. 1,6-1,7 kg lesz, ennyi cukor kell bele.)
  4. A visszamaradt húst is lemérjük - ez kb. 2 kg lesz, ehhez valószínűleg 1 kg cukor fog kelleni, de ne öntsük bele egyszerre, először csak kilónként 40 dkg-ot számoljunk. A cukorral elkeverjük a meggyhúst, és félretesszük, míg a szörp elkészül, ezalatt bő levet fog engedni!
  5. A meggylét kevergetve felforraljuk - vigyázzunk, mert ha felforr, nagyon felhabzik! Kevergessük! Ha túl sok a hab, szedjük le kanállal, mint a húsleves habját. Kb. 5 percig rotyogtassuk, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kész is van. Dunsztolni se kell, csak hagyjuk kihűlni, és polcra is tehetjük. 2 évig biztosan eláll.
  6. Most jön a lekvár. Tegyük fel melegedni. Ha jó forró, merülőmixerrel teljesen pépesre törjük össze. 
  7. A zselésítőt elkeverjük 2 kanál cukorral, és azt is belevegyítjük a meggypépbe (most is adhatunk neki a mixerrel). 
  8. Most kóstoljuk meg, nem túl savanyú-e. Túl édesnek sem szabad lennie, mert akkor nem érződik a gyümölcs aromája. Legyen épp kellemesen fanyar, kellemesen édeskés. A szükséges cukrot kanalanként keverjük a pépbe. Kilónként 50 dkg-nál biztosan nem kell több!
  9. Ha ízlik, kevergetve felfőzzük, 4-5 percig zubogtatjuk. (Felhabzik, amit erről is leszedünk.) 
  10. Üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A mennyiségek: 2,1 l szörpöt kapunk (3 db 0,7 dl üvegre valót), és kb. 2,6 l lekvárt (ami 1 db 0,5 l és 6 db 350 ml-es üvegbe fog beleférni).
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 58 924
elküldve: 17
receptkönyvben: 252
elkészítve: 22/26
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
79 recept

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szoszitibi
szoszitibi Sat, 2016-08-13 11:39

Kedves Koszider én is köszönöm a receptet. De főleg azért írok mert nem találkoztam még ilyen recept íróval aki mindenkinek meg köszöni a hozzá szólását ezért ezt külön köszönüm.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2016-08-13 14:02

Kedves szoszitibi, szerintem ez természetes. De úgy gondolom, ezt azért sokan mások is megteszik, elnézve a receptek alatti hozzászólásokat. Én minden visszajelzésnek örülök.
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2016-06-27 07:05

Kedves Befőző Kollégák és Kolléganők!
Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik nektek ez a recept - idényben hatalmas a nézettsége, amit köszönök! -, épp ezért végeztem némi méricskélést meggy-ügyben. A javasolt 3,5 kg tisztítatlan mennyiség épp egy akkora adag, ami még kényelmesen elfér egy 5 literes lábosban - ezért javaslom ennyiből készíteni a lekvárt. Lemértem: a magozás kb. 10% veszteséget eredményez, vagyis a tisztított meggy kb. 3,1-3,2 kg súlyú - ez akkor lehet érdekes, ha a kiinduló mennyiség több vagy kevesebb.
A szörpnek való lé 1,5 és 1,7 kg között szokott változni, a meggy levesességétől (és a nyomkodás erejétől) függően - épp ennyi cukorral számoljatok. A végeredményt literben mérve 3 db 7 dl-es üvegbe maradék nélkül belefér.
A meggyhús kb. 2 kg lesz - ez már sokadjára is ennyinek sikerült -, ehhez kb. 1 kg cukor fog kelleni (esetleg valamivel kevesebb). Felfőzve 2,3 - 2,5 liter lesz, ehhez számoljátok az üvegeket!
Jó befőzést: Koszider

th.timi
th.timi Wed, 2016-06-29 21:55

Szia! Had szögezzem le, semmiféle lekvárt a barckon kívül még csak meg sem kóstoltam. Ezt is csak azert készítettem el, mert imádjuk meggyszörpöt, es a megmaradt meggy husat nem akartam kidobni, valamint 8 eves lanykam imad mindenfele lekvart. Es ez tenyleg Isteni! Ez az elso lekvar, amit en keszitettem, es meg nekem is izllik! Ha esetleg baracklekvar recepted is lenne ami ennyire finom, es megosztanad velem\ velunk, azt nagyon megkoszonnem!

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2016-06-30 08:23

A sárgabarackot nagyon egyszerűen csinálom. Először megmosom, majd meghámozom! Ez nagyon könnyen megy, ha 5 mp-re forró vízbe meríted a szemeket, könnyedén le lehet húzni a bőrét. Kimagozom és tálba szórom.
Egyszerre maximum 5 kg-ot főzök, ami megpucolva kb. 4-4,2 kg lesz, a veszteség kb. 20%. Úgy számolom, hogy 1 kg tisztított, érett barackhoz 30 dkg cukor kell - ezt kimérem és elkeverem 3 csomag Dzsemfix Extrával. Már pucolás közben meghintek egy-egy réteget (kb. 1-1 kg-t) 1-1 csapott teás kanál citromsavval, hogy ne barnuljon be, valamint rétegenként megszórom a cukor-dzsemfix keverékkel is. A pucolás közben többször átkeverem, mert a barack nagyon könnyen barnul és nem lesz szép világos.
Ezután botmixerrel összetöröm annyira, amennyire darabosra vagy pépesre szeretném - én lekvárt főzök, teljesen pépesen.
Ezután nagy lángon, állandó keverés mellett gyorsan felfőzöm és addig kavargatom, míg a habja jó alaposan eloszlik - ez forrástól számított kb. 10-15 perc, de le is lehet szedni habkanállal, akkor forrástól 5 perc. Ha nem lett volna elég érett a barack, most is lehet rászórni még néhány kanál cukrot, esetleg kilónként 1-1 zacskó vaníliás cukrot is, ízesebb lesz a nem elég érett barack - de az érett, locsos a legjobb hozzá!
Forrón üvegekbe töltöm - ez a mennyiség kb. 4 liter lesz, így kell számolni az üvegeket. Az üvegeket 5 percre fejre állítom, majd vissza a talpára és száraz dunszttal bebugyolálom.
Mindez egy 5 literes lábosban készül, pucolással-mindennel együtt úgy 2-2,5 óra, vagyis nem egy megerőltető küzdelem és lesz 7-8 félliteres üveg gyönyörű barackunk!

Leyla87
Leyla87 Mon, 2016-06-27 04:59

Kedves Koszider!
A zseléfix helyett rakhatók bele dzsemfixet,de amúgy egy csomag nem kevés hozzá?Egy éjszakára,ha hűtőbe teszem,az úgy jó?Előre is Köszönöm!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2016-06-27 06:35

Igen, dzsemfixre gondoltam, de azt hiszem, elírtam a nevét. (Vagy annak idején ezt kínálta fel a rendszer? Már nem emlékszem.) A lényeg, hogy a zacskós, 2:1 arányú zselésítő/befőző szer kell hozzá. Az Oetker Dzsemfix Extra néven árusítja, én azt szoktam használni.
Ha 1 zacskóval teszel bele, nem lesz kemény a lekvár, hanem folyós, kenyérre kenhető állagú marad. Ha két zacskóval teszel bele, biztos, hogy sokkal keményebb lesz, de csak hidegen, mert ha süteménybe akarod tenni, a hő hatására elfolyik. (Ezen csak az segít, ha sokáig főzöd a lekvárt, míg a víz java elpárolog belőle - így hidegen-melegen is kemény lesz, de ekkor még dzsemfix se kell bele. A sokáig tényleg sok: 40-50 percig kell kevergetni a megfelelő állagig. Sajnos, ez idő alatt a lekvár erősen karamellizálódik, sokat veszít a gyümölcsös ízéből, besötétedik. Áthidaló megoldásként azt is tudom javasolni, hogy ne fémtetővel zárd le az üveget, ha kemény lekvárt akarsz, hanem celofánnal - az alatt némileg "párolog" a lekvár és 1-2 év alatt jól besűrűsödik.) Ha nem akarsz kőkemény, "sütésálló" lekvárt, akkor épp elég ehhez a mennyiséghez az 1 zacskó dzsemfix. (Épp pénteken főztem hasonló mennyiséget, 3,5 kg tisztítatlan, vagyis magos meggyből nyomkodás után 2 kg meggyhús lett.)
Igen, tökéletes, ha hűtőbe teszed - még egy éjszaka se kell hozzá, 3-4 óra is elegendő, ha van kedved és időd egy nap alatt megcsinálni az egészet. Pár óra mindenképp kell neki, hogy a levét jól "kivesse", de az egy éjszaka csak lehetőség.
Remélem, tudtam segíteni, üdvözöl: Koszider

Leyla87
Leyla87 Sun, 2015-06-21 12:15

Tisztelt Koszider!
Azt szeretném meg kérdezni,hogy a szörpöt is és a lekvárt is 3,5 kg és 3,5 kg meggyből kell elkészíteni??Köszönöm!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2015-06-22 08:07

Kedves Leyla!
Nem, összesen 3,5 kg, tisztítatlan, vagyis magozatlan meggy kell hozzá, amit ha megtisztítasz, kb. 2,9-3 kg meggy lesz belőle (bár ezt még sose mértem le) és abból készül a szörp és a lekvár is. A meggy rengeteg levet enged, ami sok lenne a lekvárhoz, ezért praktikusabb a levet előbb kinyerni és csak a maradékból készíteni a jó sűrű lekvárt.
Üdvözöl: Koszider

Boboj
Boboj / Boboj Sat, 2015-06-20 16:55

Kedves Koszider,
idén a te recepted alapján készítettem a meggyszörpöt, és hát persze lekvárt is. Meggyszörpöt tavaly csináltam először életemben, és miután halálra kerestem a receptjét - és persze nem találtam - a te recid volt az első, amit itt a nosaltyn megtaláltam. Szerintem nem volt véletlen, mert a tavalyi és az idei szörpöm között ég és föld a különbség, az idei javára, pedig a másik is nagyon finom volt! Nem mellékes, hogy tartósító nélkül van a recept, egyszerűen isteniek az ízek, háztartásom befőzésben nem közreműködött tagjai rettenetesen rájárnak :) Meggylekvárt még sosem csináltam, sőt, semmilyen lekvárt sem, szóval ez volt az első, és nagyon finom lett! Szóval örök hálám ezért a szuper receptért, mostmár csak ezt fogom használni :)

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2015-06-21 08:50

Kedves Boboj!
Nagyon örülök, hogy ennyire bejött a recept és mindenkinek ízlik. A kulcs szerintem abban van, hogy igyekszem minél gyorsabban eljutni a végeredményhez, nem főzöm órákig a lekvárt, mert így lesz igazán gyümölcsös ízű. Ezt a zselésítő teszi lehetővé, mert azzal épp csak fel kell forralni, mégis megfelelő állagú lesz az lekvár. A cukorral is csínján bánok, hogy ne nyomja el a gyümölcs ízét. A héten cseresznyelekvárt főztem, egy 1,8 kg-os adaghoz mindössze 10 dkg cukrot tettem, épp csak annyit, amennyiben elkevertem a zselésítőt és príma lett. (Azt már tudom, hogy így is eláll.)
A szörp kicsit más, ott kell a cukor, ezt édesanyámtól tanultam: amennyi lé, ugyanannyi cukor.
1,5-2 kg gyümölcsből tisztítással együtt 1 óra alatt lekvár lesz, vagyis egyáltalán nem megerőltető küzdelem, érdemes befőzni, mert télen nincs jobb a saját lekvárnál.
Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat, üdvözöl:
Koszider

Boboj
Boboj / Boboj Fri, 2016-06-10 11:01

És egy évvel később, ismét elkészítem :) Pont most a hétvégén - iszonyat mennyiségű meggyem van, úgyhogy tele lesz a kamra!

balintmonika
balintmonika Sat, 2014-09-06 18:06

Drága Koszider!Nem tudom,honnan veszed,hogy a szörp két évig eláll.Az általad megadott leírás szerint elkészítettem a szörpöt és a lekvárt is.A szörpi nálunk nagyon gyorsan párolog...az utóbbi napokban vizet nemigen iszunk, a szörpösüvegek pedig egyre csak fogynak a kamrapolcról-lehet,hogy nagyon bejön ez az íz KÖSZI!!!A lekvár íze csöppet sem marad el a szörpiétől.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-09-07 07:03

Kedves Mónika!
Lehet, hogy nálatok másféle a spájz klímája, hogy ilyen tünékeny szörp??
Örülök, hogy ízlik!
Koszider

szirmusz
szirmusz Fri, 2014-07-04 21:41

Kedves Koszider,

Megcsináltam a szörpöt is, a lekvárt is, minden nagyon finom lett, hálás vagyok a receptért, pont olyan lett, mint amilyet régen a nagymamám csinált, öröm van...

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2014-07-04 22:38

Kedves Szirmusz!
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad! Hogy olyannak találod, mint amit a nagymamád készített, kifejezetten megtisztelő.
Üdvözöl: Koszider

hunyadi82
hunyadi82 Sat, 2014-06-21 21:53

Nagyon jó recept. Én a zseléfixet kihagytam, hagyományos lekvárt készítettem.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-06-22 00:44

Örülök, hogy ízlik!
A zseléfixet én azért szeretem, mert csak pár percig kell főzni a lekvárt, mégis sűrű lesz és nem veszít a gyümölcs az ízéből-színéből. De természetesen ki is hagyható, úgy is jó.

mauglina
mauglina Sun, 2014-06-15 19:05

Szerinted ha gyümölcscentrifugán küldöm át és úgy csinálom a lekvárt, úgy is jó?

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-06-15 22:00

Sajnos, nem tudok tanácsot adni, mert nincs ilyen szerkentyűm. Attól tartok, hogy nagyon száraz lesz a visszamaradó gyümölcs, és nem lesz alkalmas a lekvárgyártásra. De mondom, nincs semmilyen tapasztalatom! Esetleg próbáld ki egy kisebb adaggal!
Sajnálom: Koszider

katusanyu
katusanyu Fri, 2013-07-05 17:59

Nagyon finom lett a szörp is, a dzsem is. :) Most fejeztem be. :)

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-07-05 18:09

Hű, nagyon örülök! Annak is, hogy ízlik, meg annak is, hogy megírtad! Köszönöm!
Koszider

suvkat2
suvkat2 Wed, 2013-07-03 12:00

Nagyon finom lett a szörp is, lekvár is, bár utóbbihoz én raktam kb 1kg cseresznyét is.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2013-07-03 14:23

Kedves Suvkat2!
Örülök, hogy ízlett! A cseresznye nyilván nem árt neki - legalább cukor nélkül édesíti. Én is tettem el cseresznyét, de azt vagy 2 héttel korábban - lekvárnak főztem meg, magában is szuper!
Ismerőseim mondták, hogy sok a szörphöz az 1:1 arányú cukor. De szerintem megéri, mert így semmilyen tartósító nem kell bele, kisgyerek is nyugodtan ihatja.
Üdvözöl: Koszider

suvkat2
suvkat2 Wed, 2013-07-03 15:55

Szerintem tökéletesek az arányok a szörpnél, nem túl édes, és sokszorosára higítható, ami szerintem szintén nem mellékes.