Meggylekvár recept

Kalória?
Meggylekvár
Meggylekvár
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakorlatilag kettő az egyben felhasználási lehetőség: meggyszörp és meggylekvár.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk.
  2. Egy vékony tüllön jól lecsöpögtetjük, hogy csak a meggyhús maradjon.
  3. Kilógrammonként 500 g cukrot számítunk, és a gyümölcshöz keverjük.
  4. Egy ép zománcú lábasba tesszük, és közepes lángon, állandó kevergetés közben főzni kezdjük.
  5. Először habosan forr, majd miután elfőtte a habját, még kb. 3 órán keresztül főzzük.
  6. Merőkanállal jól kimosott, szaliciles vízzel átöbíletett (vagy mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt csírátlanított) üvegekbe töltjük. Celofánnal jól lekötjük.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
nézettség: 86 399
elküldve: 6
receptkönyben: 322
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

Hozzászólások (21)

Sohiii
Sohiii k, 2013-01-22 11:49

Sziasztok!
Mi mindig rakunk el befőttnek házi meggyet és a lekvárt most ebből csináltam. Sokkal kevesebb idő alatt besűrűsödik és nem kell vagy csak minimális cukor kell bele. Előnye hogy közepes lángon ÁLLANDÓ (!) kevergetés mellett 30 perc alatt kész lett. Hagytam kihűlni, csak úgy a lábasban, mert egyből felhasználtam cupcake tölteléknek:) Egyébként tetszik a recept! köszi az ötletet!

Zuzu Petasz
Zuzu Petasz / Zuzu Petasz szo, 2012-06-23 11:05

Kedves Zenderta,
ha nem főzöm 3 órán keresztül akkor mi történik?
Ha csak 50 percig főzöm azért az még jó lehet?
Üdv.
Zuzu

Übü
Übü k, 2013-07-02 17:46

Üssetek agyon, hogy nem vagyok hagyománytisztelő háziasszony, de én a kimagozott meggyet betettem cukorral elkeverve a teszkógazdaságos kis kenyérsütőnk "JAM" programjára. 2 órát kavarja, és majd meglátjuk... Az átpaszírozott paradicsomot is ebben szoktam megcsinálni, ha házi ketchup-ot készítek, és nem kell felette állni, kevergetni. Utána betöltöm tiszta üvegekbe, és száraz dunsztba teszem.

Margosz
Margosz sze, 2011-07-13 09:41

Gyerekek!
Ne szűrjétek le!
Szánjátok rá az időt, forrjon el a leve, mert így az ízanyag bennmarad.
MEGTÉRÜL A BEFEKTETÉS!
Zepter edénnyel főztem egyszer lekvárt, ahol a szűrőedényből lecsöpög a lé alulra és fent megmarad a lekvár.
Nem volt olyan íze, mint a hagyományos módszerrel főzött lekvárnak.
Üdv.. Margosz

zederta
ze(n)derta / zederta sze, 2011-07-13 21:00

kedves Margosz!
egyetértek veled ;-) de kinek van annyi ideje, hogy órákat álljon még a tűzhely mellett ;-)))
de való igaz, hogy ami finom, annak meg kell adni a módját!
további jó sütés-főzést és köszönöm a kommentedet!
üdv,
toma

klepcsa
hugom / klepcsa v, 2011-06-26 14:46

Én tavaly /2010-ben/ eltettem a lányoméknak meggy lekvárt de nem passzíroztam át, csak összetörtem.
Nagyon finom lett, Az idén csak így főzők be lekvárt magamnak is.

Zsókamama
Zsókamama szo, 2011-06-25 15:50

Elfelejtettem leírni:a legújabb kutatások szerint a szalicil nem tesz jót a gyomornak,helyette ajánlják a Na-benzoátot. Más:én évek óta MINDENT édesítőszerrel sütök-főzök.Tökéletesen megfelel.

adiadi
adiadi h, 2011-06-27 00:05

Zsókamama, megkérdezhetem milyen édesítőszert használsz?

Zsókamama
Zsókamama h, 2011-06-27 19:46

Leginkább Polisett tablettát a befőzéshez, és kávéhoz,teához folyékony Ezerédes.Ha nincs Polisett, akármelyik tabletta megfelel, kivéve az aszpartámból készültet.(most az tartalmaz káros anyagokat)
Próbáltam a Steviát,mellékaze van,a legújabb a Xilit,ami nyítfakéregből készült,de a magas ára nem
indokolja,hogy azt vegyem.Egy időben a Canderel volt a menő,az készül aszpartámból.A Poliszettnagyon
jól bevált.

Zsókamama
Zsókamama szo, 2011-06-25 15:45

Fekete ribizli eltevésről van receptje valakinek?Nem akarom paszírozni,lekvárnak gondoltam.

hunarikan
hunarikan sze, 2011-06-22 08:27

  félretettem kb egy kilónyit amit külön edényben főztem picit kevesebb cukorral, és mielőtt levettem volna a tűzről, belefőztem egy tábla étcsokoládét, 70%-osat. Érdemes kipróbálni, ha szereted a "feketeerdős" édességeket

Zsókamama
Zsókamama cs, 2011-06-23 21:47

Én is leírtam,aztán vettem észre,hogy már létezik.Én pici vaníliát és leheletnyi szegfűszeget is tettem bele.
Olyan sikere volt,hagy az idén többet szándékozom főzni.

hunarikan
hunarikan v, 2011-06-19 11:30

 
érdekes, nekem nem habzott egyáltalán....de nagyon fincsi lett, köszönöm a receptet :-)

NoSalty
Nosalty / NoSalty szo, 2010-07-10 23:52

Kedves zederta!
Három befőzős meggyes receptedet képpel és linkkel kiraktuk a facebook oldalunkra!
NoSalty.hu

szibur
szibur p, 2010-04-30 21:02

Én lével együtt főztem.Idén kipróbálom a receptedet!Keményebbnek néz ki,így tudom buktában használni,másként nem fogy.
Én ha pincés meggyet készítek télire,a megmaradt lét teszem hidegen üvegekbe,igaz ebben van szalicil.
A nagyitól tanultam.

szibur
szibur cs, 2010-07-22 10:41

Kedves toma!
Annyira rá készültem,hogy idén a te recepted szerint főzöm be a meggyet.Mit ád isten egy kilóra való meggy sem lett a fán,sajna nem lett idén eprem se befőzni való mennyiség.Az időjárás!
Talán jövőre!
Üdv:Szilvi

zederta
ze(n)derta / zederta cs, 2010-07-22 11:34

szia Szilvi!
sajnos az idei év nem kedves semilyen befőzésnek. anyukámmal pont azt beszéltük, hogy ha tavaly nem tettünk volna el ipari mennyiségben sárgabaracklekvárt, akkor az idei termésből (vagy 20-25 darab) semmi sem lett volna.
de a népi megfigyelés szerinte a silány év után mindig egy jó következik, úgyhogy jövőre újra elő lehet venni a lekvárfőző üstöket és óriási fakanalakat.
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

Top 9 tökös étel ~500 kalóriából
Top 9 tökös étel ~500 kalóriából
Azt mondjuk megértem, hogy ha valaki rossz emlékeket őriz a menzai tökfőzelékről, de szerencsére ennél sokkal többet tud a tök, ez a zsenge, kalóriaszegény idényzöldség.
Heti menü: ínyencek ide!
Heti menü: ínyencek ide!
Napjaink egyik legfantasztikusabb újdonsága a gasztronómia gourmet irányvonala, amely ínyencségeivel színtiszta kulináris élményt nyújt. Nyitott vagy rá? Ez a te heted!
199