r
Nosalty Logó

Medvehagymás sztrapacska

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zoli
Medvehagymás sztrapacska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 976 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 5854 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 210 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    918.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    322 mg
  • Nátrium
    365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    189.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 976 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    210.8 g

Zsír

  • Összesen
    305.6 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    746 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5509.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    699 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    377 mg
  • Foszfor
    1935 mg
  • Nátrium
    2189 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    555 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1136.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    616 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    170 mg
  • D vitamin:
    135 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    311 micro
  • Kolin:
    636 mg
  • Retinol - A vitamin:
    606 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    668 micro
Összesen 5854 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 210 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Felrakunk a tűzre egy nagyobb lábasban vizet.
  2. A medvehagymát apróra vágjuk. Egy kisebb részét félretesszük dekorációnak.
  3. A krumplit megtisztítjuk, és sajtreszelőn lereszeljük.
  4. A tojásokat megtörjük, és a lisztel együtt a lereszelt krumplihoz adjuk. Nokedli sűrűségű tésztát készítünk belőle.
  5. A vízbe forráskor sót teszünk, és beleszaggatjuk nokedliszaggatóval a tésztát. (Az előre sózott víz lassabban forr fel.)
  6. A megfőtt tésztát tésztaszedővel kiszedjük, lecsöpögtetjük, és egy előre kizsírozott hőálló tálba tesszük.
  7. A juhtúrót a tejföllel és a medvehagymával összekeverjük, és a kész sztrapacskával elkeverjük.
  8. A tetejére halmozzuk a kockázott bacont, és betesszük az előmelegített sütőbe, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek, és a bacon egy kicsit megsüljön. (Azért kell a tejfölt belekeverni, hogy ne száradjon ki a sütőben.)
  9. Tálaláskor a dekorációnak félretett medvehagymával díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9791
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 05.

Ajánló

Nagyon finom, laktató egytálétel. Egyszerűen elkészíthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Itt a medvehagyma szezon, és nálunk is lehet kapni a piacon. Ez gerjesztette fel a fantáziámat. A feleségem családja a Felvidékről származik. Magukkal hozták a sztrapacska szeretetét, ami a családban nagy kedvenc  lett  A  fiaink imádják és az unokák rákaptak. A hagyományos recept alapján szoktuk elkészíteni. A medvehagymával ez volt az első kísérletem, ami nagy sikert aratott. Egy nógrádi kis faluban Vanyarcon, minden évben augusztusban van Haluska (lánykori nevén sztrapacska) Fesztivál. Itt aztán több, mint húszféle variációját készítik el. A falu honlapjára kattintva megtalálható az időpont. Az általam közölt elkészítéssel viszont még nem találkoztunk. A kulináris élvezetek mellett kirándulásnak sem utolsó. P.S.  Idén is ott voltunk Vanyarcon, ahol a NoSalty- Primagáz közös sztrapacskafőtő versenyén is részt vettünk ezzel a recepttel. Lelkes kis csapatommal  (feleségem, unokaöccse és az ő felesége ) a második helyet szereztük meg. Sajnos Éva néni ( Vass Éva) Hóhérpörköltje megvert minket. No de ebből nincs harag. Nagyon jó hangulatban főzött mindenki a szakadó eső ellenére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek