r
Nosalty Logó

Mazsolás húsvéti pászka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mazsolás húsvéti pászka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 911 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 9119 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 257 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    647.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.2 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    285 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    276 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 911 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    193.9 g

Zsír

  • Összesen
    361.9 g
  • Telített zsírsav
    191 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    2815 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6473.4 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    2338 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    351 mg
  • Foszfor
    2316 mg
  • Nátrium
    957 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1252.3 g
  • Cukor
    429 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    361 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2853 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    436 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    965 micro
  • Kolin:
    1844 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2755 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    1044 micro
  • β-crypt
    159 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2516 micro
Összesen 9119 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 257 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben, kevéske liszttel meleg helyen, 3-4 órán át kelesztjük.
  2. A kovászt a többi liszthez hozzáadjuk, valamint a cukorral kikevert tojássárgáját, olvasztott vajat, olajat és sót. Jól elkeverjük, és meleg helyen pihentetjük.
  3. Amikor a tészta duplájára nőtt, dagasztjuk, amíg a kéztől el nem válik, közben közékeverjük a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt.
  4. Olajjal kikent, magas, henger alakú formákba kirakjuk (egyharmadig érjen benne). A tetejét díszíthetjük tésztából formázott kereszttel, virággal, levéllel.
  5. Amikor a tészta jól megkel, és a formát teljesen megtölti, a tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A sütemény elkészültét vékony fapálcikával ellenőrizzük: ha a pálcika száraz marad, a pászka megsült. Kivesszük a sütőből, és 2-3 órára a formában hagyjuk, ezután óvatosan felrázzuk, és konyharuhára kiszedjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 96
  • Össznézettség: 4384
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek