r
Nosalty Logó

Mazsolás-diós keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
asusuy
Mazsolás-diós keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 995 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3976 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 419 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    42 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.2 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 995 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    168 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    432 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2051.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    991 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    584.9 g
  • Cukor
    296 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    251 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    284 micro
Összesen 3976 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 419 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A dió egy harmad részét (4 dkg-ot) a tenyerünkben durván összemorzsoljuk. A maradékot (8 dkg) finomra daráljuk. Fontos, hogy igazi diót használjunk, ne pótlékot, ez a sütemény egyik fő alkotóeleme!
  2. Egy nagy keverőtálban a diókat, a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy fakanállal lazán összeforgatjuk. Majd rákockázzuk a vajat, és hozzáadjuk a tojássárgáját, a mazsolát, és a legfontosabb összetevőt: a somlekvárt. Ennek íze kellően fanyar, egészen átrajzolja és izgalmassá teszi a dió és a fahéj megszokott kettősét. Az állaga pedig elég masszív ahhoz, hogy a tészta szerkezetét összefogja. (Ha nem jutunk somlekvárhoz, keményebb, házi szilvalekvárral helyettesíthetjük. Minél kevésbé édes fajtát válasszunk!)
  3. A tálban az összes hozzávalót két kezünkkel összegyúrjuk. Kb. 5 perc alatt laza cipó kerekedik belőle, nem kell keményre gyúrnunk, csak álljanak össze a már most szuper illatú alapanyagok.
  4. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztából kezünkkel 48 darab, kb. 2,5 cm átmérőjű golyócskát formázunk rá. Rakhatjuk őket egymáshoz közel, megnőni nem fognak a sütés során.
  5. Végül mindegyik golyócska közepébe ujjbegynyi lyukat fúrunk a mutatóujjunk segítségével, amit aztán -egy kávéskanalat használva- óvatosan egy-egy pötty sárgabaracklekvárral töltünk meg. Körülményes lépésnek tűnik, de ne spóroljuk meg, valójában 10 percet vesz igénybe, és ez adja a kekszünk lelkét!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt szépen megsül. Érdemes figyelni rá az utolsó percekben, mert a tökéletesre barnulás és a megégés között egyetlen perc a különbség.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1388
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 08.

Ajánló

Az utolsó lépésként a kekszbe helyezett pöttyök pl. eperlekvárral is remekül működnek, alapvetően édesebb, egészen folyékony állagú lekvárfajtát érdemes ide választani.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
asusuy 9 recept

Az ihletet ehhez a kekszhez két dolog adta: Budapest első kekszmanufaktúrájának csodás darabjai, és egy üveg ajándékba kapott remek somlekvár. Könnyen és gyorsan elkészül, igazán mutatós, és nem lehet belőle túl sokat készíteni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek