r
Nosalty Logó

Mascarponés répatorta beszter konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mascarponés répatorta beszter konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 870 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 5220 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 372 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    349 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2949 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    261 micro
Összesen 870 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    353.4 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    96 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3197 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    513 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    1125 mg
  • Nátrium
    1293 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    452.5 g
  • Cukor
    250 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    366 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2093 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    106 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    614 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17697 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1566 micro
Összesen 5220 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    529 micro
  • β-karotin
    1260 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 372 kcal

Hozzávalók

Tészta

Tetejére

Elkészítés

Tészta

  1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra hőlégkeveréses módban. Egy 20 centiméteres tortaforma alját bevajazzuk-lisztezzük.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A cukrot kikeverjük a tojásokkal és az olajjal, majd beleforgatjuk a répát.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a tojásos masszába szitáljuk, és az egészet könnyedén összedolgozzuk.
  5. Az előkészített formában körülbelül 50 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral kikeverjük, s tálalás előtt maximum néhány órával körbekenjük vele a tortát. Díszíthetjük színes szórócukorral, reszelt csokoládéval, cukorgyönggyel stb.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9314
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 23.

Receptkategóriák

Bár tipikus amerikai süteményként tartjuk számon, a répatorta Svájcban született. Onnan került át később az angol és az amerikai konyhába. Svájc német területein ez az egyik legnépszerűbb édesség, ott található ugyanis a Canton Argovia, a "sárgarépa földje"-ként is emlegetett kanton. A II. világháború idején mindenki saját otthonában készítette, így rengeteg változata alakult ki, de a tradicionális variánsa mandulával vagy mogyoróval, citromhéjjal és citromlével készül. A legrégebbi, 1892-es receptre egy régi háztartás-gazdaságtan iskolában, Kaiseraugstban találtak rá. Én most a sütemény egy leegyszerűsített változatát hoztam. Persze a liszt lecserélhető mandulalisztre, s kis citromot is tehetünk bele, ha mindenképpen hűek akarunk maradni az antik recepthez. Egyszerűsége miatt imádom, akár tepsiben kisütve, csak porcukorral megszórva is. Tortává nálam is csak tavaly szilveszterkor alakult, mikor meghívást kaptam egy baráti vacsorára. Mindenki vállalta, hogy egy fogást elkészít, rám - mily meglepő:) - a desszert jutott. Mivel aznap is későig dolgoztam, erre az egyszerű kevert tésztára esett a választásom (persze a többi, napokkal előre elkészíthető kis édességek mellett). Előző este kisült a "piskóta", a nagy napra pedig már csak a lekenés maradt. Belül könnyű, foszlós, kívül finom krémes... Osztatlan sikert arattam vele!

Hozzávalók

Tészta

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek