Marokkói sütőtök-tagine recept

Marokkói sütőtök-tagine
Marokkói sütőtök-tagine
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kivételesen nem ajánlgatom a blog megtekintését (bár miért ne? :) ), mert ezt a pofonegyszerű vegetáriánus egytálételt egyetlen konkrét személynek, Ciarának készítettem, akinek a magyartudása konvergál a nullához, így a recept kivételesen nem magyarul jelent meg az eztettemen.

A tagine (ejtsd: tazsin) egyébként a (főleg) marokkói egytálételek közös neve, amely arról a 2 részes, kúpos tetejű (mázazott) agyagedényről kapta a nevét, amiben készül - leggyakrabban hús és zöldség együtt, sok-sok fűszerrel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal -, amit isteni finom kenyerekkel lehet tunkolni este a Djemaa el Fna kellős közepén, napközben meg a szélén valamelyik kis kifőzde hátsó traktusában.

hozzávalók / 4 adag

A taginhoz

A harissához (60 ml)

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sütőtökös tagine, pikáns kuszkusos egytál, aszalt gyümölcsös paradicsom sütőtöktál kuszkusszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a harissát (ami egy készen is kapható csípős paprikakrém, én egy gyors eztettem-változatot csináltam a taginhoz): a hozzávalókat botmixerrel pürésítjük.
  2. Az apróra vágott hagymát a reszelt gyömbérrel együtt megpároljuk.
  3. Hozzáadjuk a sütőtök kockákat, és átforgatjuk a dinsztelt gyömbéres hagymán.
  4. Rászórjuk az őrölt fűszereket, az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a harisát és 3-4 deci vizet. Lefedve főzzük addig, amíg a tök meg nem puhul.
  5. A már puha tökhöz adjuk végül a babkonzervet, amivel még egyszer összerottyantjuk.
  6. Megszórjuk petrezselyemzölddel.
  7. Kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszra annyi forrásban levő vizet öntünk, hogy ujjnyi vastagon ellepje, kicsit megsózzuk, és lefedve hagyjuk 5 perc alatt duplájára dagadni. A kész kuszkuszba kerül a citromhéj és a citromlé.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 11 927
elküldve: 2
receptkönyvben: 219
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

eztettem

Mióta szakács: 2012.09.01.
39 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 szo, 2013-02-09 12:20

Hű, ez valami isteni lehet. Én is folyton a sütőtökkel kísérletezem télen. Ezt biztos, hogy kipróbálom! Köszi!

eztettem
eztettem / eztettem v, 2012-12-02 17:19

én köszi, hogy figyelemmel kísérsz :) (egyébként az, finom, nagyon - kis állás után különösen.)

727