Marinált narancshéj recept

Marinált narancshéj
Marinált narancshéj
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves nénitől kaptam a receptet. Már november elején karácsonyi illatok repkedtek a konyhájában. Megkérdeztem, mit főz, elmondta. Megvártam, hogy kész legyen, és megkóstoltam. Hát valami mennyei íze van. Édes, mint a méz,  csípős, gondolom a szegfűszegtől, pikánsan kesernyés, fenséges illatú.
Hazamentem, útközben gyorsan vettem narancsot, és nekiálltam még aznap este elkészíteni. A konyhám tele lett az illatával, a családom tagjai furán néztek rám, de tetszett nekik.
Majd elfelejtettem, hogy minden ragad tőle, és napokig érezni a narancshéj illatát.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Én bennehagyom a szirupban a héjakat, de ki lehet tenni rácsra és napokig szárítani. Ilyenkor kicsapódik a cukor rajta, kristályos lesz, és így is nagyon finom. Csokiba mártva igazi karácsonyi csemege. Természetesen karácsonyra készítek, és azt is felteszem majd a receptek közé.
Süteményekbe, koktélokba, sült kacsához, egyben sült húsokhoz is kiváló.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
adag: 2 főre
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

egyéb elnevezések

narancshéj szegfűszeggel, marinált narancshéj szegfűszeggel, fűszeres marinált narancshéj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancs héját megszabadítjuk a fehér részétől. (A narancsot  pucolása előtt kefével jól megmossuk.)
  2. Feltesszük az első főzőlébe, amely 2 dl vízből és 10 dkg cukorból áll. Ebben forrástól számítva 5 percig főzzük, majd kiszedjük a léből, leöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és megmérjük.  Kb. 20 dkg lesz belőle.  A levet kiöntjük. Bármennyi a narancs héjának súlya, az első főzőlébe mindig elég a 10 dkg cukor, csak a víz mennyisége változik. El kell, hogy lepje a narancshéjakat.
  3. Elkészítjük a második főzőlevet, amely 4 dl vízből és 20 dkg cukorból áll. Ízesítjük fél csipet sóval (pár kristály) és a szegfűszeggel.  A cukor mennyiségének egyezni kell a leforrázott narancshéj súlyával.
  4. Mikor pezsegni kezd a szirupunk, beletesszük a narancs héjakat és folytonos, óvatos keverés mellett pezsegve  főzzük 50 percig. (főzési idő változik a narancshéj súlyának növekedésével)
  5. Addig kell főzni, míg szép áttetsző lesz a narancshéjunk. Ha nagyon párolog a víz, lehet pótolni.
  6. A forró szirupos narancsot üvegbe rakjuk, tetejét lezárjuk, megfordítjukaz üveget 5 percre, és mehet a hideg éléskamrába. Idővel kicsit bebarnul a narancshéjunk, de ízesítésre továbbra is kitűnő.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 318
elküldve: 2
receptkönyvben: 169
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bokine
bokine / bokine Tue, 2011-01-18 22:22

Kedves majoranna! Ezzel az eljárással ne készíts kiwit, mert pürét kapsz belőle. Ez a módszer a narancshéjra működik, de gyümölcs húsra nem. Üdvözlettel: Bokros Erika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-18 19:11

Kérdezni szeretném,ha van sok sok kivim abból lehet marinált kivit készíteni vajon?Ha igen akkor hogyan?
Köszönöm:majoranna

bokine
bokine / bokine Thu, 2010-11-04 22:16

Kedves nekemannyima! Biztos finom lehet. Általában sütikbe rakom, teát ízesítek vele, nagyon finom koktélokhoz, és isteni kacsa combot sütni vele. Úgy működik, mint a méz, csak pikánsabb. Üdv: Bokros Erika

702