Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános kalács Szilvásgombóctól

Marcipános kalács Szilvásgombóctól
Marcipános kalács Szilvásgombóctól
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindennap azon törpölök, mit is készítsek, amit a gyermekem jóízűen megeszik reggelire. Mivel eléggé válogatós, így nincs könnyű dolgom.

Ez a kalács is egy reggelire való finomság, pár szelet almával, körtével vagy egy bögre meleg tejjel, kakaóval tökéletes.

Ebből a tésztamennyiségből általában két kisebb kalácsot készítek.
A tésztát kettéválasztva az egyiket valamilyen töltelékkel, a másikat pedig általában simán készítem, mert abból a másik kalácsból másnap vagy harmadnap ebédre egy tartalmas leves után egy finom rakott kalácsot, mákos gubát vagy túrós rakottat készítek, miután hagyom megszikkadni. Persze, ha nagy a család, akkor az egészet érdemes megtölteni. De mivel mi hárman vagyunk, így én ezt a módszert választom, mert így biztos, hogy frissen elfogy.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy deci tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává.
  3. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán a tállal leborítva fél óráig kelesztjük.
  4. Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
  5. A tészta egyik felét három egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 10 cm széles (hogy a marcipánt bele tudjuk tekerni) téglalapra. A marcipánmasszát elosztva három részre, szintén rudakat sodrunk belőle, mindegyik téglalapra teszünk egy marcipán rudat, elegyengetjük, és feltekerjük, mint a bejglit.
  6. Mikor mindhárom téglalapot megtöltöttünk a marcipánnal, akkor a három rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
  7. Mielőtt megsütjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.


 

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 777
elküldve: 0
receptkönyvben: 69
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
62 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött kalács, fonott kalács marcipánnal töltve, marcipános fonott kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bobóci
bobóci Wed, 2016-12-21 14:23

Sziasztok! Most sütöttem meg. Ahhoz képest, hogy kelt tészta, nagyon gyorsan kész volt az egész (a kelesztőtállal még tudtam spórolni pár percet az első kelesztésnél), és finom is, pláne így, melegen, a marcipán kicsit megolvadva benne, mint egy krém. Jószívvel ajánlom mindenkinek az elkészítését.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-09-17 18:38

Nagyon szép a kalácsod, és biztosan finom is. Imádom a marcipánt. Elmentettem, köszönöm. Üdv: Évi néni

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-09-17 18:52

Kedves Évi néni!
Nagyon örülök, hogy tetszik a kalács. Remélem, ízleni is fog!
Üdv,
Veruss

Szilvi617
Szilvi617 Sun, 2012-09-16 08:57

De jól hangzik, ezt ki kell próbálnom. Marcipán függő vagyok, sajnos. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2012-09-16 11:04

Kedves Szilvi!
Örülök, hogy tetszik:)

490
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
nádcukor 3 ek
vaj 4 dkg
rum 1 ek
vanília 5 g
1 csipet
marcipán 20 dkg
tojássárgája 1 db