r
Nosalty Logó

Malacsült újévre

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Malacsült újévre
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 5887 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Összesen 87 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    54.6 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7316 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    6706 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    627.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1360 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    41 micro
  • Lut-zea
    710 micro
Összesen 981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    327.4 g

Zsír

  • Összesen
    289.1 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43895.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    1256 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    663 mg
  • Foszfor
    1647 mg
  • Nátrium
    40234 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    492.1 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    3767.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    682 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1053 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    542 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    506 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    8159 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    246 micro
  • Lut-zea
    4257 micro
Összesen 5887 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    641.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Elkészítés

Malac elkészítése

  1. Először is készítsük elő a húsokat. Amennyiben szükséges, vizes konyharuhával tisztítsuk meg a szükséges felületeket, de lehetőleg ne mossuk le a húst. Vegyük szemügyre a darabokat, ha túl nagy részeket vágott a hentesünk, akkor mind a császárhúst, mint pedig a karajt a csontok mentén tetszés szerinti méretre vághatjuk.
  2. Végezzük el az fűszerezést: egy nagyobb konyhai deszkán a húsos részeket (tehát a bőröst még véletlenül se) sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménymaggal. Megfelelő méretű, magas falú tepsit zsírozzunk ki kb. 150 g zsírral, majd a húsokat fektessük bele úgy, hogy a bőrös részük legyen felül. Tegyünk mellé négybe vágott vörös- és keresztben félbevágott fokhagymát.
  3. A maradék zsírt tegyük gyorsforraló edénybe, és olvasszuk meg. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Öntsünk a tepsibe egy kis pohárnyi vizet a malac alá, majd a MELEG (semmiképp sem forró) olvasztott zsírral locsoljuk meg a bőrös részeket, és tegyük a sütőbe. Az edényben maradt olvasztott zsírba tegyük bele a füstölt szalonnát, amivel kenegetni fogjuk a bőrös részeket a sütés közben. Ha kevés lenne a zsír, menet közben pótoljuk.
  4. 15-20 percenként kenjük meg a bőrös részeket a zsíros szalonnával. Amennyiben a bőr korán kezdene hólyagosodni, abban az esetben gyakrabban kell a kenést elvégezni. Másfél órás sütés elteltével húsvillával ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Amennyiben már puha, abban az esetben emeljük a hőt 200 fok körülire, és süssük szép pirosra a bőrt. Ennél a stádiumnál gyakran ellenőrizzük a sültet, nehogy a bőr megégjen.
  5. Amikor elkészültünk, a húsokat óvatosan szedjük ki egy tálra, és pihentessük tálalás előtt.

Párolt káposzta elkészítése

  1. Receptet lásd: <a href="http://www.nosalty.hu/recept/marton-napi-libavacsora" target="_blank">Márton napi libavacsora</a>.

Tepsis burgonya elkészítése

  1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk hosszanti irányban félbe azokat. Felhasználásig tartsuk egy vízzel feltöltött tálban.
  2. Amikor a malacsülteket kivettük a tepsiből, tegyük a félbevágott burgonyákat a visszamaradt zsírba. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokos sütőben süssük 60 percig. Félóra elteltével fordítsuk meg a burgonyákat, hogy mindkét oldala pirosra süljön.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8105
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 07.

Ajánló

Tálaljuk a malacot olyan módon, hogy a szárazabb és zsírosabb részekből egyformán kerüljön a tányérra a burgonya és a káposzta mellé. Aki nem kedveli a vörös káposztát, helyettesítheti pezsgős káposztával, illetőleg házi savanyúsággal is.&nbsp; A hideg malacsültet pedig fogyaszthatjuk majonézes vagy kevert salátákkal ízlés szerint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Malacsült újévre
Kornél 167 recept

Újévkor hagyományosan lencse és malac készül nálunk, ahogy a mondás tartja: legyen bőséges és szerencsés az Új Esztendő.  Malacsültet többféle módon lehet készíteni, egészben nyárson, vagy kemencében sütve, rostélyon egészben grillezve, vagy a számunkra legkedvesebb részeit sütéssel elkészítve. Ebben a receptemben a háztartások nagy részének elérhető módozatot fogom bemutatni.

Hozzávalók

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek