Mákosgubatorta vaníliaöntettel, eperrel (Mákosguba 2.) recept

1 adag
745
kcal
Mákosgubatorta vaníliaöntettel, eperrel (Mákosguba 2.)
Mákosgubatorta vaníliaöntettel, eperrel (Mákosguba 2.)
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom születésnapjára készítettem.

hozzávalók / 6 adag

A mákosgubához

Az öntethez

A díszítéshez

ajánlat

Bármelyik évszakban elkészíthető, konzerv eperrel is nagyon finom!

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákosguba tortafomában, mákosguba vaníliapudinggal és friss eperrel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az öntetet előző nap készítsük el, a csomagon leírtak szerint. (Azért szükséges az 1 liter tej, hogy folyósabb legyen.) Tegyük hűtőbe, míg nem kerül sor a tálalásra.
  2. A kifliket karikázzuk fel.
  3. A tejet forraljuk fel kevés cukorral, vaníliás cukorral, csipet fahéjjal és a citrom reszelt héjával.
  4. A felkarikázott kiflire öntsük rá egyenletesen. Keverjük jól össze (ízlés szerinti mennyiségű) mákkal.
  5. Én egy 26 cm-es tortaformát használtam, amit kikentem vajjal a torta elkészítéséhez.
  6. A mákosguba felét jól tapogassuk bele a kivajazott formába. Erre ízlés szerint csurgassunk mézet és hintsük meg őrölt fahéjjal. Majd jöhet a mákosguba másik fele. Ezt is jól nyomogassuk el benne és erre is jöhet a méz és némi fahéj.
  7. 200 C fokos sütőben 25 percig süssük
  8. Melegen tálaljuk: vágjunk egy szeletet, kanalazzunk rá jó hideg vaniliaszószt, és kínáljunk hozzá friss, finom, megmosott epret.

statisztika

beküldve:
nézettség: 62 513
elküldve: 4
receptkönyben: 727
elkészítve: 12/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabina

Mióta szakács: 2009.01.07.
13 recept

Hozzászólások (9)

EdesMindegy
EdesMindegyp, 2012-12-28 22:21

Kedves Szabina!

Szenteste elkészítettem és nagyon ízlett.
Egyszer, nagyon régen próbálkoztam a mákosgubával, csak úgy tepsiben, de jó recept híján, elázott a kifli... egyáltalán nem volt gusztusos...
Annyit változtattam a recepten, mivel nem volt itthon eper, aszalt szilvát vágtam negyedbe és ezt szórtam a két réteg közé.
Konzervatív vagyok, ami az ünnepi fogásokat, süteményeket illeti, kell mákos, (mákosgubatorta aszalt szílvával és vaníliaöntettel) diós, (ez a zserbó nálunk) és valamilyen krémes (képviselőfánk).

Köszönöm szépen a receptet, ajánlom másoknak is, hogy bátran készítsék el, nem fogják megbánni!:)

kitike
kitikek, 2011-06-07 12:36

Kedves Szabina! Épp most sül a sütőben :) köszönettel tartozom, épp erre voltam ráéhezve. Az öntetet én 8 deci tejjel készítettem és 10 deka mák pont elégnek tűnt. Az egy liter tej a kiflikre tökéletes, nagyon puha lett, de nem ázott szét. Engedj meg egy kritikai megjegyzést, ami személyes ízlésemről szól és cukrászok is így szokták javasolni. A fahéjat és a citromot együtt inkább ne, mert valahogy kioltják egymás aromáját. A vanília, tej, a mák jó mindkettőhöz -de a citromhéj frissít, a fahéj meg melenget; valahogy ütik egymást. Kedvenc máris az ötlet, mégegyszer köszi! K

Kat
Katsze, 2010-12-08 15:49

Nagyon finom lehet, és Drágaságomnak is igaza van, dióval is ki fogom próbálni! Mindkettőtöknek köszi az ötletet! :) Üdv.: Kata

drágaságom
drágaságomh, 2010-10-25 20:02

Ma elkészítettem,nagyonfinom!!! Arra gondoltam,hogy meglehetne csinálni dióval,és az aranygaluska gyors változatát kapnánk.Igaz Én mindent máshogy szoktam elkészíteni,mind ahogy kell. Szeretek kisérletezni. Épp ezért soha semmi t nemtudok 2xugyanúgy megcsinálni.Ez is nagyonjó ötlet volt!!!! Gratulálok!!!

Nikcsi
Nikcsik, 2010-04-27 18:14

Isteni volt ez a mákosgubatorta....Nem is tudtam, hogy ilyen is létezik.Köszi.:)

SzabiCsibe
SzabiCsibek, 2010-04-27 18:41

Szia Nikcsi!

Saját ötlet azóta létezik mióta először megcsináltam! De sztem sokkal jobb mint az átlagos guba!

Nikcsi
Nikcsisze, 2010-04-28 18:01

Az biztos, hogy sokkal ,de sokkal finibb, mert a hagyományos gubáért annyira nem vagyok oda.Úgy találtam rá erre, hogy valami extra mákos gubával szerettem volna kedveskedni a párom, mert ő imádja.De ez annyira tuti, hogy nekem is nagyon bejött.Biztos, hogy nem utoljára készült a konyhámban!:)
Köszi, hogy kitaláltad!

NoSalty
NoSaltycs, 2009-05-28 08:10

2009. május 27-én ezt a receptet nézték meg a legtöbben.

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
744