Mákosguba 3. recept

1 adag
962
kcal
Mákosguba 3.
Mákosguba 3.
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el.
A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákosguba másként
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd közepesen meleg sütőben pár perc alatt szőkére sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a kiflik. (Ezt a lépést akár el is hagyhatjuk, ha pont jó szikkadtak a kiflik.)
  2. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és 10 dkg cukorral felforraljuk. Ezzel a tejjel meglocsoljuk a kiflikarikákat. Figyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a kifliket, de szárazak se maradjanak. (Ha túl soknak találjuk a tejet, akkor ne öntsük rá mindet.)
  3. A kiflikre egyenletesen rászórjuk a darált mák felét.
  4. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a darált mák másik felét és belekeverjük az áztatott kifliket.
  5. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kiflis masszához keverjük óvatos, nagy mozdulatokkal (úgy, hogy ne törjük össze a habot).
  6. Kivajazott jénaiba öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon kb. 50 percig sütjük. Akkor van készen, ha a teteje kissé megpirul és a közepe sem nyers, de vigyázni kell, nehogy túlsüljön és kiszáradjon.

statisztika

beküldve:
nézettség: 77 679
elküldve: 24
receptkönyben: 1 425
elkészítve: 36/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

Hozzászólások (15)

raczne77
raczne77cs, 2011-10-20 08:42

Érdemes kipróbálni úgy hogy ha cukor helyett mézzel készititek el, és
a tetejét is meg"locsoljátok" sütés előtt a mézzel.A kiflikhez a tejbe is, és a tojáshoz is kb 2-3 evőkanállal érdemes bele keverni, persze lehet többet, és kevesebbet is.Ki milyen édesen szereti.

lidicuni
lidicunics, 2011-07-21 17:52

Hát ez Óriási,rájöttem a hagyományost nem is szeretem...)))

KKNoemi
KKNoemics, 2010-12-23 09:34

szia,
mindenképp kipróbálom a receptet, nagyon szimpatikus! szuflétálkákban sütötted ki, hogy ilyen kis guszta lett a képen?
köszönöm!

Koni08
Koni08sze, 2014-08-13 12:27

Szia! Igaz régi a hozzászólásod :) De talán másoknak is segíthetünk. Pont ezen tanakodtam én is, hogy belepasszírozom a szufléformába, de a recept azt írja, hogy jénaiba pakoljuk bele. Szerintem ő pogácsaszaggatóval, vagy valami hasonlóval kiszaggatta.

Ilcsenzia
Ilcsenziah, 2010-09-27 13:21

Már másodszor sütöm, nagyon finom. Én egy kicsit kevesebb cukrot teszek bele.
Köszi a receptet!

AngLM
AngLMk, 2010-02-23 13:00

Bevallom az elején kicsit ódzkodtam a kicsit bonyolultnak tűnő összeállítási mód miatt, de amikor elkészült a remekmű, nem bántam meg, hogy belevágtam!
Állítom ez a legfinomabb mákosguba, amit valaha ettem:-)
Én a tetejét megszórtam tört mandulával sütés előtt és így még az is növelte az ízharmóniát.
Köszönöm a receptet!

memilia
memiliasze, 2010-02-10 22:56

Kipróbáltam, nagyon finom. Párom 10ből 9,5 pontot adott rá, hogy már csak azért se legyen 10 pontos :). Szülinapjára is ilyet kért.

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
962