Mákosguba 3. recept

1 adag
962
kcal
Mákosguba 3.
Mákosguba 3.
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el.
A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákosguba másként
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd közepesen meleg sütőben pár perc alatt szőkére sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne száradjanak ki a kiflik. (Ezt a lépést akár el is hagyhatjuk, ha pont jó szikkadtak a kiflik.)
  2. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és 10 dkg cukorral felforraljuk. Ezzel a tejjel meglocsoljuk a kiflikarikákat. Figyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a kifliket, de szárazak se maradjanak. (Ha túl soknak találjuk a tejet, akkor ne öntsük rá mindet.)
  3. A kiflikre egyenletesen rászórjuk a darált mák felét.
  4. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és a reszelt citromhéjjal fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a darált mák másik felét és belekeverjük az áztatott kifliket.
  5. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kiflis masszához keverjük óvatos, nagy mozdulatokkal (úgy, hogy ne törjük össze a habot).
  6. Kivajazott jénaiba öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon kb. 50 percig sütjük. Akkor van készen, ha a teteje kissé megpirul és a közepe sem nyers, de vigyázni kell, nehogy túlsüljön és kiszáradjon.

statisztika

beküldve:
nézettség: 73 014
elküldve: 23
receptkönyben: 1 310
elkészítve: 31/63
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

Hozzászólások (14)

raczne77
raczne77cs, 2011-10-20 09:42

Érdemes kipróbálni úgy hogy ha cukor helyett mézzel készititek el, és
a tetejét is meg"locsoljátok" sütés előtt a mézzel.A kiflikhez a tejbe is, és a tojáshoz is kb 2-3 evőkanállal érdemes bele keverni, persze lehet többet, és kevesebbet is.Ki milyen édesen szereti.

lidicuni
lidicunics, 2011-07-21 18:52

Hát ez Óriási,rájöttem a hagyományost nem is szeretem...)))

KKNoemi
KKNoemics, 2010-12-23 10:34

szia,
mindenképp kipróbálom a receptet, nagyon szimpatikus! szuflétálkákban sütötted ki, hogy ilyen kis guszta lett a képen?
köszönöm!

Koni08
Koni08sze, 2014-08-13 13:27

Szia! Igaz régi a hozzászólásod :) De talán másoknak is segíthetünk. Pont ezen tanakodtam én is, hogy belepasszírozom a szufléformába, de a recept azt írja, hogy jénaiba pakoljuk bele. Szerintem ő pogácsaszaggatóval, vagy valami hasonlóval kiszaggatta.

Ilcsenzia
Ilcsenziah, 2010-09-27 14:21

Már másodszor sütöm, nagyon finom. Én egy kicsit kevesebb cukrot teszek bele.
Köszi a receptet!

AngLM
AngLMk, 2010-02-23 14:00

Bevallom az elején kicsit ódzkodtam a kicsit bonyolultnak tűnő összeállítási mód miatt, de amikor elkészült a remekmű, nem bántam meg, hogy belevágtam!
Állítom ez a legfinomabb mákosguba, amit valaha ettem:-)
Én a tetejét megszórtam tört mandulával sütés előtt és így még az is növelte az ízharmóniát.
Köszönöm a receptet!

memilia
memiliasze, 2010-02-10 23:56

Kipróbáltam, nagyon finom. Párom 10ből 9,5 pontot adott rá, hogy már csak azért se legyen 10 pontos :). Szülinapjára is ilyet kért.

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
962