mákos pite recept

1 adag
608
kcal
mákos pite
mákos pite
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy már majd 20 éves füzetem (ha látnátok, hogy néz ki szegényke)
Receptek vannak benne, meg a fiaim "rajzai". Amikor kicsik voltak ott hagyták a kézjegyüket, "nonfiguratív" mintákat:-D
Ebben a füzetben  van nekem leírva ez a süti. A férjem egyik nagymamájától kaptam.
Szerintem finomabb mint a mákos bejgli. De mindenki döntse el saját maga.
Mivel régi receptről van szó, nem kell hozzá nagyon pontosan méregetni. Lehet a liszt egy kiscsit kevesebb is-több is. Lehet a cukor is több, de kevesebb is. Jól nyújtható legyen a tészta.
A töltelék is lehet akár a duplája is :-)
És persze bármilyen más töltelék is kerülhet bele.
Egyszer egy pár éve a Duna-parton grilleztünk a barátokkal, és vittem két jó nagy tepsivel. Az egyik mákos volt, a másik almás. A férjem azt mondja, hogy mindig akkor sikerül a legjobban minden , amkor másnak kell belőle adni. Hát el is fogyott elég hamar az a sok sütemény. A vicces az volt, hogy akik semmit nem hoztak, mert nem szeretnek sütni, és egyébként is Ők fogyókúráznak, két pofára tömték.
Persze azóta sem nagyon fogyott le senki. :-D

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Egy pohár tejjel, reggelire.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

egyszerű mákos pite, mákos pite egyszerűen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, közepébe öntjük a langyos tejet. Beletesszük a cukrot és az élesztő, megvárjuk míg felfut.
  2. Ha felfutott, mehet bele a só, tejföl, tojás, margarin. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk.
  3. Félretesszük duplájára kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tojás fehérjét felverjük a porcukorral keményre.
  5. Belekeverjük a mákot óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
  6. A tészta ha megkelt, ketté vesszük, és kinyújtjuk őket.
  7. Lisztezett, zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük az egyik kinyújtott tésztát.
  8. Rákenjük a tölteléket.
  9. Ezután a másik tészával befedjük. Egy fél óráig pihentetjük (újrakelesztjük).
  10. Megkenjük tojással a tetejét, és villával megszurkáljuk
  11. Mehet a sütőbe a sütési időt pontosan nem tudom, akkor jó, ha a tészta teteje olyan, mint a képen.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 723
elküldve: 7
receptkönyben: 343
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

Hozzászólások (21)

alice34
alice34szo, 2013-08-31 17:53

eztr valameyiknap msutottem meg es tenyleg nagyon nagyon finom :) soot valoszinu hogy karacsonykor a megszokott makos bejgli helyet is ez fog az asztalra kerulni :)

Julia666
Julia666p, 2013-08-30 13:42

Nagyon szépen köszönöm Isteni, csodálatos a tésztával dolgozni, és remek az ize. Legközelleb, reszelt almával probálom ki a tésztát. Üdv Julia

kkovari52
kkovari52k, 2013-08-27 12:46

Kedves mislenbaba!
Tetszik a recept, már készül is a mű, de most improvizálnom kell. Mennyi tojás kell valójában ehhez a sütihez? 2db?
Üdvözlettel, Kati

vivienke
vivienkesze, 2012-03-28 16:40

Nagymamám sütött mindig ilyet, már el is felejtettem, hogy létezik. Olyan jó, holnap meg is sütöm. Köszi!

zafirov
zafirovcs, 2012-02-16 20:47

Nálam is nemrég sült ki ez az isteni finom mákos csoda, pedig tk.tönköly liszt, light margarin, és glukonon voltak az összetevők között. Vagyis ezekkel helyettesítettem, és egy üveg meggybefőttet is raktam a mákos töltelékbe. Szóval ez tényleg nagyon nagyon fincsi és egyszerű recept. Köszönet érte :-D

mislenbaba
mislenbabacs, 2012-02-16 21:57

Kedves Zafirov! Nagyon ötletes. Én is fogyózom.....régóta. De egy héten egyszer sütizek:-) Azért lement már vagy huszonegynehány kiló:-)) így is. Sok sikert a fogyihoz!!!! üdv.icu

zafirov
zafirovp, 2012-02-17 11:25

Az igazság, hogy én tíz hónapja fogyizom és mínusz 48 kg-nál tartok. Majdnem minden nap, de egy héten 3 x biztos hogy sütök valamit. Általában egyszer édes, aztán sós, és mindent átvariálok lightosra. Eddig nem volt olyan recept aminek ártott volna, igaz egy kicsit drágább de megéri.
Egyébként majdnem szomszédok vagyunk.

nelliblue
nelliblueszo, 2012-01-14 12:47

köszönöm a receptet, most sült ki éppen, raktam a mák közé mazsolát :) legközelebb meggyet fogok beletenni, illetve a héten még elkészítem almás-körtés változatban is fahéjjal :)

mislenbaba
mislenbabaszo, 2012-01-14 19:21

köszönöm a hozzászólást:-))azért nem kell ötletekért a szomszédba menned amint olvasom.;-)

Mankamama
Mankamamap, 2011-04-08 09:52

Kedves mislenbaba! Köszi a receptet, megvan vasárnapra a süti. Nagyon szeretem a régi "emlékekből" elővarázsolt jól bevált sütiket- ételeket.Mankamama

Mankamama
Mankamamasze, 2011-04-13 13:14

Szia!

Nagyon ízlett, csak az a baj pont ma fogyott el , 2 adagot készítettem, egy mákosat és egy diósat. Azt hiszem még párszor ezt el készítenem. Még egyszer köszi, hogy fel tetted.

mislenbaba
mislenbabasze, 2011-04-13 16:22

Kedves Mankamama! Örülök,hogy sikerült, még jobban, hogy ízlett is!
Üdv Icu

olaszneanci
olaszneancics, 2011-04-07 15:42

Kedves mislenbaba!
A mákospitéd a receptkönyvemben landolt! Régi recept, én meg régi lány vagyok, így biztosan kiegyezünk. Szeretettel üdvözöllek : Anci

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
608