r
Nosalty Logó

Mákos lime-os kalácsrózsák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mákos lime-os kalácsrózsák
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 481 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 2887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Kovász

Tészta

Töltelék

Összesen 348 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    525 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 481 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.2 g

Zsír

  • Összesen
    134.9 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6456.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    3151 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    765 mg
  • Foszfor
    2189 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    360.6 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    459 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    264 micro
Összesen 2887 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    782.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 348 kcal

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Kovász

  1. Első lépésként elkészítjük a kovászt (vagy más néven az élesztős tejet). A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.
  2. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha a táltól maradéktalanul elválik.
  3. A szépen kidolgozott kalács alapunkat egy tiszta tálba rakjuk, és letakarjuk konyharuhával. Meleg helyre rakjuk (én a radiátor közelébe szoktam), és legalább 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket.
  4. Kifacsarjuk a lime levét, és belerakjuk egy kisebb lábasba. Hozzárakjuk a cukrot, és elkezdjük melegíteni.
  5. Amikor cukrunk felolvadt, belerakjuk a mákot és a fahéjat, kicsit kavargatjuk, majd a masszát fellazítjuk a tejjel. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és folytatjuk a rózsák formázásával.
  6. A kelt tésztánkat vékonyra kinyújtjuk, és a feléig ráhalmozzuk a máktölteléket. Ezután ráborítjuk a tészta másik felét, és újra kinyújtjuk a tésztát.
  7. Vízszintesen kb. egy ujjnyi csíkokat vágunk. Minden tésztacsíkot spirálosra sodrunk, és csiga alakban feltekerjük őket. A kalácsrózsákat sütőpapíros tepsire rakjuk, és kelni hagyjuk további 20 percet.
  8. Közben melegítsük elő a sütőnket 180 fokra. A megkelt rózsákat lekenjük tojással, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1001
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a süti amolyan igazi békebeli reggeli. Nem nagy dolog az elkészítése, de ha nem akarunk a rózsák formázásával bajlódni, készíthetünk belőle tekercset (mint a bejgli). A lime is helyettesíthető sima citrommal, de érdemes kipróbálni a lime-mal, mert a mák és a lime igazán nyerő páros. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kényeztető, puha és illatos kelt tésztát. :)

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

Mikor ébreszt fel a kávé, és mikor a matcha?

Óriás népszerűségnek örvend az utóbbi években a matcha, egyre többen választják a zöld, krémes koffeines italt kávé helyett/mellett. Na de vajon mikor érdemes az egyiket, és mikor a másikat innunk? Melyik mikor a leghatékonyabb élénkítő hatását tekintve?

Nosalty

További cikkek