r
Nosalty Logó

Mákos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Mákos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5946.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    317 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    3612 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    605.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    536.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    679 micro
Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Elkészítés

Öregtészta

  1. A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Dagasztógép táljába mérjük a hozzávalókat, és hozzátöltjük az élesztős vizet. 8-10 percig dagasztjuk, majd letakarva 12 órára magára hagyjuk.
  3. A "túlkelt" tésztát átdagasztjuk egy perc alatt.

Kenyértészta

  1. Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
  2. Az öregtésztához mérjük a kenyértészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztős vizet, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle addig, amíg a tál falától el nem válik.
  3. Letakarva kelesztjük egy órát.
  4. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Először kétfelé vesszük: 1/3, 2/3 arányban, majd ezeket az adagokat 4-4 részre osztjuk. A nagyobbakat kb. 50 cm-es, a kisebbeket kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk. A hosszabbakat egymás mellé fektetjük, a rövidebbekkel pedig szövetszerűen "megszőjük". A kilógó végeket párosával összecsípjük, a tészta alá hajtjuk.
  5. Az így kapott kenyeret formába fektetjük.

Tetejére

  1. A kenyér tetejét megkenjük kis vízzel elkevert tojásfehérjével, és megszórjuk mákkal.
  2. Letakarva 30-40 percet kelesztjük.
  3. A megkelt kenyeret 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőt 180-190 fokra csökkentve, további 15-20 percig sütjük.
  4. A megsült kenyeret rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x15
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 755
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos kenyér
Évi néni 1830 recept

Húsvétra a sonkához ezt a kenyeret sütöttem.

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek