r
Nosalty Logó

Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
tekovacs
Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
kenyérsütő
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 1671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 6679 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 269 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3064.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    1199 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    893 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    269.9 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 1671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    191.2 g

Zsír

  • Összesen
    178 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12257.4 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    4796 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1129 mg
  • Foszfor
    3572 mg
  • Nátrium
    2298 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1079.4 g
  • Cukor
    348 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

VÍZ

  • Összesen
    271.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    968 micro
  • Kolin:
    616 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 6679 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 269 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához

  1. A folyékony hozzávalókat összekeverjük egy edénybe, a gépbe cseppentünk egy kis olajat előre, majd beleöntjük a keveréket.
  2. A lisztet elkeverjük a porélesztővel, és kicsit meglangyosítjuk mikróban, utána mehet a gépbe. Kb. 1,5 óra a dagasztó program. (Ezalatt meg lehet csinálni a tölteléket vagy akár edédet főzni,takarítani stb.)
  3. Ha lejárta program, előmelegítjük a sütőt. Megtöltjük a kalácsokat töltelékkel.
  4. A máktöltelékhez a tejet a cukorral felforrósítjuk mikróban. Belekeverjük ahozzávalókat, és felfőzzük. Ha kihűlt, a felvert tojáshabot is hozzákeverjük. (Lehet, hogy pici tejet utána kell még adni, hogy jól kenhető legyen.)
  5. Belefektetjük a tepsibe, 20 percet várunk, majd megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x24
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14466
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 04.

Ajánló

Persze kézzel is nagyon szépen ki lehet dolgozni, de én a gépet ajánlom. A mennyiségeket illetően pedig megtapasztaltam, hogy egy normál tepsihez mindenből pontosan ennyi kell két szép rúd kalácshoz vagy két kuglófhoz. Tölthetjük diós töltelékkel is: 30 dkg dió, 20 dkg cukor, 10 dkg finom édes morzsa, 10 dkg mazsola. (Erről az elején nem írtam, mert én most csak mákost sütöttem, de itt küldöm a diós töltelék hozzávalóit is (egy rúdhoz). 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk. Ebbe öntjük a diót. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi anyagot. (Egy kupaknyi rumot is teszek néha bele.)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
tekovacs 91 recept

Mindig kenyérsütő gépben dagasztom, illetve kelesztem a tésztát. Ezért semmi előmelegítés, élesztőfelfuttatás, langyos eszközök és edények stb. (a szakácskönyvekben ez előírás a sikeres kelt tésztáho.) Ez nem a reklám helye, de isteni dolog kelt tésztát kenyérsütőben csinálni. Nem lehet elrontani, gyors, kényelmes. Amikor a kelesztőtálat vettem (Tupperware) ahhoz kaptam egy kelttészta receptet két féle változatban: a sima alapreceptet és a finom kalács receptet. A különbség csak az, hogy az alaphoz 1 db tojás kell, a finomhoz 3 db sárgája és kicsivel több cukor. Ezt a finomabbat sütöttem most és ajánlom mindnyájatoknak. Ebből készíthető: bukta, batyú, kalács, aranygaluska, fánk, kuglóf stb. A tölteléket már nem is tudom melyik szakácskönyvből vettem, sokféle létezik. Nekem ez bevált. (A pici gríz és zsemlemorzsa arra jó, hogy teljesen kitölti a tésztánkat, nem lesz levegős, szép tömör rudat kapunk.) 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek