Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos és diós bejgli gluténmentesen

Mákos és diós bejgli gluténmentesen
Mákos és diós bejgli gluténmentesen
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom gluténmentesen étkezhet csak, és már nagyon vágyott egy jó bejglire, mert a boltban kapható gluténmentes bejglik ehetetlenek.

Gondoltam, előveszem a nagyi-féle bevált bejgli receptjét, és elkészítem neki gluténmentesen.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos bejgli, diós beigli
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A vaj szobahőmérsékletű legyen! A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (tojásból csak 1 kell), és szép lassan dagasztani kezdjük, csak finoman. A tészta nehezen áll majd össze, de kitartás, egyszer csak jó lesz.
  2. Gyönyörű sima, kissé levegős tésztát kell kapjunk. 4 egyforma darabra osztjuk a tésztát, majd eltesszük pihenni, amíg a töltelékeket elkészítjük, illetve kihűtjük. (Én 3 részre szoktam osztani, így lesz egy diós, egy mákos és egy fele-fele bejgli. Az eredeti recept szerint dupla hozzávalókkal 3-3 rúd lesz belőle.)
  3. Ha elkészültek és kihűltek a töltelékek, előveszünk egy cipót, négyzet alakúra és vékonyra nyújtjuk. Én kb. 2 mm-esre szoktam. Mindig azt az elvet vallom, hogy a tészta csak mutatóban, a töltelék a lényeg :) Megkenem az egyik töltelék felével, majd feltekerjük. A velünk szembeni felső oldalon 2 cm-t, és a két oldalon is 1-2 cm-t kihagyunk, mert a felső oldal lesz a bejgli alja, a két széle pedig a vége, amit feltekerés után összecsippentünk, hogy ne folyjon ki a töltelék belőle. Majd a másik hárommal is ugyanezt tesszük. (Itt jegyezném meg, hogy kicsi bejgli lesz így, én ezért készítek 3-at, az egyiket fele-fele töltelékkel.)
  4. Sütőpapírra tesszük a bejgliket, és egy alaposan felvert tojással megkenjük őket. Megvárjuk, hogy beszívja kicsit, és még egyszer lekenjük mindet.
  5. Amíg a sütő előmelegedik, hagyjuk pihenni őket. 180°C-on, alsó-felső sütésre állítva, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mákos töltelék

  1. A mákos töltelékhez a hozzávalókat beletesszük egy teflon vagy kerámia lábosba, majd óvatos lángon melegítjük néhány percig, folyamatosan keverve. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy elolvadjon a cukor, és az ízek homogenizálódjanak. Ha lesz benne mazsola, akkor előbb meg kell mosni azt, majd pici rumos vízben beáztatni, hogy megszívja magát.

Diós töltelék

  1. A diós töltelékhez a hozzávalókat beletesszük egy teflon- vagy kerámialábosba, majd óvatos lángon melegítjük néhány percig, folyamatosan keverve. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy elolvadjon a cukor, és az ízek homogenizálódjanak. Ha lesz benne mazsola, akkor előbb meg kell mosni azt, majd pici rumos vízben beáztatni, hogy megszívja magát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 812
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mafka Művek

Mióta szakács: 2018.01.07.
2 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1833
gluténmentes lisztkeverék 50 dkg
vaj 15 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
instant élesztő 3 g
tojás 2 db
0.5 teáskanál
tej 1.5 dl
tejföl 1 ek
mák 20 dkg
cukor 15 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
vanília kivonat 1 kávéskanál
sárgabaracklekvár 1 ek
főzőtejszín 1 dl
mazsola 1 marék
dió 20 dkg
cukor 15 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
vanília kivonat 1 kávéskanál
sárgabaracklekvár 1 ek
főzőtejszín 1 dl
fahéj 1 kávéskanál
mazsola 1 marék