Majorannás krumplifőzelék recept

Majorannás krumplifőzelék
Majorannás krumplifőzelék
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyszeri kisgyerek, mikor a szülei étterembe vitték, azzal hozta őket zavarba, hogy folyton krumplifőzeléket akart enni. A szülők pironkodva próbáltak rendelni. Persze ők "normális" ételeket ettek, így azt a látszatot kelthették, hogy a gyerek direkt nem kaphat jobbat a csúnya, gonosz szülőktől, miközben ők dőzsölnek. A pincér legtöbbször zavartan közölte, hogy elnézést, de ők ilyet nem tartanak az étlapon. A kisfiú meg egyszerűen nem értette, miért van ennyi bonyodalom a kedvenc étele körül. Ez a kisgyerek azóta már középkorú, és én annyiszor főzöm neki az ő krumplifőzelékét, ahányszor csak akarja. Mert még mindig nagyon szereti.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha teljesen húsmentes ebédet szeretnénk, nagyon finom hozzá bármelyik sós muffin, vagy a bundáskenyér.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tejfölös burgonyafőzelék, majorannás burgonyfőzelék, burgonyafőzelék
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megpucolt, megmosott krumplit karikára vágjuk, és a babérlevéllel annyi sós vízben, ami szűken ellepi, megfőzzük.
  2. Az olajból a liszttel rántást készítünk, megszórjuk a majorannával és a pirospaprikával, és kevergetve berántjuk vele a főzeléket.
  3. Felfőzzük, hozzáadjuk a tejfölt, azzal is felfőzzük, és már kész is.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 308
össznézettség: 186 028
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 744
elkészítve: 261/310
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept
hirdetés

Hozzászólások (83)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sólyom Kata
Sólyom Kata sze, 2017-05-24 12:34

Kedves Fahéj!
Pár perce lett kész a főzelékem. A páromnak főztem, én nem vagyok oda a krumplifőzelékért. Illetve, nem voltam

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2017-05-24 14:22

:) Örülök, ha kezd megváltozni a véleményed erről a finom, egyszerű ételről. :)

karcsababy
karcsababy / karcsababy sze, 2014-03-19 14:26

Én is hasonlóan csinálom, csak én pörköltalapot csinálok, 1 szelet paprikával, fél paradicsommal, vegetával, és így teszem bele a krumplit, majorannát, babérlevelet. Rántást nem használok, mert olaj már van benne, csak habarom. De szerintem is a krumplifőzelék a legjobb főzelék a világon, imádom!!!

Kovács Ica
Kovács Ica sze, 2014-03-19 13:51

Én is így főzöm a krumplifőzeléket 50 éve, de most újítottam és nagy siker arattam vele. A burgonyát nem karikára vágtam, hanem az uborka gyalun legyalultam.Próbáljátok ki nagyon jó.

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2014-03-19 17:59

:) Ismerős! Én akkor szoktam legyalulni, ha nagyon, de nagyon gyorsan kell elkészülnie.

Nimród
Nimród k, 2014-03-04 01:01

Kedves Fahéj!A 150 ek tejföl, 150 g akar lenni?Csak azért kérdezem, mert a 15 hónapos kisfiamnak akarom elkészíteni, de még soha nem csináltam és nem akarom elrontani :-)
Köszönöm
Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2014-03-04 18:51

Kedves Andi!
Ezt észre se vettem. Mikor legutóbb megújult az oldal, akkor kerültek bele ilyen kis bakik. Javítom is, ha tudom. Természetesen nem ilyen sok tejföl kell a főzelékbe, hanem egy kis pohárnyi, azaz kb. 150 g. Persze ebből én nem csinálok gondot, ha csak 2 ek tejföl van itthon, akkor annyival is beéri ez a kis szerény főzelék. :)
Üdv: Fahéj

Pappné B. Évi
Pappné B. Évi sze, 2013-12-04 18:23

Már régóta eszerint a recept szerint készítem, de csak most regisztráltam és gondoltam itt az ideje megköszönni! :-)

Reif Ági
Reif Ági sze, 2013-10-02 14:48

Kedves Fahéj, ISTENI finom lett!!! Életemben először a rántás is simára sikerült, szuper büszke vagyok :D Nagyon köszi a receptet, Ági :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-10-02 19:46

Igazán nincs mit, kedves Ági! :) Örülök az örömödnek. :)
Üdv: Fahéj

zsuzsa111
zsuzsa111 cs, 2013-05-16 12:40

Echam-nak jól mondod csak tegyük hozzá iciri kis ecet ! Gondolom Te férfi vagy mert nőnek ilyen nem jutna eszébe !

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-05-16 17:53

Nálam az iciri kis ecet savanyúságát a tejföl helyettesíti. Ha tejjel engedem fel, én is teszek bele egy csöpp ecetet.

b-ors
b-ors / b-ors szo, 2013-03-16 17:23

Kedves Fahej! Nekem is ez eletem elso krumplifozeleke es szinte tokeletes lett:) masfel eve kezdtem csak el fozni mert a jelenlegi baratomnak azt fullentettem hogy tudok fozni kozben kozom nem volt hozza o meg varja a finom falatokat...hasznomra valt mindenesetre :D koszonet a receptert :) Orsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-03-16 19:53

Kedves Orsi!
:)) Szívesen a receptet! Majd meglátod, hamarosan rutinná válnak ezek az egyszerű, de nagyszerű ételek. és az olyan jó érzés, ha már nem kell hozzá leírás, hanem csak úgy fejből mennek, és pillanatok alatt fincsi ebédeket-vacsorákat tudsz varázsolni mindkettőtök örömére.
Sok sikert a konyhában (is)! Üdv: Fahéj

jucikv
jucikv k, 2013-02-05 14:30

Szívből-szívből-szívből köszönöm!! Olyan, akár Anyáé! :) Igaz, fűszerből dupláztam, de valahogy éreztem, hogy nekem úgy lesz az igazi! :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-02-05 15:54

Nagyon-nagyon szívesen! Az természetes, hogy a fűszerek mennyisége nem szentírás, hiszen ki így, ki úgy szereti.
Üdv: Fahéj

Sancho
Sancho v, 2012-12-02 14:04

Jó a leírás, én a pincért aznap kidobtam volna. Mert mit is jelentett volna egy személyre elkészíteni? 10 perc munkát, mert minden konyhán van főttkrumpli, meg egyéb hozzávaló. Amúgy ilyet én is szoktam készíteni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-12-02 19:50

:)) Szerintem se lett volna nagy dolog. De az biztos olyan "snassz" egy étteremnek a sok bonyolult étel mellett. Pedig száz százalék, hogy sokan rendelnének ilyesmiket, ha lehetne. Mert minden ismerősöm, aki étteremben kénytelen ebédelni, majd meghal egy kis otthoni ízű krumpli-, lencse-, zöldbab- vagy finomfőzelékért. :) De finomak is mind. Én legalábbis mindet szeretem.

Sancho
Sancho v, 2012-12-02 19:53

Hát, mikor még vendéglős szakács voltam, azt tartottam, s mai napig is, hogy egy étlap, csak útmutató. Ha valaki zöldborsót kér lilakáposztával, azt kell adni neki. Ha nem is így szerepel az étlapon, de ott van valamilyen formában. Örvendek, hogy egyetértesz!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-12-02 20:02

Zöldborsó lilakáposztával... :D Hát színösszeálításra legalábbis nagyon klassz lehet. :) És abban is egyetértek, hogy "amit a vendég akar". Mert mért ne, főleg, ha nem is valami ördöngösséget kér.

Sancho
Sancho v, 2012-12-02 21:26

Hát, az nem egy jó párhúzam a zölborsó lilakáposztával, de mindent a vendégért. Ezzel először egy étteremben találkoztam, olyan volt a rendelés, hogy francia hagymaleves cipóban, marhahússal. Jött a pincér, hogy ezt elutasította, mert nincs. Lehordtam rendesen, s ház részéről kapta a vendég a konyakját, meg a bocsánatot, s negyed óra múlva a kajáját. Mert éppen volt főtt marhahús, hagyma vaj meg a többi rogyásig. Ez 4 éve volt, egy busteni-i vendéglőben, karácsony táján, ahova meghívtak időszakos munkára.

LiluBoros
LiluBoros cs, 2012-11-22 23:04

Köszönöm a receptet, életem legfinomabb krumplifőzeléke :) Általában, ha kevés időm van, erre a receptre esik a választás :) (Mindig teszek alá vöröshagymát :) )

Második2011
Második2011 szo, 2012-10-27 19:40

Mennyire igaz, ahány ház - annyi szokás! Jómagam amikor a krumplit felteszem főni, mindig teszek bele legalább 2 db vöröshagymát megtisztítva egészben. S, én nem rántom be, de behabarom, tejföllel. A babérlevél u.úgy, mint én is teszem, de én amikor kész akkor beízesítem NAGYON KEVÉS KÉSHEGYNYI CUKORRAL és ízlés szerint annyi ecettel, hogy pikáns, jó ízt érezzek. S, igen, kevés majorannát is teszek bele! 1 gerezd fokhagymát szétzúzva, préselve. Természetesen, amikor behabarom, akkor a tejfölbe nemcsak a lisztet, de a pirospaprikát is beleteszem. Félrehúzom a tűzről a forró krumplit, várok vele kicsit, majd óvatosan keverem bele a lisztes tejfölt. S, amikor jól eldolgoztam, akkor tolom vissza. Amikor kész, akkor teszem hozzá a további ízesítőket. Mint fentebb írtam! Jó étvágyat hozzá! Ha van kedved, talán egyszer így is megpróbálod! - Bojana*
*
Ez is finom! Egyszer kérlek, így is próbáld meg.

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2012-10-27 22:58

Biztos így is finom, egyszer majd kipróbálom, ígérem. :)
Üdv: Fahéj

Hajnal80
Hajnal80 p, 2012-10-05 15:50

Mintha anyu receptjét olvasnám.:)Én hidegen is nagyon szeretem csak úgy üresen,önmagában.

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2012-10-05 18:28

:)) Hát, mit mondjak..., én is rájárok délután, ha marad ebédről, mert én is szeretem csak úgy, hidegen is. :)

cslaszlo
cslaszlo cs, 2012-10-04 20:45

Kedves Fahéj!

Én is megcsináltam, nagyon finom lett. :) Anyum is szokott csinálni krumplifőzeléket, de majoranna nélkül, de ezzel sokkal finomabb volt. Annyi hibája volt, hogy kicsit masszív lett, de gondolom a rántásnál ronthattam el valamit, még nem vagyok túl profi. De nagyon finom volt, a barátnőmnek is nagyon ízlett. Köszönöm a finom receptet. :)

További kellemes szép napot,
üdv: Laci

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2012-10-04 21:20

Kedves Laci!
Örülök, hogy bejött nektek ez a majorannás változat. :)
Hogy masszív lett? :))) A krumplinak az a tulajdonsága, hogy maga is sűríti a főzeléket, úgyhogy a krumplifőzelékhez nem kell túl sok rántás. De ezt persze pontosan megmondani nem lehet, mert minden attól függ, mennyire lisztes fajta a krumpli.
Üdvözlettel: Fahéj

cslaszlo
cslaszlo szo, 2012-10-13 18:44

Kedves Fahéj!

Ismét elkészítettem, és vélhetően az volt a hibám, hogy a rántáshoz miután elkészült, nem öntöttem egy kicsi vizet. Anyum javasolta ezt a lépést, és így már teljesen jó állagú, folyósabb. És így még finomabb. :) Sajnos még kezdő vagyok a konyhában, de már nem sokáig. ;) Köszönöm még egyszer a finomságot.

Kellemes szép napot,
üdv: Laci

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2012-10-13 20:49

Kedves Laci!
Örülök, hogy most már tökéletesre sikerült. Mindig is mondtam, hogy sokat számít a gyakorlat. Jó, hogy ilyen eltökélt vagy, hogy szeretsz főzni és akarod is jól csinálni. És menni is fog! A krumplifőzelék rá a példa.
Üdvözlettel: Fahéj

Misty
Misty k, 2012-07-24 10:41

Többször készítettem már ezen recepted alapján krumplifőzeléket, egy kis vöröshagymát téve alá, nagyon-nagyon finomra sikerült. Tényleg jó, hogy az ilyen "egyszerűbben elkészíthető" ételek is felkerülnek ide, én is kezdő háziasszony vagyok, kicsit mindenben bizonytalan, jó a "nagyoktól" tanulni :) Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2012-07-24 11:51

Jaj de aranyos vagy, hogy ezt írod. :) Egyébként mindenki kezdő egyszer, és nyilván az egyszerűbb (de semmivel sem rangon alulibb) ételekkel érdemes kezdeni. És tényleg sok saját tapasztalat is szükséges, amit leírásból lehetetlen megtanulni, sok gyakorlás is szükséges. Van olyan étel, amiben még én is kezdőnek számítok, hiába a sok-sok éves tapasztalat. :)
Nagyon szívesen osztom meg a receptjeimet a lelkes kezdő háziasszonyokkal, mert mindig eszembe jut, hogy én is az voltam egykoron. :)
Üdv: Fahéj

tkata1985
tkata1985 sze, 2012-06-27 11:09

Megkívántam én is a kép alapján ezt a főzeléket. Bár én más recepten nőttem fel, de kipróbáltam a majorannás változatot. Nagyon Finom lett! Nem bántam meg :)

Carlsdóttir
Carlsdóttir k, 2012-06-26 16:28

én nem tudom hogy kell "berántani" a főzeléket... :S tudom hogy nagyon gáz, de sosem szoktam rántani :( valaki elmagyarázná esetleg? :)

Carlsdóttir
Carlsdóttir h, 2012-07-02 14:19

köszi szépen, minden egyértelmű volt (talán a víz mennyisége nem, de már mindegy is), már rotyog a krumpli és iszonyat éhes vagyok úgyhogy szurkolj hogy finom legyen :D

a nevem az izlandi vezetéknevem (ha izlandi lennék) az izlandiak vezetékneve mindig az apjuk után van. az én apukám Károly (Carl) a lányok "dóttir"-ral toldják meg (daughter), a fiúk "sson"-nal :) tehát ha fiú lennék és izlandi akkor Carlsson lennék. a többi skandináv nép egyaránt "sson"-nal toldotta meg a fiúk és a lányok nevét is. (Ericksson, Johansson, stb) de nem offolok többet :D

szép napot és jó főzőcskézést mindenkinek ^^

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2012-07-02 18:32

Csak azért jegyeztem meg, meg ha hiszed, ha nem, viccből a lányom is nevezte magát egy időben Carlsdóttirnak, pontosabban Carlsdöttirnek. Carlsson, a repülő bácsika után szabadon. (az egy mese volt) :)))
És első pillanatban azt hittem, ő ír nekem, hogy megmosolyogtasson. :)
Én is jó sütés-főzést! (31°C-os a konyhám...)
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2012-06-26 16:56

Kedves Carlsdóttir! (tetszik a neved) :)
A "berántani" az így zajlik: Felhevítünk egy kevés olajat (2-4 ek, attól függ, levesbe kell vagy főzelékbe, nagy adag ételhez lesz vagy kevesebbhez), de lehet vajat, zsírt, margarint, stb. és beleszórunk egy kevés lisztet (1-2 ek), és elkeverjük. Addig kevergetjük, míg a liszt picit megszínesedik. Ha világos rántást akarunk, akkor éppen hogy megsárgítjuk, ha sötét rántást akarunk, akkor olyan szép világos(!!!) barnára pirítjuk. Vannak ételek, amikhez a világos rántás illik, pl. a paradicsomleves, vagy sötét rántás illik pl. a krumplileveshez. Ezt általában jelzik a receptek. Ezután többféleképp járhatunk el. Kis hideg vízzel felhígítjuk, és beleöntjük a levesbe, főzelékbe. Ha eleve kicsit hígabbra sikerül a rántás, akkor már vízzel nem kell hígítani, hanem egyenest bele lehet önteni a főzelékbe, de folytonosan és gyorsan keverni kell, nehogy csomós maradjon. Szabály: a forró rántást hideg vízzel, a hideg, azaz kihűlt rántást forró vízzel kell hígítani, így nem csomósodik.
Ha paprikás rántást kell készítenünk, akkor ha a liszt megpirult, levesszük a tűzről és akkor keverjük a rántásba a pirospaprikát, de ilyenkor keverhetünk bele zúzott fokhagymát, esetleg reszelt vöröshagymát, ha írja a recept, és ezekkel együtt engedjük majd fel vízzel.
Remélem, tudtam segíteni. Ha nem voltam egyértelmű, nyugodtan kérdezz csak, szívesen válaszolok.
Üdv: Fahéj

265