Majonézes padlizsánkrém (Padlizsánkrém 5.) recept

Majonézes padlizsánkrém (Padlizsánkrém 5.)
Majonézes padlizsánkrém (Padlizsánkrém 5.)
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A héten Mr. Smith édesanyja beállított az ezévi első padlizsánterméssel, amit a kertjében nevel...:)


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet ezt a padlizsánkrémet majonéz nélkül is készíteni, Mr. Smith is úgy szereti. Finom rozskenyéren, olajbogyóval tálalva.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

padlizsánkrém majonézzel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat megszurkáljuk kissé, tepsibe helyezzük, majd 180 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük. /légkeverésen 160°C/ Kb. egy órán át sütjük őket. /Amikor összeesik, megráncosodik, az mutatja nekünk az állapotát./
  2. Amikor kész, meghámozzuk a padlizsánokat, s kivesszük a belsejét, egy tálba rakjuk. Villával összetörjük, átkavarjuk.
  3. Szép folyamatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat, közben kavarjuk.
  4. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a fűszerek mennyiségét ízlés szerint állítjuk be, és jól összekavarjuk az egész krémet.
  5. Fogyaszthatjuk langyos-melegen is, de finom hidegen, hűtőben való lehűtés után is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 163
össznézettség: 182 882
elküldve: 41
receptkönyvben: 1 933
elkészítve: 132/171
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dembrovszky Gyula
Dembrovszky Gyula v, 2017-06-04 18:11

Sok, nagyon sok szó esik a padlizsánról, s ez nem véletlen. Ugyan akkor ha sült padlizsánról van szó szerintem elengedhetetlen, hogy a padlizsánt "platnin" süssük, semmi kép nem lerben, hiszen a füstös, "égett" íz, aroma 50 %-ot (sőt...) ront a gasztronómiai orgazmuson. . . . .

Binyi
Binyi v, 2016-07-03 20:57

Az én vajas verzióban szoktam készíteni , kis fej hagyma apróra vágva, padlizsán megsütve, melegen leszedve a héja, aprítógépbe még melegen betenni, rá a vaj, só bors, összeaprítani, majd majonéz és 2 fej fokhagyma összenyomva (1 nagyobb padlizsánhoz) és ha kihűlt egy éjszakát a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek,
(fűszerezés ízlés szerint)

balintmonika
balintmonika v, 2015-09-13 20:43

Az egyik hozzászóló tanácsa alapján a hagymát is betettem a padlizsán mellé a sütőbe.A többi instrukciót a receptleírásból követtem.Az én ízlésemnek egy kicsit savanyára sikeredett a krém de sebaj, majd legközelebb...

bmbe
Bejja / bmbe sze, 2015-08-19 15:45

Kedves Mr & Mrs Smith! Remek recept, mint minden Tőled! :-))... csak egy hasznos tipp:
A nagymama ötlete volt: a padlizsánokkal együtt megy a sütőbe a vöröshagyma, fokhagyma. Krémesre átsül és lehet összeturmixolni az egészet :-)
Üdv, Bea

kittike23
kitti25 / kittike23 sze, 2014-02-05 21:57

Kedves Mr, and Mrs Smith, megcsináltam, fincsi lett :D Nagyon köszönöm a receptet :D Kitti

Lillus989
Lilluska / Lillus989 cs, 2014-01-30 21:46

A hozzászólásokat olvasva én is kihagytam belőle a fokhagymát. Annyi változtatással készítettem el, hogy én a hagymát kicsit üvegesre pároltam és így tettem bele, azért, hogy ne "ropogjon" annyira. Valamint, mivel nem volt itthon majonéz, saját készítésűt kevertem hozzá! Isteni lett!! Köszönöm a receptet! :) :)

kondormelinda
kondormelinda szo, 2013-10-19 13:26

Én kihagytam a fokhagymát. Sajnos nekem a hagyma íz így is domináns benne nagyon.úgy tűnik sok volt az egy fej hagyma (pedig 3 db padlizsánból csináltam nem kettőből). Nekem sajnos nem sikerült lenyűgöznöm vele a családom :(

Döncimanci
Döncimanci / Döncimanci cs, 2013-10-10 10:59

Megcsináltam, isteni lett, bár a fokhagymát én is kihagytam belőle, mert anyósom azt mondta az eredetiben nincs és én sem vagyok oda érte. Köszi a receptet!

Monica12
Monica12 k, 2013-10-01 21:29

Most lettem kész vele... isteni lett! Annyival tértem el a recepttől, hogy kimaradt belőle a fokhagyma (későn vettem észre, hogy kifogytam belőle), de így is nagyon finomra sikeredett.
És még egy tipp: hogy ne barnuljon meg nagyon, én inkább egy tupperware-s műanyag krumlinyomóval törtem össze a padlizsánt, kellemesen darabos és krémes is lett egyben.
Köszönet a receptért! :)

Cila Mila
Cila Mila szo, 2013-03-23 23:07

Tegnap készítettem el, és már el is fogyott. :-) Majdnem olyan finom lett mint amilyen párom anyukájáé szokott lenni, de csak majdnem. :-) Legközelebb kézi mixert fogok használni turmixgép helyett, hogy kicsit darabosabb maradjon, mert szerintem úgy jobban fog érződni a padlizsán íze. Köszönöm szépen a receptet, boldogsággal töltött el, hogy páromnak nagyon ízlett. :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp v, 2013-03-24 02:18

Kedves Cila Mila!
Igazán örülök, hogy ízlett! :)
Ha gondolod, próbáld meg csak villával összetörni, egyáltalán nem melós, könnyű. Nekem úgy kicsit jobban bejön, finomabbnak tartom, persze tudom sokan szeretik mixelni. A lényeg, hogy finom! :)
A legjobbakat : Mrs Smith

Frubaba
Frubaba p, 2012-09-21 21:09

Most lett kész és már most nagyon finom, alig várom már a reggelt, hogy hidegen is megkóstolhassam(úgy a legjobb szerintem :) ).
Köszönöm a receptet!!!

K.Niki
K.Niki / K.Niki k, 2012-08-21 10:21

Most csináltam először,gríleztem a padlizsánt nagyon finom lett!Köszönöm a receptet.
K.Niki

tikosadi
tikosadi p, 2011-08-19 13:37

Sziasztok,én is úgy vagyok vele hogy ha padlizsán akkor jöhet mindenféle változatban mertnagyon finom,jó pár éve Pesten a Fény utcai piacon padlizsánt vettem(és nem egy db-ot) amikor mögöttem egy hölgy megkérdezte hogy mit csinálok én ennyi padlizsánnal?Rögtön oda kellett adnom a receptet mert hogy az biztos nagyon finom lehet.Ujabban többször csinálom azt a változatot hogy hámozom kockázom sózom majd kicsavarva olivaolajon párolom vörös- és fokhagymával együtt majd aprított bazsalikommal ízesitem és a végén tojást ütök rá.Nagyon kiadós reggeli Most viszont valami joghurtos változatot keresek salátának erre a meleg napokra tuti lenne.Egy receptet találtam is de ha valaki tud még másat megköszönöm.Itt a padlizsánszezon,használjuk ki!Mindenkinek jó sütögetést!

Julie1978
Julie1978 k, 2011-08-16 14:00

szia! lehet nagyon rossz a kérdés, de kezdő vagyok még? a padlizsán magjával mi történik? mert miután kiszedtem ( és muszály volt kanállal, mert nem tudtam másképp, esetleg nem volt rendesen megsülve, ezért? ) alig maradt a padlizsán husa, kevés mennyiség, így értem. Remélem jól tettem, hogy kiszedtem. Amúgy így csináltam ahogy írtad, sztem jó lett, én megeszem :).

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2011-08-26 14:47

Kedves Julie1978! Mi a komplett belsejét használjuk a padlizsánnak, nem kell különvenni a magját! A padlizsán, ha nem sül át, akkor kemény a húsa, nem krémes, onnan ráismersz. Remélem jó lett a krémed!:) a legjobbakat: Mrs Smith

Yve
Yve / Yve cs, 2011-06-16 05:29

MMMM, nyámi...ez az én ízlésem szerinti változat, nagyon szeretem benne az itt-ott csúcsosodó darabkákat, amik mégsem darabok :-) (Bár elkészítem másként is, ahogy vendégeim igénylik, sőt lakmározok belőle úgyis bőven) Alig várom, hogy megjelenjenek a mi városunk piacán.
A legjobbakat nektek, szió
Jut eszembe, már rég akartam említést tenni, hogy szeretem a hsz-hoz való hozzáálásotokat és ahogyan lereagáljátok NEMCSAK itt! A minap mosolyogtam is egy jót, amint "meg kellett" valakit értetni valami felől (nem írom hol, jó?, hogy ne érezze hűlyén magát az illető) mosolyogtam, de nem rajta gúnyolódva. Tehát felemeltél egy értékét, s aztán jött ami kellett. Nekem ez nagyon tetszik, nemcsak leteremtitek az embert, hanem felmutatjátok benne az értéket - esélyt adtok, hogy esetleg elsietve csinált dolgokat (nyitott szájat-billentyüzött).
Az ilyenektől könnyebb elfogadni kiigazításokat, ebben NE változzatok!
Vidám nyarat és jó sütkörezés-főzicskézési lehetősségeket

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2011-06-20 23:09

Kedves Yve! Így van, én is a darabos padlizsánkrémet szeretem, a mixelt, kissé habosított változattól megmondom őszintén, a hideg kiráz, csakúgy, mikor valaki a halkrémet, vagy a körözöttet mixeli-habosítja. Brrrr... Remélem, ha jön a padlizsánszezon, akkor kipróbálod a receptünket! Ha van kerti grilletek, azért ajánlom, próbáld azon sütni, mert a füstös íz pluszban...hmmm mennyei!:))
Ja, és köszönjük a véleményedet a hsz-einkről!:) Őszintén szólva, nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek észrevegyék a saját értékeiket, mert a régi iskolarendszerben folyton csak a hibáikkal szembesítettek mindenkit, ezért is olyan frusztrált nép a magyar. S ha valaki megpróbál valamit alkotni, akkor mindenki nekiugrik, és lehúzza, ugyanazt csinálják vele, mint régen velük a suliban. Ennek valahol véget kell vetni. Sok pozitív visszajelzés, és finoman a kritika, hogy hol tud még jobb lenni, ha akar. Ekkor úgy érzi az illető, hogy képes megcsinálni, és igen, valóban képes! Ez pedig olyan öröm, mikor sikerül!:)))
Ebben nem fogunk változni, mert ez egy életszemlélet, és őszintén így gondoljuk a dolgokat. Bocs hogy ilyen hosszúlére eresztettem a választ!
A legjobbakat, vidám nyarat és jó kajákat! Mrs Smith

Tmea
Tmea / Tmea h, 2011-05-30 11:42

Kedves Mrs Smith!
Én is most próbáltam először zsírral, annyi a különbség, hogy habosabb, dúsabb lesz tőle a krém. Bár én így sem-úgy sem tudom abbahagyni...mindig rá kell koncentrálni, hogy na most már aztán be kéne fejezni az evészetet...mert padlizsánból nekem sosem elég...:-))
Szép napokat nektek!
Tímea

Cirma
Cirma szo, 2011-05-28 18:04

Köszi, végül megoldottam!:) Főtt krumplit, és egy kis tejfölt tettem még bele!:)
Azt nem tudom milyen a padlizsánkrém, de ez a változat egész tűrhető!:)

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-05-28 16:27

Miért lenne késő? Ha kibírod várni...:-) Beteszed a hűtőbe, nem lesz semmi baja.

Cirma
Cirma szo, 2011-05-28 15:07

Köszönöm a segítséget!:) De padlizsánom másik csak holnap lesz az már késő igaz?

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-05-28 15:01

Kedves Cirma!
Leginkább még egy padlizsánnal...Vagy egy kis majonézzel és egy kis felolvasztott zsírral keverd ki mixerrel. A zsírtól jó krémes lesz, és dúsabb. Vagy esetleg ha van otthon cukkinid. Annak elég semleges íze van. Vágd fel kis kockákra, süsd meg egy kis olajon, és turmixold össze vele. Jobb ötletem nekem nincs...:-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2011-05-30 10:15

Kedves Tmea! Nagyon köszönöm, hogy segítettél Cirmának, mert nem voltam a közelben!:) Én mondjuk zsírral még nem próbáltam a padlizsánt, de lehet, hogy úgy is jó. Nekem inkább az olívaolaj illik hozzá. De ez nem jelent semmit, a lényeg, hogy finom legyen! Köszi még egyszer, és a legjobbakat Neked is: Mrs Smith

Cirma
Cirma szo, 2011-05-28 14:48

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
SOS! elnéztem a receptet és az 1 padlizsánhoz egy viszonylag nagy fej vhagymát vágtam össze és tettem a krémbe, de most csak hagyma íze van!:(((
Ilyenkor lehet valamivel dúsítani a krémet?
Köszi előre is!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2011-05-30 10:13

Kedves Cirma! Lehet dúsítani később is egy-két megsütött padlizsánnal, simán hozzákeverhető, bár biztos jót tesz neki, hogyha hozzáadás előtt egy kis olívaolajjal még külön kikevered! Bocsánat, hogy csak így utólag szóltam, de sajnos, csak most láttam meg a hsz-t. A legjobbakat: Mrs Smith

gigiradok
gigiradok cs, 2011-05-19 08:18

faszén híján elővettem a a kempingázt és azon sütögettem a padlizsánokat:)

zita1972
zita1972 cs, 2011-04-21 14:37

Sziasztok!

Nekem van egy abszolút saját,bevált receptem.
A padlizsánt (hosszukás legyen) megmosom, felkarikázom, és fennt a tűzön,oliván vagy vajon mindkét oldalát meggrillezem.A grillezett padlizsánkarikás héját leszedem, a belsejüket egy tálba teszem, fa villával összenyomkodom. Ízlés szerint sózom,borsozom (őrölt szinesbors),hozzányomok 1-2 gerezd fokhagymát és sűrű tejföllel bekeverem. Piritóssal tálalom. Nekünk nagyon bejött ez a recept!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2011-02-09 21:38

Kedves Emma23! Ennek igazán örülünk, hogy így ízlett!:)) Fogyaszd egészséggel!:)) Köszönjük a visszajelzést, a legjobbakat: Mrs Smith

gemma
gemma sze, 2011-01-05 15:27

Mit csináltam rosszul? Nem sikerült, tiszta idő és élelmiszer pazarlás lett belőle. Általában jól főzök, de ez vhogy teljesen más lett, mint amire számítottam. Egyrészt nem olyan, mint az éttermekben ettem eddig, másrészt nem olyan, mint a képen. 1 óráim sütöttem a padlizsán, már azt hittem, villával könnyen pürét készíthetek belőle, de nem. Kockákra vágtam és onnantól kezdve olyan is maradt, nem lehet ezt kenyerre kenni. Másrészt barna lett és ahogy sok receptben is olvastam, meglocsoltam citromlével, de nem változtatta a színét. Onnantól kezdve már elveszett a reményem abban, hogy lesz belőle valami és hiába adtam hozzá az összes hozzávalót, még megkostolni sem volt kedvem, szaga sem tetszett. Most nem tudom, h kidobjam-e vagy mit lehet készíteni ebből... :(

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2011-01-05 15:38

Kedves gemma!Nem tudom, hogy fordulhatott elő egy óra elteltével (esetleg magasabb hőfokot kell használnod, vagy időben tovább sütni), de a leírásod alapján a padlizsánod még nem sült meg. Amikor én megsütöm, annak a húsát már nem lehet darabolni, mert szinte kiesik a héjából. Nagyon nyomkodni sem kell, mert annyira lágy lesz. Barnának mindenképpen barna lesz az természetes tulajdonsága. Amikor hozzáadod a citromot, azután még nem sokat világosodik, hanem amikor az olajat elkezded hozzáadagolni, és közben keverni, na akkor fehéredni kezd. (nem lesz ekkor sem eget rengetően fehér azért) A majonéz hozzáadása után lesz olyan, mint a képen látható. Az hogy enm tetszett a szaga, arról nem tudok mit mondani, mert egyrészt nem láttam a Tiédet, másrészt nem tudom mit vársz, mennyire ettél eddig padlizsános ételeket. Ezzel az adaggal már nem igen tudsz mit kezdeni, ha a padlizsánod nem sült át. Azt gondolom ne menjen el a kedved, mert amikor sikerül majd jól megcsinálni, akkor rájössz, hogy megérte a kezdeti küzdelmeket! A legjobbakat: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia p, 2010-09-03 19:39

Kedves Mrs.Smith!Ma elkészítettem a padlizsánkrémet,nagyon fincsi lett!!!!Már oda kellett adnom a receptet is egy ismerősnek aki épp itt volt és megkóstolta.Na meg egy kis kóstolót a családnak.Szuper jó!Köszi.Puszi.Bogi

Fábián Gyöngyi
Bloemcake / Fábián Gyöngyi k, 2010-06-22 18:07

meg annyit hogy mikor itt vannak ( Nagyszalontán) a siófoki barátaink az összes ismerősöknél ezt eszik mindenki evvel kedveskedik nekik és igen a darabosabb változatát készitik mert régen nem volt mixer,felérnek egy zsűrivel:)) de én kell készitsek nekik elvitelre:))

Fábián Gyöngyi
Bloemcake / Fábián Gyöngyi k, 2010-06-22 16:11

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni mint erdélyi olvasó,hogy én is kis mennyiséget gáztűzhelyen sütök fém lemezen.2 tojás sárgájából kb fél liter olaj és 2 evőkanál mustár felhasználásával mixerrel majonézt készitek,a megtört krémesitett padlizsánhoz kb jó 2 csipet sót,őrölt borsot és ételizesitőt keverek és belereszelek egy közepes fej vöröshagymát.Végül mixerrel hozzákeverem a majonézt és kész is van jó krémes lesz a házi majonéztől.Budapesti és siófoki barátaim imádják!!!Ha gondolja próbálja ki ezt a változatát.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2010-06-22 16:24

Kedves Fábián Gyöngyi! Nagyon aranyos, hogy megosztotta velünk a saját verzióját, igazán köszönjük! Teljesen egyet értek a házi majonéz használatával! Jó, mikor a hsz-ekben vannak saját tapasztalatok, mert sok olvasó saját kedvére tudja formálni a receptet.:) Magam részéről annyit fűznék csak hozzá, hogy én nem igazán szeretem az ételízesítőt, ezért nem szoktam használni. A másik, valamiért nem bírom ezeknek a krémeknek a mixelt - kicsit habos, selymes változatát. szeretem, ha inkább darabosabb a krém. De ez nem jelenti az, hogy az Öné rossz lenne, sőt, biztosan finom, aki úgy szereti. (Vendégségben meg nem is válogatnék! :)) A sütőben sütést azért javasoltam, mert nem mindenkinek van gáz a tűzhelyén. Még egyszer nagyon köszönjük az észrevételt, a legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2009-10-16 23:51

Kedves szididem!
Ebben nem fogok vitatkozni, mert abszolute így igaz!!! :) Ez a recept azokra a "szűkös" időkre szól, amikor az ember az emeletes házban nem süt faszénen... :)) Egyébként mi is szoktuk azt csinálni, hogy nyáron sütünk több adagot faszénen, és utána adagonként lefagyasztjuk. Amikor pedig szükség van rá, elővesszük, és szobahőmérsékleten kiengedjük. Utána kedvünk szerint felhasználjuk. A legjobbakat: Mrs Smith

283