Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik recept

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végy egy 170 kg-os malackát! Igen, ez a mennyiség egy ekkora disznóból készült. Azt a belsőséget használtuk fel, ami adott volt, nem tettünk hozzá mást.
Egy csodás hétvégét töltöttünk Szabolcsban egy nagyon szép kis faluban, Eperjeskén, a barátainkál. Itt készítik a legfinomabb hurkát, kolbászt és disznósajtot, a füstölt dolgokról nem is beszélve. A belet is házilag készítik elő, nem boltit használnak, mert a hurka és a kolbász abban a legfinomabb. Erzsike néni szorgalmasan és alaposan megtisztította nem csak a belet, de a gömböcöt is, amibe a disznósajtot töltöttük. (Recept hamarosan.)

hozzávalók / 12 adag

  • 10 kg belsőség (sertésmáj, sertésfej, sertéstüdő)
  • fodorháj (másnéven fintor)
  • 4 kg rizs ("A" minőség)
  • 4 félmarék só (kb. 20 dkg)
  • 4 cs bors (25 g-os)
  • 10 nagy fej vöröshagyma
  • 2 cs bél a hurka töltéséhez (20 m)

ajánlat

A sült hurka nagyon finom burgonyapürével és párolt káposztával. Természetesen egy vagy több eperjeski rettenetessel.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: nehéz
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

májas hurka, eperjeski májas hurka, falusi májas hurka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A belsőségeket üstben megfőzzük.
  2. A fodorhájat nemsokkal azelőtt, hogy a belsőségek puhára főnének, a főzővízbe tesszük kb. 20 percre.
  3. A belsőséget kivesszük, és ledaráljuk.
  4. Közben a rizst megmossuk, és feltesszük főni kétszer annyi vízben.
  5. A rizsnek úgy kell megfőnie, hogy még egy picit roppanós maradjon, hiszen a kész hurka is újra főzve lesz.
  6. Megpucoljuk a hagymát, cikkekre vágjuk.
  7. A megfőtt fodorhájat vagy fintort a hagymával együtt húsdarálón ledarájuk,és egy nagy lábosba tesszük.
  8. Állandó kevergetés mellett jól átsütjük.
  9. Ez adja majd a hurka zsírosságát.
  10. Soha ne adjunk külön zsírt a hurka töltelékhez, mindig a fintort süssük ki.
  11. Ettől lesz igazi finom a hurka.
  12. Ha ledaráltuk a belsőséget, elkészült a rizs (amit hideg vízzel leöblítettünk és leszűrtünk, hogy ne ragadjon), megsült a fintor és a hagyma, összekeverhetjük a hozzávalókat.
  13. Ezt a műveletet mi fa teknőben végeztük, még melegen összekevertük az előkészített alapanyagokat, és fűszereztük.
  14. Fűszerezés közben többször meg kell kóstolni.
  15. Nem baj, ha most még kissé erősnek érezzük a sót és a borsot, mert az utolsó főzéskor ez enyhül.
  16. Ha sikerül megfelelően összedolgozni, hurkatöltő segítségével betöltjük a bélbe úgy, hogy ha megnyomjuk lazán legyen benne a töltelék.
  17. Közben az üstben már fő a tiszta víz, a kb. 1 m-es szálak végeit először kicsit bemártjuk a forrásban lévő vízbe, így az összehúzódik, és nem jön ki a töltelék.
  18. Majd óvatosan belengedjük a forró vízbe.
  19. Kb. 15 percig főzzük, közben tűvel megszurkáljuk, ahol levegős.
  20. Kiszedjük, és még melegen csiga formára tekerjük, hogy így hűljön ki, s aztán könnyen eltehessük.

  • költség: 8000 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 827
elküldve: 4
receptkönyben: 70
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Big Boss

Mióta szakács: 2010.09.20.
56 recept

Hozzászólások (21)

Bandipapa
Bandipapaszo, 2013-01-12 16:49

Jó a "recipe" !
Az jutott az eszembe, hogy nálunk ( a jászságban) úgy hívták a fodorhájat hogy Dederka. Nagyon jók a hozzászólások, én fejben már elkészítettem, és egy pár perce le is írtam a módosított receptet, jövő hétvégére meg van/lesz a program.
Ui. Nem tudok fotót feltölteni ! segíjjen valaki!!!!!
Üdv. Bandipapa

Sancho
Sanchosze, 2012-11-14 15:19

Hasonlóan készül nálunk is. Ha nem teszel bele rizst, akkor lehet füstölni is. Az ám a príma.

Tarackos
Tarackosk, 2012-06-05 10:09

Hát igen...a májas hurkába a majoránna kötelező.A hurkát egyébként nem főzzük,hanem az úgynevezett abalében abáljuk 70-80 fokon.

Big Boss
Big Bossk, 2012-06-05 11:28

Nos ez így van, és szinte el is képzelem ahogyan az idős emberek állnak a kondér mellett és mérik a hőmérsékletet!

Tarackos
Tarackossze, 2012-06-06 10:04

Az idős embereknek igen nagy tapasztalatuk van ebben.Nem egy nagy ördöngösség.Egy a lényeg nem szabad forrnia az abalének.

gregoreva
gregorevav, 2010-11-14 21:07

Kedves Bogi!Nagyon guszta a disznósajt.Olyan,ahogy apum csinálta.Egy szép szelet jól jött volna a vacsihoz,hmmmm.....Szép hétkezdetet holnapra!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevaszo, 2010-11-13 09:32

Kedves Bia!Jóül emlékeztem, de tegnap délután jóapámat meginterjúvoltam, hogy tényleg úgy van-e, ahogy emlékeztem, és igen.Szóval, mi a fodorhájat, azt a hurka töltelékével szoktuk megtölteni,ennek van egy vastagabb,fodros része, de van olyan rácsos-hálós vékony is.Itt az a neve, hogy : diderke.Ezt megtöltve májashurka töltelékkel, :imádom!!!Csak kevés van ugye, anyummal anno mindig felezni kellett, mert vita volt, ki eszi,:-)
Én és a férjem is így ismerjük ezt a fodorhájat-diderkét, de amíg szakavatott embert, aki csinálta,(apum),nem kérdeztem, nem mertem leírni, nehogy hülyeséget írjak,: de jól emlékeztünk. Ezek szerint, ez is itt más, mint Nálatok. Szép hétvégét viszont Nektek is!.-)))Éva-Anyóca

Bia
Biaszo, 2010-11-13 09:35

Igen!A diderke elnevezést még nem hallottam.Itt úgy mondják fintor.De jó!Örülök!Puszi.Bogi

gregoreva
gregorevap, 2010-11-12 10:49

Kedves Bia!Már megijedtem, hogy megsértődést okoztam, de akkor a sietésem nem okozott olyan hatalmas gondot. :-)))))Húú.......Főleg, ha jót nevettél rajta.Moat, utólag már én is . :-)Köszi!Szép napot,elvégre péntek van!!!Gyerekeim is úgy várják!!!Éva-Anyóca

Bia
Biap, 2010-11-12 10:54

Jaj dehogy is!Drága Éva kellemes hétvégét kívánunk nektek.Puszi:Bogi

gregoreva
gregorevap, 2010-11-12 08:56

Kedves Big Boss! NE HARAGUDJ!! annyira sietek, hogy elírtam a neved. Bocsi!!!:-)))))))Éva-Anyóca

Bia
Biap, 2010-11-12 10:06

Kedves Éva Anyóca!Ezen olyan jót mosolyogtam.Bog Boss.Igen Bogi és a főnök.Ezek is lehetnénk.:D

gregoreva
gregorevap, 2010-11-12 08:55

Kedves Bog Boss! Tényleg jót tesz a rizsnek a babér.Szép nagyokat egészeket kell beletenni,amennyi kiló a rizs,mondjuk 9 kg.A barátnőmék 3 mázsásat vágtak :-))))))))
Én úgy láttam anno otthon, hogy majoránna, és minden májas ételbe teszek is, valahogy a majoránna és a máj házassága , az égbe köttetett, legalábbis sokaknak, így nekem is.Tényleg ízlések és pofonok.Amúgy is finom, csak mégis más.:-)
Nagyon örültem , hogy a recept felkerült, és nem megszólásból írtam le , hogy itt mi a helyzet nálunk, bocsi, ha félreértetted:-))
A fodorháj ízesebbé teszi??Éva-Anyóca Szép napot mára!

gregoreva
gregorevacs, 2010-11-11 20:56

Kedves Big Boss!Örülök, hogy az egyik téli kedvencem felkerült, nagyon ügyesek vagytok!!Mi is szoktunk,disznót vágni,(pár éve már sajna csak rokonoknál,anyuék új háza miatt), illetve szoktunk barátnőméktől is kapni,(a barátnőmék se tesznek bele majorannát), de mi abba teszünk majorannát, ehhez az adaghoz, tuti a 3 csomag.Azon kívül én úgy láttam és a nagynénikék úgy mutatták, hogy az üstben , amiben a rizs fő, annyi darab babérlevelet kell tenni, ahány kiló a "kása",azaz a rizs.Na, amikor leszűrik, kavarják a teknőbe, amibe hűtik, és kiveszik a babérlevelet, tudják hányat kell keresni,aztán lefedik, úgy pereg ki tovább.Lehet, ezek az ízek nálatok nem szokásosak, de azért fincsi lehet.Amúgy majoránna nélkül is finom,csak más.:-))Én a barátnőmék májas hurkáját vasárnap ettem kisütve, isteni volt.Utólag jött csak be, hogy nem volt benne majoránna, akkor viszont eszembe se jutott, amikor ettem.Várom a disznósajtot is!!!Ja és mi a fodorhájat nem sütjük ki hozzá és tesszük bele.Mennyi variáció,hm...:-).Szép napot holnapra!Éva-Anyóca

Big Boss
Big Bosscs, 2010-11-11 21:18

Kedves Éva -Anyóca!
Nagyon finom lehet ez a babérleveles ízesítés ezt még nem hallottam.A fodorhájat mindenképp érdemes beletenni.A majoránna pedig szintén megosztja a véleményeket,bár én is szeretem úgy.Ahány ház annyi szokás.Én mindenesetre örömmel osztottam meg ezt a receptet mert valóban finom lett.Minden éven készítünk ilyen hurkát.Minden jót!Dénes

mica62
mica62cs, 2010-11-11 16:21

Szerintem a hurka ízét a majoranna adja, nem maradt ki belőle véletlenül?

luveges
luvegesp, 2012-12-14 14:27

A hurkát mindenki másként csinálja van aki tesz bele van aki nem .A legjobb hurka amit disznó vágáskor csinálsz így mindenféle finomság belekerül ami 1 jó hurkába kell .

Big Boss
Big Bosscs, 2010-11-11 16:41

Azt nem tudom, hogy az izét adja-e, de én is szerettem volna bele.De akiknél voltunk ők soha nem használnak, így ilyen lett, de biztosíthatlak nagyon finom.Talán a receptet fogom módosítani, ízlés szerint mehet bele majoránna. Üdv. Dénes

Legfrissebb cikkek

Tojáslikőr otthon
Tojáslikőr otthon
Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.