Magyaros lebbencsleves recept

1 adag
627
kcal
Magyaros lebbencsleves
Magyaros lebbencsleves
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jellegzetesen alföldi egytálétel. Az igazi lebbencsleves a "pergelt levesek" közé tartozik, magyaros száraztésztán alapul, valóban laktató régi paraszt- vagy pásztorétel. Minden kéznél levő: kolbász, sonka, paradicsom, paprika is főzhető bele. Én az alapváltozatot szeretem leginkább. (lásd: Magyaros lebbencsleves) A tésztát minden esetben meg kell pirítani (pergelni !!!), ez adja az ízét!
Könnyen elkészíthető otthon is egy nagyobb fazékban, de az igazi jellegzetesen füstölt ízét akkor kapja, ha szabadtűzön bográcsban készítjük. Ilyenkor ne kavargassuk a levest, mert csak összetörjük vele a tésztát. Óvatosan rázogassuk meg időnként magát a bográcsot!
Friss házi kenyérrel tálalva, nem kell második fogásról gondoskodni. :)
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!
 

hozzávalók / 4 adag

  • 20 dkg csuszatészta (lebbencs)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 közepes db burgonya
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 20 dkg kolbász (füstölt, lehet csípős is)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a hozzávalókat. A szalonnát kis kockára vágjuk. Megpucoljuk a burgonyát, megmossuk, majd kockára vágjuk.
  2. A hagymát is megpucoljuk, majd ízlés szerint karikára vagy apró darabokra vágjuk. (Személy szerint én jobban szeretem karikára vágva.) Gyorsabb is, és aki esetleg nem szereti, az könnyen kiszedheti a levesből.) A kolbászt is felkarikázzuk.
  3. A szalonnát beletesszük a fazékba, majd kis lángon sütve, kisütjük a zsírját. Nem baj, ha sok lesz, ne öntsük ki! Ha megsült, kiszedjük a pörcöt. (Később még kelleni fog.) Nem hagyjuk benne, mert mire elkészül a leves, olyan lesz, mint a gumi.
  4. Ezután a hagyma következik. Beleszórjuk a zsírba, majd nagyobb lángon elkezdjük üvegesre pirítani. Közben mellészórjuk a lebbencstésztát és a kolbászkarikákat is. (Ha túl nagy levelekben van a lebbencstésztánk, kissé törjük össze.) Óvatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a tészta aranybarna és kissé hólyagos lesz. Nem szabad megégetni, mert keserű lesz tőle a leves.
  5. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a pirosparika. Rászórjuk az egészre, majd óvatosan átkeverjük, csak néhány pillanatig, amíg a paprika kiengedi a szép színét. Majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. (Vigyázat! A forró zsír és a víz nem szeretik egymást! Könnyen ránk csapódhat!)
  6. Jöhet a burgonya. Az előre felkockázott burgonyát beletesszük az elkészített “alaphoz”. (Ha beletettük a fazékba, már látni fogjuk, mennyi vízzel kell majd feltöltenünk.) Töltsük is fel teljesen vízzel, de úgy, hogy forrás közben se szaladjon ki a fazékból.
  7. Ezután már csak várni kell, és többször is megkóstolni, ha nem elég ízes, utóízesíteni, esetleg az elfőtt vizet pótolni. Figyelni kell arra, hogy a tészta sok levet felszív! Ha a burgonya és a tészta is megfőtt, elkészült a levesünk.
  8. Tálaláskor szórjunk rá ízlés szerint a félretett pörcből, majd friss házi kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 121 817
elküldve: 11
receptkönyben: 657
elkészítve: 22/41
Facebookon megjelent: -

szakács

Cathy

Mióta szakács: 2009.03.24.
3 recept

Hozzászólások (13)

szaboklarikosd
szaboklarikosdsze, 2014-04-16 10:49

a férjem egyik kedvenc levese, ma ez lesz, de mivel nagyhét van, kolbász nem lesz benne!.

barimandel
barimandelsze, 2013-10-09 20:25

ha pirításkor egy kevés sóval megszórjuk a lebbencset akkor még szebb, hólyagosabb lesz.Gyerekkorom kedvenc kajája volt.Még most is szeretem

PEGS
PEGSv, 2012-05-27 10:54

Kiváló,-nálam pluszban kömény és fokhagyma :)

giorgiomaster
giorgiomasterk, 2011-03-01 00:31

mark83-nak van igaza: a forró zsírban lesz hólyagos a lebbencs. Ha belerakom a hagymát, az már lehűti annyira, hogy nem lesz piros-hólyagos.

mark83
mark83szo, 2010-11-13 01:01

Én másként csinálom picit :)
Szalonna a lábasba, megpirítom kiveszem, bele a lebbencstészta, azt is megpirítom, majd vissza bele a szalonna, pirospaprika, összekeverem gyorsan felöntöm vízzel, bele a burgonya felöntöm vízzel, só bors delikát, és én egészben teszek bele egy megpucolt vöröshagymát! Kolbász nincs benne, nekem így sokkal finomabb :)

mislenbaba
mislenbabacs, 2010-03-25 12:41

ezt ma elkészítem de rakok bele karikára vágott leveszöldséget is :) szerintem nem lesz baja tőle.

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
627