r
Nosalty Logó

Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
loncsi
Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A vajas daragaluskához

Összesen 253 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A vajas daragaluskához

Összesen 1509 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A vajas daragaluskához

Összesen 106 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    767 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 253 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    39 g

Zsír

  • Összesen
    105.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1704.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    320 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    835 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1105.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    485 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    460 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    323 micro
Összesen 1509 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    321 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A vajas daragaluskához

Elkészítés

A leveshez

  1. Leves elkészítése:
  2. Egy 3 literes fazékba megfuttatjuk a szigorúan apróra vágott hagymát az olajon (ha pici sóval hintjük meg közben, kevésbé kaphat oda).
  3. A párolt hagymára öntjük a fél ujjnyira darabolt, megmosott gombát (ne húzzuk le a héját, mert a gomba legtöbb íze a héjában van).
  4. A fazekat lefedjük, és félig puhára pároljuk saját levében a gombát, miközben többször megkavarjuk.
  5. A félig puha gombához adunk minden fűszert, úgymint: köményt, borsot, ételízesítőt, darált paprikát, gulyáskrémet, sűrített paradicsomot és egy pohár vizet, megkeverjük, és teljesen -fedő alatt- puhára pároljuk a gombát (nem hiba, ha gombát picit ropogósra hagyjuk, sőt).
  6. A levest felöntjük 1,5 l vízzel, fontos, hogy a fazék ne legyen tele, legalább még 3/4 l víznek maradjon még helye.
  7. A levest fedő nélkül felforraljuk gyöngyözésig.
  8. A gyöngyöző levesbe szaggatjuk az előre elkészített daragaluskákat, nem kell nagyokat szaggatni, kb. fél tk nagyságúakat készítsünk.
  9. A levest újra felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, hogy csak gyöngyözzön, fedővel lefedjük, és 15 percig lefedve pároljuk a nokedliket, míg szép ducikra nem "híznak". Közben ne emelgessük a fedőt, mert a gőz elillanhat, és nem lesznek habkönnyűek a galuskáink. Ha nagyon emelgetné a gőz a fedőt, minimálisra mérsékeljük a lángot.
  10. 3 ek réteslisztet keverjük csomómentesre egy külön tálban vízzel palacsintatészta sűrűségűre, majd keverjünk hozzá 1 pohár (kicsi) tejfölt, ezzel is keverjük egyneműre.
  11. Sűrű kevergetés közben eresszük bele a levesbe a lisztes-tejfölös habarást, közben vigyázzunk a daragaluskákra. Ne ijedjünk meg, mert ilyenkor a daragaluskák a leves aljára fognak süllyedni, hisz a leves magas zsírtartalma miatt nagyobb lesz a sűrűségük.
  12. Már ne fedjük le, töltsük fel majdnem tele a fazekat vízzel, és így forraljuk fel. Vigyázzunk, mert a magas zsírtartalom miatt a leves habzani fog, ha így tenne, gyöngyözésig mérsékeljük a lángot, és forraljuk ki a habarást, hogy ne legyen liszt íze a levesünknek (magyarul engedjük benne a keményítőtartalmat megduzzadni). Sűrűn kevergessük, nehogy kifusson, és a galuskák leragadjanak.
  13. Ha besűrűsödött a leves, adjunk hozzá 2 ek citromlevet (ecet nem jó).
  14. Sózzuk saját ízlésünk szerint.
  15. Habkönnyű daragaluska elkészítése:
  16. A galuskát a főzés előtt min. 1 órával el kell készíteni, hogy a gríznek legyen ideje megduzzadni.
  17. Egy elektromos aprítóba a következőket tegyük: 1 tojás, vaj, ételízesítő, bors, szerecsendió, petrezselyem, majd 10 másodpercig keverjük egyneműre.
  18. Utána ide adagoljuk a grízt és a zsemlemorzsát, és szakaszosan további 20 másodpercig keverjük a géppel.
  19. Ezután egy lapos tálra terítsük szét a masszát kb. 1/2 cm vastagon, majd innen fogjuk a levesbe szaggatni.
  • Receptkönyvben: 128
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 39981
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 23.

Ajánló

Főleg a magyaros és fűszeres ízek kedvelőinek ajánlom e receptemet. Tálaláskor, aki szereti, tehet bele extra evőkanál tejfölt.  A grízgaluskát minden más levesbe is így készítem. Tényleg könnyű, és mégsem szétesős lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ízletes, fűszeres, sűrű leves. Saját kísérletezés eredménye. Régen nagyon szerettem az ételekkel kísérletezni, és új ízkombinációkat kitalálni. Drága édesanyám, ő tanított engem meg főzni, mindig ezt mondogatta, "az rendben van, hogy kísérletezel, de miért pont akkor, amikor vendégek jönnek?". Sajnos már lassan 10 éve az "égi mezőkön" teszi, de máig is itt cseng a fülemben a hangja. Neki, az ő emlékének ajánlom ezt a receptemet.

Hozzávalók

A leveshez

A vajas daragaluskához

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek