r
Nosalty Logó

Lúdláb alagút

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Lúdláb alagút
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 999 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 5990 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 296 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    59.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    686.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 999 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    77.4 g

Zsír

  • Összesen
    356.5 g
  • Telített zsírsav
    201 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    112 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4120.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    786 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    767 mg
  • Foszfor
    1810 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    626.8 g
  • Cukor
    409 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    554.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1992 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    297 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    680 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1954 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1120 micro
Összesen 5990 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 296 Kcal

Hozzávalók

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához (12 szelet)

  1. A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőbe. Ezzel a felmelegítéssel és lehűtéssel azt érjük el, hogy a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz.
  2. A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk: Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  3. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
  4. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
  5. Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
  6. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
  7. A tésztából vágjunk le kb. 11×30 cm-es darabot (a maradékot használjuk el egyéb célra vagy csak egyszerűen majszoljuk el).
  8. A csokoládés tejszínt habüstbe tesszük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, visszatesszük a tűzre, és olvadásig keverjük. Majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a habhoz adjuk, és kemény habbá verjük (pár perc).
  9. Kibélelünk folpackkal egy 30 cm hosszú őzgerinc formát, és a hab 2/3-át beletesszük, megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel (a díszítéshez tegyünk félre 10-12 szemet), majd tegyük rá a maradék habot. A rummal keverjünk el 2-3 ek meggylevet, és ezzel locsoljuk meg a piskótát, majd helyezzük rá a habra, ez lesz az alagút alapja kiborítás után.
  10. Legalább 6 órára tegyük hidegre.
  11. Díszítés előtt kb. 40 perccel vegyük ki a hűtőből az alagutat, borítsuk ki az őzgerinc formából, hántsuk le róla a folpackot. A bevonáshoz a tortabevonó étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 2-3 ek étolajjal, majd az alagútra öntjük, bevonjuk vele. Kicsit dermedni hagyjuk.
  12. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákkal habrózsákat nyomunk a csokival bevont alagútra, majd egy-egy meggyszemmel „megkoronázzuk”.
  13. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük fel.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 20×30
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 254
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 31253
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 01.

Receptkategóriák

A férjem születésnapjára készítettem el a klasszikusnak számító lúdláb torta alagút változatát. A tavalyi szülinapi tortája Feketeerdő-alagút volt, mivel kedvencei a meggyes sütik/torták. Elkészítési fázisfotókat itt találtok.

Hozzávalók

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek