Linzertorta recept

Linzertorta
Linzertorta
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc tortám. Most csináltam először, eddig mindig a Linzertorta-sütést mesteri fokon űző húgom privilégiuma volt. Én eddig neki sem álltam - ha az ember Mozarttal él együtt, ne komponálgasson.
Na most nekiveselkedtem, és megcsináltam. Majdnem tökéletes lett! Egyetlen hibája, hogy kevésnek ítéltem a recept által előírt 35 dkg lekvárt, és raktam még bele. Ettől ízre semmi baja nem lett, de szeleteléskor kicsit megrogyott a tetején a rácsozat. Tanulság: az ember hallgasson a mesterekre: a linzerművész húgra, és Lajos Marira. (Mert ez eredetileg az ő receptje.)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

  • 35 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj (fagyos)
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk fahéj (őrölt)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 db vanília (rúd)
  • 30 dkg mandula (hámozatlan, darált vagy dió)
  • 1 ek tejföl
  • 2 db tojássárgája

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

igazi linzer torta, omlós tésztából készült lekváros rácsos torta, rácsos linzertorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A fagyos vajat nagyon gyorsan, hogy ki ne engedjen, kis kockákra vágjuk, és a liszthez tesszük.
  3. Jó alaposan elmorzsoljuk. Nem gyúrjuk, hanem a két tenyerünk között morzsolgatjuk. (Akkor jó az állaga, ha olyan, mint a nagyon apró császármorzsa.)
  4. Megszórjuk a porcukorral, a sütőporral, a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal.
  5. A vaníliarúd kikapargatott belsejét belekeverjük a mandula- vagy diódarálékba, és azt is hozzáöntjük (ha dióval dolgozunk, és mi magunk daráljuk, érdemes előtte szárazon serpenyőben pirítgatni kicsit. Sokkal jobban kijön az illata-íze!)
  6. Ráütjük a tojássárgákat, mellékanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk az egészet. Igyekezzünk az egész műveletet gyorsan végezni, ha ugyanis a vaj túlságosan felmelegszik, a tésztával nem lehet jól dolgozni.
  7. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  8. Egy kapcsos tortaformát vékonyan kikenünk vajjal.
  9. A cipót lisztezett munkafelületen kb 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tortaforma alját kivesszük, a kinyújtott tésztára helyezzük, és körbevágjuk. A kivágott korongot rátesszük a tortaforma aljára, és a forma szélét visszakapcsoljuk.
  10. A tészta szélét vékonyan megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgájával. (Ez ragasztóként fog funkcionálni -ügyeljünk arra, hogy ne kenjük össze a forma oldalát, mert hozzáragadhat a torta.)
  11. A tésztahulladékot összegyúrjuk, és kb. 80 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hurkát formázunk belőle.
  12. A hurkát csigaszerűen feltekerjük, majd óvatosan az alaplapra helyezzük, és kitekerjük úgy, hogy az alap ezáltal szegélyt kapjon. Ujjunkkal óvatosan lenyomogatjuk, hogy ne legyen rés a "kosárkánkon". (Ez a csiga dolog fölösleges macerának tűnhet, de nem az. A tészta elég törékeny, és így van a  legkisebb esélye a sérülésre.)
  13. A kosárkánkba kanalazzuk a dzsemet.
  14. Kivesszük a hűtőből a téglalapunkat, és nyolc egyenlő részre vágjuk.
  15. Mindegyik részből kis hurkákat gyúrunk, és berácsozzuk vele a süteményt.
  16. A végén a rácsokat megkenjük a tojássárgával, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
  17. Középső bordamagasságon, előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
  18. Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kivesszük a sütőből, a dzsem - bármilyen sütésálló is - kicsit mozogni fog. Ez nem baj, mire a torta kihűl, a dzsem is megszilárdul.
  19. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 31 706
elküldve: 6
receptkönyvben: 461
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
487 recept

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csibedina
Csibedina / Csibedina Sun, 2012-06-17 17:29

Szia Dakota,
Köszi a receptet, nagyon nagy sikert aratott nálunk:) A lekvárra szórtam egy kis friss meggyet, kifejezetten feldobta a maga savanykásságával :)
Üdvözlettel:
Edina

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-06-17 22:56

Kedves Csibedina,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett Nektek. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Toscana54
Toscana54 Wed, 2011-08-10 08:22

Elkészült a torta és gyönyörű lett... fele tésztából. Szerintem ez a tésztamennyiség rengeteg egy tortához. Én szeretem, ha a sütiben van elegancia is, de vaskos alappal, vastag rácsokkal ez nem lehetséges. 26 cm-es átmérőjű formában készítettem, hacsak a tiéd nem lett sokkal nagyobb, nem értem hová sikerült tenni a sok tésztát. Magas nem tud lenni a torta, mert nem akkora mennyiségű a töltelék, az oldalát alig kell megemelni. A maradék tészta a mélyhűtőbe került, majd lesz belőle idővel egy másik. Két hibát érdemes lenne kijavítani a receptben: a 4-es pontnál nyilván nem arról van szó, hogy megszórjuk a porcukorral, hanem hozzáadjuk a cukrot. Aztán a hozzávalók között szerepel a zsemlemorzsa, majd elfelejtődik. Gondolom a lekvár alá kell, vagy mégsem? Végül szeretném megosztani veletek Jamie Oliver remek ötletét: nem kell nyújtani a törékeny linzertésztát, inkább formáljunk belőle egy vaskosabb hengert, és kb. 2 cm-es szeleteket helyezzünk a vajazott tortaforma aljára, majd a kezünkkel simítsuk a formához. Így biztos nem töredezik! Köszönöm a receptet, imádjuk a linzeres sütiket!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-08-10 14:41

Kedves Toscana!
Örülök, hogy tetszik, a zsemlemorzsás részt javítom is. A "megszórom porcukorral csak szófordulat, mert végülis megszórom vele...így jött a számra, mikor írtam. Pici tészta nekem is szokott maradni, de nem egy tortányi, nem tudom, mi lehetett a baj...én ilyenkor megtöltöm valamitvel, és az a pár mellékes, lekvárós/diós/csokis papucska pillanatok alatt eltűnik. :)
Szép napot!
Üdv:
nóra

sz.ildiko
Sweetie Pie / sz.ildiko Wed, 2010-04-14 08:54

Ez gyönyörű!!!! Tudod, Dacota, szerintem nem is rogyott meg a rács, te direkt pont ilyenre szeretted volna :)
Én is pont ilyenre szeretném!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-04-14 23:15

Kedves Ildikó!
Köszönöm szépen, de azért ha elkészíted, akkor tényleg csak 35 deka lekvárt tegyél bele...szeleteléskor rogyott meg, ez az oka annak,hogy nem felvágott állapotában került a képre :)
Üdvözlettel:
Dacota

1252