r
Nosalty Logó

Linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 1253 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 7518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 453 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    74 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    941.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.8 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    389 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 1253 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.6 g

Zsír

  • Összesen
    444.3 g
  • Telített zsírsav
    175 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    190 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    1319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5647.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    1272 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    997 mg
  • Foszfor
    2591 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    803.1 g
  • Cukor
    403 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    270.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2333 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    88 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    412 micro
  • Kolin:
    802 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2287 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    725 micro
Összesen 7518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 453 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A fagyos vajat nagyon gyorsan, hogy ki ne engedjen, kis kockákra vágjuk, és a liszthez tesszük.
  3. Jó alaposan elmorzsoljuk. Nem gyúrjuk, hanem a két tenyerünk között morzsolgatjuk. (Akkor jó az állaga, ha olyan, mint a nagyon apró császármorzsa.)
  4. Megszórjuk a porcukorral, a sütőporral, a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal.
  5. A vaníliarúd kikapargatott belsejét belekeverjük a mandula- vagy diódarálékba, és azt is hozzáöntjük(ha dióval dolgozunk, és mi magunk daráljuk, érdemes előtte szárazon serpenyőben pirítgatni kicsit. Sokkal jobban kijön az illata-íze!)
  6. Ráütjük a tojássárgákat, mellékanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk az egészet. Igyekezzünk az egész műveletet gyorsan végezni, ha ugyanis a vaj túlságosan felmelegszik, a tésztával nem lehet jól dolgozni.
  7. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  8. Egy kapcsos tortaformát vékonyankikenünk vajjal.
  9. A cipót lisztezett munkafelületen kb 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tortaforma alját kivesszük, a kinyújtott tésztára helyezzük, és körbevágjuk. A kivágott korongot rátesszük a tortaforma aljára, ésa forma szélét visszakapcsoljuk.
  10. A tészta szélét vékonyan megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgájával. (Ez ragasztóként fog funkcionálni -ügyeljünk arra, hogy ne kenjük össze a forma oldalát, mert hozzáragadhat a torta.)
  11. A tésztahulladékot összegyúrjuk, és kb. 80 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hurkát formázunk belőle.
  12. A hurkát csigaszerűen feltekerjük, majd óvatosan az alaplapra helyezzük, és kitekerjük úgy, hogy az alap ezáltal szegélyt kapjon. Ujjunkkal óvatosan lenyomogatjuk, hogy ne legyen rés a "kosárkánkon". (Ez a csiga dolog fölösleges macerának tűnhet, de nem az. A tészta elég törékeny, és így van a legkisebb esélye a sérülésre.)
  13. A kosárkánkba kanalazzuk a dzsemet.
  14. Kivesszük a hűtőből a téglalapunkat, és nyolc egyenlő részre vágjuk.
  15. Mindegyik részből kis hurkákat gyúrunk, és berácsozzuk vele a süteményt.
  16. A végén a rácsokat megkenjük a tojássárgával, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
  17. Középső bordamagasságon, előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
  18. Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kivesszük a sütőből, a dzsem - bármilyen sütésálló is - kicsit mozogni fog. Ez nem baj, mire a torta kihűl, a dzsem is megszilárdul.
  19. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 245
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 37889
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez az egyik kedvenc tortám. Most csináltam először, eddig mindig a Linzertorta-sütést mesteri fokon űző húgom privilégiuma volt. Én eddig neki sem álltam - ha az ember Mozarttal él együtt, ne komponálgasson. Na most nekiveselkedtem, és megcsináltam. Majdnem tökéletes lett! Egyetlen hibája, hogy kevésnek ítéltem a recept által előírt 35 dkg lekvárt, és raktam még bele. Ettől ízre semmi baja nem lett, de szeleteléskor kicsit megrogyott a tetején a rácsozat. Tanulság: az ember hallgasson a mesterekre: a linzerművész húgra, és Lajos Marira. (Mert ez eredetileg az ő receptje.)

Hozzávalók

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!