Lime-os rebarbaralekvár recept

Lime-os rebarbaralekvár
Lime-os rebarbaralekvár
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagymalekvár eltevése annyira lelkesítően hatott rám, hogy az elmúlt hétvégét a befőzésnek szenteltem. Azzal az eltökélt szándékkal vágtam neki a piacnak, hogy ribizli és nektarin fog velem hazaérkezni és téli csemegeként a kamra polcára felkerülni. A piacot keresztül-kasul körbejárva rá kellett döbbennem, hogy a ribizliszezont épp lekéstem, viszont óriási örömömre hemzsegett a gyönyörű feketeszeder, ráadásul végre találtam rebarbarát, amely annyira friss volt, hogy reggel még a saját "lábán" állt. Persze fenti csodákon túl még a nektarin is megérkezett és elkezdődött az örömfőzés.
Ebből az adagból 4-5 dl lekvár lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk, és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk.
Érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár, és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül.
A cukrot apránként adagolva növeljük (ha szükséges), ne legyen túl édes a lekvár.
Folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni.
A képen látható lekvárokhoz tudatosan a Dzsemfix 3:1-t választottam, mivel természetes összetevőket (fruktóz-gyümölcscukor, pektin-növényi zselésítő, dextróz-szőlőcukor, citromsav, szorbinsav) tartalmaz.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rebarbaralekvár lime-mal, citrusos-rebarbarás dzsem
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket, és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
  2. Alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg a rebarbarát (úgy kell meghámozni, mint a spárgát), majd szeleteljük 2 cm-es darabokra egy lábosba.
  3. Adjuk hozzá a cukrot, reszeljük rá a megmosott lime héját, majd nyomjuk rá a levét, öntsük alá a vizet, és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd ha levet engedett, botmixerrel pürésítsük.
  4. Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
  5. A kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük, és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük, és mehet a kamra polcára.

  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 466
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vas Sándorné
Vas Sándorné k, 2011-08-16 13:01

Ezt a rebarbarás lekvárt most készÍtetted? Nálunk idén van először magról vetett rebarbara, mostanra hatalmas bokor, vastag szárakkal, igaz, még csak zöldek, nem pirosak, Internetről szerzett tudomásom alapján csak május körül szabad használni a szárát, mert később felszaporodik benne valami anyag, ami hasmenést, nagyobb mennyiségben mérgezést is okoz. Sorba szedem és dobálom ki a nagy szárakat, mert nem mertem elhasználni. A piacon is leginkább tavasszal árulják. Erre várnék valami választ, aki többet tud róla, és ilyenkor is használja. Köszönettel

122