Lilahagymás pogácsa recept

Lilahagymás pogácsa
Lilahagymás pogácsa
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem sütöttem pogácsát, vagyis csak egyszer, de valahogy olyan száraz lett. Most viszont már hónapok óta nézegetem a recepteket, és nekem ez tetszett a legjobban, amit Limara oldalán találtam.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A hajtogatáshoz

A tetejére

ajánlat

Bármikor, bármennyit...
Egy vendégségbe vagy ha vendégek jönnek, vagy csak úgy...

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

hagymás pogácsa, hagymás hajtogatott pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, tejfölt, tojást, és az egészet dagasztófejjel ellátott robotgéppel simára gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.
  3. A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  4. Közben a margarinon a félkarikákra vágott hagymát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és a hagyma kb. 3/4-ével megkenjük, majd ránézésre fentről 3 részre osztjuk, és a felső harmadát visszahajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Most egy hosszabb csíkot kaptunk, erre kenjük a maradék hagymát, majd ezt is háromba hajtogatjuk ugyanúgy, csak most oldalról.
  6. Újra pihentetjük 1 órát.
  7. Kb. 1 ujjnyira nyújtjuk (ne legyen túl vékony!), és kiszaggatjuk (én kb. 5 centisekre).
  8. Tepsibe tesszük, és még ott is pihentetjük kb. fél órát.
  9. Tetejét tojással megkenjük,  majd előmelegített  sütőben "szépre" sütjük .

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 40 372
elküldve: 12
receptkönyvben: 894
elkészítve: 37/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Mióta szakács: 1970.01.01.
recept
hirdetés

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zorabe
zorabe k, 2014-07-22 12:18

Isteni finom! Rögtön dupla adagból készítettem és egy morzsa sem maradt!! :) Köszönjük a receptet!

Jencikém
Jencikém p, 2013-01-04 21:50

Ma megsütöttem, isteni finom lett, az egész családnak nagyon ízlett. elmondanám, hogy későn gondoltam meg, hogy ma pogácsát sütök, és délben ebédelni szoktunk, úgyhogy lerövidítettem a pihenőidőket. először pihent 1 órát,hajtogatás után felet, utána meg annyit míg kentem és szaggattam..és csodásan feljöttek, tökéletesen sikerült. Ezt azért írtam le, ha valaki esetleg időhiány miatt le akarna mondani erről a finomságról, ne tegye, mert így is nagyon jó. köszi a receptet. :)

Gery83
Gery83 / Gery83 k, 2011-11-01 09:05

Ezen a hosszú hétvégén már másodjára fogom elkészíteni, annyira kapós.. :D

Andreanmth
Andreanmth h, 2011-08-22 08:38

Sziasztok! szombaton megsütöttem a pogit, én kétszer hatogattam, és utána sütöttem és igy még finomabb lett ( szerintem ) :) nagyon köszi a receptet szép napot Andi

orla
orla / orla k, 2011-08-02 14:59

Nagyon finom, valóban rendkívül puha a tésztája is. Nálunk a fiúk egyet kifogásoltak - hogy nincs benne hús (ez nem a recept kritizálása), ezért gépsonkával és kecsuppal ették:) Szerintük, ha kicsit nagyobbra sütnénk, hamburgerhez zsemle helyett is jó lenne:)

Szilvi617
Szilvi617 k, 2011-06-14 19:47

Szia,
lenne egy kérdésem. Szeretném megcsinálni a kisfiam szülinapjára, nem vagyok egy nagy szakács, de azért elboldogulok. :)
Írtad, hogy 2-3 órát be kell tenni a hűtőbe, szerinted ártana a tésztának, ha egy egész éjszakát pihenne a hűtőben? Csak azért gondoltam, mert ezer dolgom lenne még aznap és ez lényegesen megkönnyítené a dolgomat. Előre is köszönöm a válaszod.

villers
villers k, 2011-06-14 21:05

Szerintem nem lenne baj, bár hangsúlyozom, hogy ezt még soha nem csináltam így. Szerintem nem ronthatod el vele, viszont akkor rögtön az összegyúrás után tedd be, ne keljen meg, és jóval nagyobb tálba tedd a hűtőbe, mert ott is kelni fog, és valamivel takard le. Majd írd meg, hogy sikerült.
Különben is, frissen minden pogácsa jó :)))

Szilvi617
Szilvi617 p, 2011-06-17 12:46

Szia,
már kisült az első adag, a következő most sül. Nagyon finom lett, így bátran merem ajánlani másoknak is ezt a módszert. Köszönöm a receptet. :)

villers
villers p, 2011-06-17 21:32

Akkor most már ezt is tudjuk, köszi, hogy megírtad :o)))

Szilvi617
Szilvi617 k, 2011-06-14 22:14

Köszönöm a gyors választ. Megírom milyen lett, remélem nem szúrom el. :)

Remini
Remini sze, 2011-04-27 07:00

Ez elképesztően finom. Gratulálok! Én imádom a pogikat (sütni is meg enni is). Ez valami fenomenális.Köszi a receptet. Ja és másnap is uggggyyyan olyan fincsi.

villers
villers sze, 2011-04-27 09:50

Köszi a visszajelzést, legalább már tudom, milyen másnap. Bár nekem minden pogácsa, kalács, kenyér, péksüti frissen az igazi. És hála a családnak, nem is kell másnapig tárolni :)

mdooor
mdooor p, 2010-12-24 16:21

Köszönöm a receptet, nagyon-nagyon finom lett. Nálunk azt sem tudta kivárni a család, hogy kihűljön, úgyhogy begyúrtam a második adagot is. :)

maciful666
maciful666 sze, 2010-09-08 10:34

Jajj de finom lett!!!!!!
Eddig én is csak ilyen már frissen porhanyós, másnap verekedős pogit tudtam csinálni (ezért nem is nagyon próbálkoztam vele), de ez nagyon fini lett!!!!!! Azt hiszem most már csak ilyen pogit fogok készíteni! Köszönöm a receptet!!!!

kissziporka
kissziporka cs, 2010-07-15 08:25

Sziasztok! Ez a pogi valami elképesztően fantasztikus!!! Másodszor csináltam meg tegnap délután, és főzéséről elismert két barátom is gratulált hozzá! Sikerült három darabot eldugnom belőle ma reggelre és örömmel jelentem, hogy ugyanolyan finom, mint tegnap este..........csak kevés:)))!!!

villers
villers cs, 2010-07-15 11:37

Végre megtudtam, hogy másnap is jó, nálunk soha nem maradt belőle :o)

vitamin51
vitamin51 szo, 2010-06-05 21:25

Nagyon köszönöm a receptet, megsütöttem és fantasztikus lett!
El sem akartam hinni, ezer éve próbálkozom pogácsa sütéssel, de soha nem sikerült. Általában nagyon száraz, morzsás lett, vagy másnap verekedni lehetett vel. Ez most annyira finom lett, hogy nem érte meg a másnapot:-)

villers
villers szo, 2010-06-05 22:16

Ahogy olvastam a hozzászólásod, reménykedni kezdtem, hogy végre valakinél megérte a másnapot, és megtudom, hogy akkor milyen :o)

Tides
Tides k, 2010-05-18 21:14

Elkészítettem, és a végeredmény nagyon finom lett, tényleg nem lehet abba hagyni. :)
Köszönet a receptért.

Roxa
Roxa / Roxa szo, 2010-04-17 15:07

Láttam, hogy regeltél, de nem szólsz..gondoltam kivárom:))
Szabad ám megszólalni, szeretettel fogadnám a szakmai tudásodat is!

villers
villers szo, 2010-04-17 20:36

Talán majd egyszer :o). Amúgy már nem írok fórumokba, inkább olvasok, az a biztos, abba nem lehet belekötni :o)

Roxa
Roxa / Roxa p, 2010-04-16 21:06

Hello Villers:) Ezt a tejfölös pogi receptet ismertem, mármint magát a tésztát, de sose adta volna ki az eszem, hogy lilahagymával így fel lehet dobni! nagyon jól néz ki, és, ha a következő életemben nem leszek diétán, tutira ki is fogom próbálni!:) Üdvözöllek:)

villers
villers szo, 2010-04-17 10:00

Én ugye folyamatos diétán vagyok, ezért is csináltam arányosítva jóval kevesebbet, tulajdonképpen azt a tányérnyit, ami a fotón van :o).
Egyébként regisztráltam az oldaladra, és bár én még a diétás recepteket is "diétásítom", de én ugye nem vagyok normális...

Zit
Zit / Zit p, 2010-04-16 14:57

Kedves Villers, 2 dolog: 1.) LIMARA A CSÚCS!!! Ha péksüti, akkor LImara, ez nem is kérdés. (Kár, hogy nem tudom, hogyan kell regisztrálni a blogjára...) 2.) Ha nekem nincs itthon lilahagymám, csak egy csokor, friss újhagyma, meg a mélyhűtőben mirelit hagymakockák (vöröshagymából), Te mit javasolsz, melyikkel merjek nekiállni? Mert okvetlen szeretném még ma, de legkésőbb holnap reggel kipróbálni (vendégek jönnek, ilyenkor kell kísérletezni, nem? :-)) KÖSZÖNÖM!!

villers
villers szo, 2010-04-17 09:58

Kedves Zit!
Én inkább az újhagymára (már csak a látvány miatt is) szavaznék, de biztos a simával is finom lenne. Viszont tuti, hogy nem lesz ugyanaz az ízhatás, mintha lilahagyma (az ugye édeskésebb) lenne, de rossz nem lehet azzal sem... Én legközelebb medvehagymával akarom kipróbálni. Majd írd meg milyen lett...
Üdv: Villers

cimbi
Bloemcake / cimbi cs, 2010-04-08 22:22

Nagyon nagyon finom,én a tetejét megszórtam sajttal-füstölt és sima sajttal.Köszi a receptet.

chriza
chriza k, 2010-03-23 23:53

Szerintem is nagyon finom ez a pogi! Én a pirított hagymára szórtam piros paprikát, borsot és ételízesítőt is. Ja, és mi sem tudjuk milyen pár nap múlva ... pedig dupla adag készült!

villers
villers sze, 2010-03-24 08:14

Ezt a piros paprikás dolog jó ötlet, én is ki fogom próbálni. Sajnos tényleg nagyon eteti magát, valahogy addig eszi az ember, ameddig van...

Dórianyu
Dórianyu cs, 2010-03-18 19:38

ez valami csodálatos....ilyen finom pogácsát még nem ettünk...!!!! köszönjük!!!

villers
villers cs, 2010-03-18 21:15

Szívesen :o). Az egyik barátnőmnek is elküldtem, amint kipróbáltam, és a férje is azt mondta, hogy nyugodtan küldhetek a nejének még ilyen recepteket. Állítólag még több nap múlva is nagyon finom, de ez nálam nem derült ki, mert hamarabb elfogyott...

1161