Lencseleves savanyú káposztával recept

Lencseleves savanyú káposztával
Lencseleves savanyú káposztával
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves elég sűrűn kerül a mi családunk asztalára, mert a lencsét és a savanyú káposztát is nagyon szeretjük. A C-vitamin tartalma miatt is fogyasszunk ilyenkor minél több savanyú káposztát a sok-sok gyümölcs, zöldség mellé. Nagyon tartalmas, kiadós leves. Már nem emlékszem, hol akadtam erre a receptre, de azóta is renszeresen főzőm. A zacskóban maradt savanyú káposztát csak úgy elcsipegetjük, vagy jó ok arra, hogy vegyek még egyet, és jöhet a töltött káposzta!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tálaláskor adhatunk még plusz tejfölt hozzá, és nagyon finom, lágy kenyeret! Önmagában is laktató.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

savanyú káposztás lencseleves, pikáns lencseleves savanyú káposztával

elkészítés

  1. A savanyú káposztát egyszer leöblítjük, hogy ne legyen nagyon savanyú.
  2. A füstölt szalonna kockát majdnem teljesen kiolvasztjuk, beletesszük a karikára vágott kolbászt, a szalonnával és az apróra vágott hagymával együtt lepirítjuk.
  3. Rátesszük a törtpaprikát, a megmosott lencsét, és a kicsit összevagdalt savanyú káposztát. Kb. 4 liter vízzel felengedjük. Ízlés szerint : só, őrölt bors, borsikafű (sóval vigyázzunk!), és 2-3 db babérlevelet dobunk bele, majd 1 csapott ek ételízesítővel meghintjük.
  4. Addig főzzük, míg a lencse puha nem lesz.
  5. A tejfölbe kevés vízzel csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk vele a levesünket, ha kell utánaízesítjük.

  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 646
elküldve: 8
receptkönyben: 279
elkészítve: 9/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
190 recept

Hozzászólások (11)

Tarackos
Tarackoscs, 2012-01-05 14:37

Jó a recept,de egy ilyen levest minek kell ételízesítővel elrontani?

olaszneanci
olaszneancics, 2012-01-05 17:31

Kedves Tarackos !
Nem muszáj bele tenni, én szoktam.
Az idén magam készítettem az étel ízesítőt,
darált zöldségekből.Hidd el nem rontotta el !
Köszönöm a véleményed, üdvözöllek: Anci

Tarackos
Tarackosp, 2012-01-06 08:38

Természetesen nem az otthon készített csak sóval eltett ételízesítőre gondoltam.

besenyszog37
besenyszog37p, 2011-12-30 01:08

Én is holnap főzóm meg, Szilveszterre! Mi lenne, ha kevés káposztát nem főznék, hanem nyersen tenném bele?

olaszneanci
olaszneancip, 2011-12-30 10:25

Kedves besenyszög37 !
Ha savanyú káposztával készíted, más íze lesz a levesednek, mintha nyers " nem savanyított "
káposztát szeletelsz bele !
Az a változat sem lehet rossz, de biztosan más ízű.
A nyers káposzta egy kicsit "édeskés " a savanyúé pedig adott.
Bárhogyan is döntesz, a véleményedre kíváncsi leszek !
Boldog Új Évet kívánok ! Üdvözöllek: Anci

besenyszog37
besenyszog37p, 2012-01-06 07:34

Szia Anci! Megfőztem Szilveszterre, füstölt hús nem volt, kis angolszalonna és kolbász darabkák helyettesitették.
Én is tettem zöldségleves kockát,de a saját süritmény is jó lehet. Máskor is fogom igy főzni.

besenyszog37
besenyszog37p, 2011-12-30 17:21

Köszönöm Anci a hozzászólást, úgy gondolom, a savanyú apró káposzta felét belefőzőm, a másik felét igy főzés nélkül teszem bele. Sajnos nem tudtam füst.hús után járni, igy csak füstölt kolbász lesz belekarikázva. Megirom milyen lett. Nektek is BUÉK!

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-11-09 09:54

Kedves Éva !
Nagyon aranyos vagy, valóban szilveszteri levesként is
megállja a helyét. Jön a hideg ! Brrrrr... Puszi: Anci

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-11-09 09:52

Kedves Eszter !
Igazán megtisztelő, semmi akadálya ! Köszönöm a kedvességed.
Nálunk elég sűrűn asztalra kerül, mert finom, kiadós és laktatós is.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Gargoyle
Gargoylesze, 2011-11-09 00:03

Lennék én vendég a Te asztalodnál! :-)
Isteni lehet!
Puszi
Eszter

gregoreva
gregorevak, 2011-11-08 21:39

Kedves Anci!

Köszi, megvan a szilveszteri levesem :-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
Pikáns eperdesszert
Pikáns eperdesszert
Egy gyorsan elkészíthető desszert dupla öröm, hiszen nemcsak ízeivel varázsol mesés pillanatokat, de az elkészítése sem rabolja el perceinket. Ünnep a hétköznapokban is.
659