Lencseleves savanyú káposztával recept

1 adag
659
kcal
Lencseleves savanyú káposztával
Lencseleves savanyú káposztával
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves elég sűrűn kerül a mi családunk asztalára, mert a lencsét és a savanyú káposztát is nagyon szeretjük. A C-vitamin tartalma miatt is fogyasszunk ilyenkor minél több savanyú káposztát a sok-sok gyümölcs, zöldség mellé. Nagyon tartalmas, kiadós leves. Már nem emlékszem, hol akadtam erre a receptre, de azóta is renszeresen főzőm. A zacskóban maradt savanyú káposztát csak úgy elcsipegetjük, vagy jó ok arra, hogy vegyek még egyet, és jöhet a töltött káposzta!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tálaláskor adhatunk még plusz tejfölt hozzá, és nagyon finom, lágy kenyeret! Önmagában is laktató.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: újév

receptkategóriák

egyéb elnevezések

savanyú káposztás lencseleves, pikáns lencseleves savanyú káposztával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A savanyú káposztát egyszer leöblítjük, hogy ne legyen nagyon savanyú.
  2. A füstölt szalonna kockát majdnem teljesen kiolvasztjuk, beletesszük a karikára vágott kolbászt, a szalonnával és az apróra vágott hagymával együtt lepirítjuk.
  3. Rátesszük a törtpaprikát, a megmosott lencsét, és a kicsit összevagdalt savanyú káposztát. Kb. 4 liter vízzel felengedjük. Ízlés szerint : só, őrölt bors, borsikafű (sóval vigyázzunk!), és 2-3 db babérlevelet dobunk bele, majd 1 csapott ek ételízesítővel meghintjük.
  4. Addig főzzük, míg a lencse puha nem lesz.
  5. A tejfölbe kevés vízzel csomómentesen elkeverjük a lisztet. Behabarjuk vele a levesünket, ha kell utánaízesítjük.

  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 090
elküldve: 8
receptkönyben: 289
elkészítve: 12/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
190 recept

Hozzászólások (11)

Tarackos
Tarackoscs, 2012-01-05 13:37

Jó a recept,de egy ilyen levest minek kell ételízesítővel elrontani?

olaszneanci
olaszneancics, 2012-01-05 16:31

Kedves Tarackos !
Nem muszáj bele tenni, én szoktam.
Az idén magam készítettem az étel ízesítőt,
darált zöldségekből.Hidd el nem rontotta el !
Köszönöm a véleményed, üdvözöllek: Anci

Tarackos
Tarackosp, 2012-01-06 07:38

Természetesen nem az otthon készített csak sóval eltett ételízesítőre gondoltam.

besenyszog37
besenyszog37p, 2011-12-30 00:08

Én is holnap főzóm meg, Szilveszterre! Mi lenne, ha kevés káposztát nem főznék, hanem nyersen tenném bele?

olaszneanci
olaszneancip, 2011-12-30 09:25

Kedves besenyszög37 !
Ha savanyú káposztával készíted, más íze lesz a levesednek, mintha nyers " nem savanyított "
káposztát szeletelsz bele !
Az a változat sem lehet rossz, de biztosan más ízű.
A nyers káposzta egy kicsit "édeskés " a savanyúé pedig adott.
Bárhogyan is döntesz, a véleményedre kíváncsi leszek !
Boldog Új Évet kívánok ! Üdvözöllek: Anci

besenyszog37
besenyszog37p, 2012-01-06 06:34

Szia Anci! Megfőztem Szilveszterre, füstölt hús nem volt, kis angolszalonna és kolbász darabkák helyettesitették.
Én is tettem zöldségleves kockát,de a saját süritmény is jó lehet. Máskor is fogom igy főzni.

besenyszog37
besenyszog37p, 2011-12-30 16:21

Köszönöm Anci a hozzászólást, úgy gondolom, a savanyú apró káposzta felét belefőzőm, a másik felét igy főzés nélkül teszem bele. Sajnos nem tudtam füst.hús után járni, igy csak füstölt kolbász lesz belekarikázva. Megirom milyen lett. Nektek is BUÉK!

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-11-09 08:54

Kedves Éva !
Nagyon aranyos vagy, valóban szilveszteri levesként is
megállja a helyét. Jön a hideg ! Brrrrr... Puszi: Anci

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-11-09 08:52

Kedves Eszter !
Igazán megtisztelő, semmi akadálya ! Köszönöm a kedvességed.
Nálunk elég sűrűn asztalra kerül, mert finom, kiadós és laktatós is.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Gargoyle
Gargoylek, 2011-11-08 23:03

Lennék én vendég a Te asztalodnál! :-)
Isteni lehet!
Puszi
Eszter

gregoreva
gregorevak, 2011-11-08 20:39

Kedves Anci!

Köszi, megvan a szilveszteri levesem :-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

Türelem croissant-t terem
Türelem croissant-t terem
A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.
659