Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt recept

Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
Legkönnyebb cseresznye- vagy meggybefőtt
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is imádtam a befőttet, rengeteg receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mindegyiknek volt valami bibije. :) Bánatom elpanaszoltam a barátnőmnek, mire odaadta ezt a receptet, azóta mindig így készítem. Úgyhogy az érdem igazából az övé.:)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg cseresznye (vagy meggy, tetszőleges mennyiségben)
  • 1 késhegynyi szalicil (üvegenként)
  • 5 ek cukor (üvegenként)

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, télire, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

meggybefőtt, cseresznyebefőtt, befőtt télire
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggynek/cseresznyének eltávolítjuk a szárát, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. A gyümölcsöt üvegbe töltjük, amennyi csak belefér.
  3. Belerakjuk az 5 evőkanál cukrot és a késhegynyi szalicilt.
  4. Felöntjük hideg vízzel. Jól rátekerjük a kupakot, majd fejre fordítjuk, hogy megnézzük nem szivárog-e.
  5. Belerakjuk az üvegeket egy edénybe, felöntjük vízzel, és forrástól számítva egy óráig főzzük. Kész is a téli csemege.:)
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 136 574
elküldve: 10
receptkönyvben: 329
elkészítve: 17/28
Facebookon megjelent: -

szakács

B. Judit

Mióta szakács: 2012.06.15.
3 recept
hirdetés

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Betyus
Betyus p, 2014-06-20 12:31

Sziasztok!

A befőttes üvegeket fejjel lefelé kell a vízbe tennem, vagy miért fontos, hogy szivárog-e?
Illetve nem kell attól félnem, hogy az üvegek a forró víz hatására széttörnek?
Ha szeretnék fóliát is tenni a kupak alá, azt a forralás, vízbe állítás előtt kell?

Dream4
B. Judit / Dream4 p, 2014-06-20 16:35

Kedves Betyus! Nem kell fejjel lefelé a vízbe tenni, csak azért kell megfordítani hogy lássuk elég erősen tekertük e rá a kupakot mert ha nem akkor "levegős" lesz és megbuggyan. Az üvegek nem durrannak szét,mert a vízzel együtt lassan,fokozatosan melegednek át. A fóliát a vízbe állítás előtt kell,bár én még sosem raktam rá,mert csak plusz munka. :)

Betyus
Betyus p, 2014-06-20 17:40

Kedves Dream4!

Köszönöm a sok segítséget, még annyi kérdésem lenne, hogy te hány fokon szoktad melegíteni?

Betyus

Dream4
B. Judit / Dream4 szo, 2014-06-21 19:57

Régi fajta gáztűzhellyel rendelkezem,úgyhogy egyszerűen csak alá gyújtok és a legmagasabb lángon "főzöm" amíg fel nem forr.Utána egy visszább veszem közepes lángra.

kitchengourmet
kitchengourmet h, 2014-06-09 23:07

Ja és nem csak kompótot lehet így elrakni, hanem mindent: savanyúságot, lekvárt... A lényeg a hőkezelés-a csírátalanítás, no meg a vákuum.

kitchengourmet
kitchengourmet h, 2014-06-09 23:04

A szalicil jó kis rákkeltő cucc, szóval én évek óta csak hőkezeléssel tartósítok és NEM romlott meg semmi, függetlenül hogy milyen házban lakik az ember! A lényeg, hogy tepsibe teszek vizet, bele az üvegeket, amiket megtöltök a felforralt kompóttal(víz, cukor, fűszerek). Tepsis gőzfürdőben állnak az üvegek 20 percet, csavaros kupak rá, fejjel felfordítani, hogy biztos legyen a vákuum, végül paplanos dunsztba rakom őket, amíg ki nem hűlnek és készen is van.

Varga Erzsébet
Varga Erzsébet h, 2013-07-01 20:18

Sziasztok! Én több éve már nyersen teszem el a meggyet. /Cseresznyét nem szereti a család./ Üvegbe a meggy, teleöntöm csurig vízzel, majd leöntöm róla egy edénybe, felfőzöm, hozzá a szalicilt, addig keverem amíg eltűnik és kihűtöm. Minden üveg meggyre 3 púpos evőkanál "sima mezei" kristálycukrot szórok, /egyéni ízlés/ és rámerem a kihűlt szaliciles vizet. Kupakot jól rátekerem az üvegre, tálcára helyezem őket a spájzban, és kész. :)

szeag
Sz. Ági / szeag v, 2014-07-13 14:07

Cseresznyét raktam el a te "nyers" módszereddel, annyi különbséggel, hogy szalicil helyett Na-benzoátot tettem bele. Kíváncsi vagyok tényleg eláll-e, és milyen íze lesz. Hat héttel ezelőtt történt a befőzés, ránéztem a befőttekre, eddig minden oké...

Tunderanyo
Tunderanyo v, 2013-07-21 16:08

Kedves Erzsike!
Ma ringló szilvát tettem el a te recepted alapján,nagyon remélem,hogy nem fog megromlani,ugyanis tömb lakásban lakom és itt nincs spájz,ahol hűvösebb lenne.
Eddig saját házban a kamrában mindenféle befőttem elállt.
Köszi a leírást.
Legyen szép napod.
Tündéranyó

Galagonya2
Galagonya2 p, 2013-05-31 12:07

Amikor letelt az egy óra főzési idő, akkor hová teszed az üvegeket? Becsavarod pléddel vagy törölközővel, és hagyod 1-2 napig, vagy egyből mehetnek a polcra?
Ez az első befőtteltevéses próbálkozásom...

mery66
mery66 p, 2012-06-29 19:21

Dream4!
Nyugodtan csináld szalicil nélkül,nem fog megromlani.
Ha a vizbeállítást és a forrástól számított 1órát
megcsinálod,ezzel tartósítod,csírátlanítod a beföttedet.
Évekig el fog állni(ha marad).
Üdv.mery66

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 v, 2012-06-24 21:41

Én is szoktam így készíteni, de minden üvegbe teszek fahéj darabkát és 2-3 szem szegfűszeget. nem rontja el és finom aromás lesz tőle a befőtt.

Rhode
Rhode / Rhode p, 2012-06-22 17:22

Én is így készítem, de nem teszek hozzá szalicilt, mert ha dunsztolod, akkor nem kell semmilyen tartósító. Egyébként a szalicil nem oldódik a gyomorban. Évek óta tartósító nélkül készítek minden befőttet, évekig eláll, de felbontás után hűtőben kell tárolni, ezért kisebb üvegekbe szoktam rakni.

193