r
Nosalty Logó

Lecsós-borsós pulykahús

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Éva-Anyóca
Lecsós-borsós pulykahús
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 863 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 5175 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 53 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    71 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3858.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    785 mg
  • Nátrium
    2594 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    1257.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    213 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    319 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    1561 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    13116 micro
  • Lut-zea
    2032 micro
Összesen 863 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    425.8 g

Zsír

  • Összesen
    140.5 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    1226 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23149.3 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    768 mg
  • Kálcium
    974 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    995 mg
  • Foszfor
    4712 mg
  • Nátrium
    15562 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    536.9 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    7542.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    931 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1276 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    915 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    102 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1914 micro
  • Kolin:
    304 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    796 micro
  • β-karotin
    9367 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    78697 micro
  • Lut-zea
    12191 micro
Összesen 5175 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    809 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 53 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsírt a lábasban felolvasztjuk, beletesszük a finomra vágott főzőhagymát, a kicsire felkockázott tv paprikát és a zúzott fokhagymát, kicsi lángon, fedő alatt pici sóval pároljuk össze, ez kb. 8-10 perc.
  2. Tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, a finomra vágott petrezselyem- és zellerzöldet, újra lefedve, kb. 5 percig keverés után pároljuk tovább.
  3. Beletesszük a kicsire vágott fehér pulyka apróhúst (boltban ezen a néven kapható nálunk), keverés mellett, fehéredésig pároljuk benne a húst, hogy minden kocka, kis darab hús fehéredjen meg, ráöntjük, hogy ellepje a házi paradicsomlével, megkeverjük.
  4. Fűszerezzük: sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, őrölt köménymaggal, lefedjük, és főzzük nagyjából 50 percig, nem nagy lángon, időnként ránézve, keverjük, kóstoljuk, ha szükséges, fűszerezzük, beletesszük a zöldborsót, még főzzük 10-15 percet.
  5. Ha ízre megfelelő, kellő mód sűrűvé főtt a szaftja, ekkor szórjuk rá a pirospaprikát, kissé elkeverjük, hagyjuk felforrni, pár percig fő, majd kikapcsoljuk, lefedjük. Melegen tartjuk.
  6. Kifőzzük a forró, sós vízben a spagettit, vagy a frissen készült nokedlit kiszaggatjuk, (esetleg mindkettőt), és szűrés után tálaljuk a hússal, tálaláskor kínáljunk hozzá savanyú uborkát, kovászos uborkát vagy édes ízű uborkasalátát, esetleg tejfeles uborkasalátát.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2788
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 13.

Ajánló

Kínáljunk hozzá tészta helyett friss kenyeret (házi sütésű a legfinomabb). Finom házi készítésű szörpöt, bort, esetleg sört. Ízléstől függően. Készülhet ez az étel bográcsban is. Nekem kétszer sikerült így, és nagyon finom lett. Akkor nem lábasban készítjük, hanem bográcsban, és jó száraz fát használjunk hozzá, ott is lehet szabályozni a lángok nagyságát, lefedni nem tudjuk, de nem is baj, mert az adja meg az igazi bográcsos ételre való jellemzőit. Természetesen a köret így is, akár nokedli, tészta, újburgonya külön főzendő.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lecsós-borsós pulykahús
Éva-Anyóca 350 recept

Nyár van. A zöldborsó, a lecsófőzés ideje.... Vendégeket vártunk, ezért készítettük ezt a pulykahúsos ételt a családdal együtt, lecsós alappal. Mivel mi nagyon szeretjük, a vendégek egyike nem igazán szereti, nem lett sokkal több a lecsós alap. Tálalhatjuk frissen szaggatott nokedlival is a húst, vagy más formájú tésztával. Kínálhatunk hozzá uborkasalátát, de nem a tejfeles, hanem az édesebb elkészítésűt, bár ízlés kérdése, lehet tejfeles is. Vagy mivel ez is a nyár fő finomságai közt van: friss kovászos uborkával is kínálhatjuk, hűtőből kivéve, hidegen. Volt vendég, aki nem kért se nokedlit, se tésztát, hanem  friss házi kenyeret... Kínáljunk hozzá friss házi gyümölcsből készült szörpöt, bort, sört.... ki-ki ízlése szerint.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek