Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lasagne házi tésztával

Lasagne házi tésztával
Lasagne házi tésztával
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A story talán annyi, hogy bolti tésztából nem tudok lasagnet csinálni, igaz egyszer készítettem, kemény is maradt a tészta, el is ment a kedvem tőle! Így lett ez a verzió, azóta csak így készítem, és finomabb is!:-)

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a tésztához

A húsos raguhoz

A besamelhez

Rétegezéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 10 percet letakarva pihentetjük, majd papír vékonyságúra nyújtjuk. (Nekem még nincs tészta nyújtóm, így maradt a sodrófa.) Olyan vékonyra nyújtsuk, hogyha az újságot alá rakjuk, szinte látszódjanak a betűk. Majd 10x15 cm kockákra vágjuk. De igazából teljesen mindegy, mert úgysem fog látszódni. Illetve a tésztáknak az edényben nem kell összeérnie, mert úgy is megdagad, az sem baj, ha egyes sorokban 2-3 cm helyre nem is jut tészta, hiszen úgy is réteges! Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni. Addig elkészítjük a ragut.

  2. Megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát, répákat és a gombát.

  3. Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répákat, és egy felesnyi pohárka vízzel felöntjük. Megvárjuk míg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk. Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.

  4. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, feldarabolt gombát és a felkockázott paradicsomot. Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük. (Nem baj, ha picit sós, mert a tésztában amúgy sincs só.) Félrerakjuk.

  5. Elkészítjük a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben melegítsük fel a tejet, és kb. 6 dl-t öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára. Addig főzzük, amíg nem pukkadozik (mint pudingfőzésnél). Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Félretesszük. A maradék tej azért kell, hogyha nagyon besűrűsödne (be is fog) állás közben, akkor tudjuk hígítani pár kanál tejjel, de hagyjunk egy dl tejet -de az sem baj, ha több- a végére.

  6. Állítsuk össze a lasagnét. Ehhez én egy 5 cm magas peremű, 34x23 cm nagyságú (füle nincs benne) jénait kivajaztam és egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“, erre tesszük a tésztalapokat (a tésztát SOSE főzzük meg előre), majd egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt harmada. Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt. Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt. Egy csepp sem vész kárba! Itt jön az egy dl maradék tej, amit a húsos fazékba beleöntünk, jól elkeverjük, hogy a maradék szaft is kijöjjön, és az egészet a besameles edénybe öntjük, ismét jól elkeverjük, és a tésztára öntjük. Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.

  7. Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40-60 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is.

  8. Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb. 45 percet, és szépen szeletelhető!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 34x23x5 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 46
össznézettség: 86 371
elküldve: 18
receptkönyvben: 258
elkészítve: 39/44
Facebookon megjelent: 1

szakács

Senga

Mióta szakács: 2013.06.21.
7 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

olasz tésztarakottas, gombás zöldséges lasagne, lasagne saját készítésű tésztával

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ájsz
Ájsz Wed, 2015-05-20 21:55

Nagyon köszönöm ezt a receptet!! Isteni finom lett és nagy sikert arattam vele! :) :) Az biztos, hogy mostmár mindig így fogom készíteni a lasagne-t. :)

Kexxy
Kexxy / Kexxy Tue, 2014-12-23 15:43

Én is mindig házi tésztából készítem ugyanebből az okból kifolyólag :)

Senga88
Senga / Senga88 Fri, 2013-09-13 10:27

Szia MarkManoka, bizony nagyon finom, próbäld ki, kellemes idötöltést a konyhäban! :-)
Üdv,
Àgi

Senga88
Senga / Senga88 Fri, 2013-09-13 10:24

Szia csiganyuci, biztosan nagyon finom lesz a reform alapanyagokkal is, a tésztát én is csináltam már sima durum vagy tönkölylisztböl is, igazäbol semmi különséget nem ereztem, úgy is nagyon finom volt! :-)
Èn köszönöm, jó fözés sütést!
Àgi

csiganyuci
csiganyuci / csiganyuci Thu, 2013-09-12 21:49

Szia! Én is így jártam a bolti tésztával. :( Nem is próbálkoztam azóta, de nagyon tetszik a recepted, úgyhogy hamarosan bele vágok (persze reform alapanyagokkal mert nálam csak az van). ;) Köszönöm!

1208
tojás 2 db
finomliszt 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 1 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
darált sertéshús 0.5 kg
bazsalikom 1 teáskanál
oregánó 1 teáskanál
csiperkegomba 6 közepes db
paradicsom 1 nagy db
sűrített paradicsom 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 8 dkg
tej 8 dl
finomliszt 6 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 késhegynyi
trappista sajt 25 dkg